Üzenőfal

takicsali   2009-12-30 19:59:44
Kedves Kandallós!

Még tapasztalatlan vagyok (vagyunk) kandalló téren. Mostanság kezdtünk kutakodni, tavasz vége felé szeretnénk megépíteni.
Mennyi az esély hogy törik az üveg? Csak mechanikus hatásoktól gondolom hogy eltörhet.
A cégetek forgalmaz, ilyen kandallót?
Ez valami kifutó termék lehet, mert nem nagyon találok erről a tűztérről anyagot a neten.

A fékörív azért pattant meg az agyamban, mert csigalépcső "alá" tervezzük az ívet követné......
Üdv takicsaliné
A kandallós   2009-12-30 19:52:23
Takicsaliné!
Jó, mint minden ZRT+P, vagy ZRT. Bár jómagam ellenzem az íves üveget, főként az ára miatt, de ha esetleg törik, akkor a cseréje is nehézkes és nem is olcsó!
Amúgy, műszakilag hibátlan! Az üvege is tiszta marad, a hosszú égésidő is jellemző rá. Csak javasolni tudom, megfelelő kémény esetén. Egyetlen hátránya, hogy közel 300.000.- forint! Cserében viszont ténylegesen zárt, tehát abszolút biztonságos, takarékos, és valóban nagyon szép!
A kandallós   2009-12-30 19:41:34
Zotya!
A kémény tisztító ajtón lehetne hideg levegőt engedni a kéménybe. Ha az lehűl, akkor kisebb lesz a huzat. Nem a legszerencséseb megoldás, vigyázni kell!
takicsali   2009-12-30 19:31:00
Kedves Kandallós!
Nagyon köszönöm, hogy válaszoltál!
Javaslatodra megnéztem a ZRT+P típusú tűztereket és nagyon tetszik a Monta Rosa fantázia nevű.
Kiváncsi vagyok a szakmai véleményedre a tűztérről, mert nemcsak az esztétika számít:))
Köszi ha válaszolsz!
Üdv takicsaliné
zotya   2009-12-30 11:18:17
Mit lehet ellene tenni? Pillangó szelep estleg?Más ötlet?
A kandallós   2009-12-30 10:47:44
Zotya!
Nem, 10 kg fát nem lehet lánggal égetni 10 órán keresztül! A folytonégés éppen errről szól: izzásban tartani a fát, eközben 3-4 kW temperáló teljesítményt produkálni, az időben elnyújtva.
Szerintem túl nagy a huzat, ezért nem tart elég ideig a parázs. A nagy huzat sokkal gyakorib, mint a kicsi, és sokkal több bajt is okoz!
Az oldalsó lemezkék a Tertionál csak az üveget rögzítik.
zotya   2009-12-30 07:56:47
Köszi Kandallós!

Az ajtón két oldalt is van egy terelő lemezke. Ennek az állításával(kifele-befele) is tud bejutni több szekunder levegő vagy sem?

Miért van az,hogy este 8-kor rakok rá egy 10-kg, és reggelre semmi parázs nem marad.

A folytonogésnél melyik a nagyobb időintervallum:amikor ég vafy amikor parázslik?Folytonégésnél elvileg csak cikáznak a lángok a fán v. rendesen ég?
A kandallós   2009-12-29 18:54:01
Takács Miklós!
Tisztelt Takács Úr!
Sajnos osztom az Ön véleményét, én is kivitelezői hibára gyanakszom! Illetve szinte biztosra veszem, mert gyakori, mondhatni tipikus eset az Öné.
Tapasztalat, hogy a központi fűtéses rendszerek tervezése problémát jelent a "szakembereknek".
Mi az Önnél alkalmazott megoldásról mindenkit lebeszélünk, semmi esetre sem tartjuk jónak. Ezt a legkönnyebb elméretezni!
Központi fűtés esetén nagyon fontos, hogy a visszatérő víz hőmérséklete nem lehet egy bizonyos szintnél alacsonyabb (ez kb. 50C), mert akkor kezdődik a tűztérben a párakicsapódás, kátrányosodás. Ezt nem lehet tapasztalat útján méretezni! Itt pontosan tudni kell a csatlakoztatott radiátorok teljesítményét, a csőhálózat által felvett teljesítményt, és a kettő összege adja meg, hogy mekkora teljesítmény leadására kell legyen képes a "vízpatkó". Ehhez jön hozzá a cserépkályha teljesítménye, amit szintén méretezni kellett volna. Szerintem Önnél mind a kettő számítás elmaradt, sőt, gondolom a szivattyú sem jó időben kapcsol be, rátéve ezzel még egy lapáttal a kátrányosodásra!
Amit esetleg meg lehetne próbálni, az az, hogy brutálisan lecsökkenteni a működő radiátorok számát. Mondjuk a 2/3-t kizárni a rendszerből. Így kisebb lesz a kátrányosodás esélye, de mivel nem ismerem a rendszer biztonsági elemeit, nem javasolnám ezt sem, nehogy felrobbantsák Magukat!
A kivitelező szavainak cáfolására próbáljanak meg néhány napig fabrikettel tüzelni. Szerintem nem fog segíteni, de adjuk meg az esélyt Neki, hogy tényleg a vizes fa miatt nem működik a dolog!
Szóval, ha a fabrikettel (ez ugye tuti száraz) is kátrányosodik, akkor bontás!
Hívnék egy gépészt, aki megadja a teljesítmény szükségleteket, majd ezek után visszahívnám az építőt, hogy számításokkal igazolja az építmény létjogosultságát! Ha ez nem megy, akkor bontsa el azt, és térítse meg az Önök kárát!
Kérem, tájékoztasson a fejleményekről!
A kandallós   2009-12-29 18:24:38
Szilva!
Köszönjük, a kandallósok nevében!
A kandallós   2009-12-29 18:23:32
Zotya!
Azt írja a nagy könyv: "egy készülék akkor számít folytonégőnek, ha a tűz utolsó megrakása után (10 kg száraz, keményfa) 10 órával még olyan parázságyat tart a berendezés, hogy a tűz újragyújtás nélkül, rárakással feléleszthető. Mindeközben a hamuzóedénynek működés közben is hozzáférhetőnek kell lennie" (ez utóbbi miatt nem minősülnek folytonégőnek a ZRT+P-k, pedig égési jellemzőik messze felülmúlják a sima folytonégőket)
Mindez persze laborkorülmények között. Reálisan ez 6-8 óra szokott lenni, de láttam olyat is, ahol 12 óránál is több volt.
Mitől függ: huzat, fa és felhasználó. Mindháromtól nagyon.
Nekem az M58-asom 6-8 órát gyönyörűen hoz, patyolattiszta üveggel, álomszép parázsággyal.
A Tertio 76-nak ezt szintén tudnia kell! Nem érdemes túl apróra hasítani a fát, ez rontja az égésidőt!
Én az egész folytonégésben nem az órákat számolnám, szerintem a lényeg nem ezen van! A lényeg a szabályozhatóság! Az, hogy kicsi tüzet, nagy tüzet, éppen hogy parazsat is tudok csinálni saját igényeim szerint! Nics töbé kellemetlenül túlfűtött lakás, utcára engedett meleg...
A kandallós   2009-12-29 18:09:23
takicsali!
Hasonló csak a ZRT+P! Talán egy picit jobb is!
Szintén hermetikus, szintén kettős, szabályozott légellátó rendszer, csak itt egy 4-5 cm vastag samottbélés is társul a dologhoz, ami szebb lángképet, magasabb tűztérhőmérsékletet, tökéletesebb égést eredményez. (www.folytonego.hu)
Ja, árban pedig jóval kedvezőbb.
A kandallós   2009-12-29 18:06:03
Silvio!
Bocs., nem szeretnék csináld magad oldalt! Szívesen válaszolok a kérdésekre emailben, de az oldalon nem reklámozzuk, hogy mindenki maga építsen kandallót! Ideje végre megérteni, hogy ez veszélyes!(javaslom a Kandallók Világa lap "Ezt elszúrtuk" rovatát)
Visszatérve az alap problémára:
Igen, nagyon nagy a huzat, leírás alapján. Szerintem 40-50 Pa is lehet, ami kb. négyszerese az előírtnak. A megoldás a huzatszabályozó lehetne, de az drága. Van más lehetőség is, de azt szintén emailben osztanám meg, ha írsz.
A puhafa is rásegíthet a kormozódásra! A fabrikettel sajnos nem lesz folytonégés, mert apró. 4-5 órára lehet számítani, és óriási melegre!
A kandallós   2009-12-29 17:57:52
Zotya
persze, hogy nem! Örülök neki, főleg a "törzsvendégeknél".
zotya   2009-12-29 16:14:23
hasonló problémákkal küszködtem, de én már sikeresen túl vagyok rajta.Szerintem nem haragszik meg a főnök, ha elküldöm az e-mail címemet. kis.zoltan82@freemail.hu
zotya   2009-12-29 16:12:15
Silvio!

Én is tertio 76 tulajdonos vagyok.


Bejelentkezés

Felhasználónév

Jelszó


Bejelentkezés


Regisztráció

Írjon Ön is a kandallós üzenőfalra! Regisztráljon és kérdezzen tőlünk!
Regisztráció 
Referenciák
Modern kandallók
Kőkandallók
Tégla kandallók
Kandallók falsíkban
Csempekandallók
Cserépkályhák
Kemencék hangulatban
Szolgáltatások
Orosz fordítás
Könyvelés
Termékek
Moderator
Double Spin
Munkáinkból
Kapcsolatfelvétel
Belinszky Ákos: +36-70-638-4187

bakandallo@gmail.com
©2016. BA Kandalló Kft.
Az oldalon megjelenő fotók illusztrációk!