Üzenőfal

   2010-01-20 15:37:09
Sziasztok!

Lehet, hogy a szakik (kandallósok) nem fogják osztani a tapasztalataimat ésvéleményemet, de pár hónapos orea59 használat után pár szót laikus gyakorló használóként erről a tűztérről.

Azért erre a supra modellre esett a választás, mert temporis-szal nem szívesen kísérleteztünk volna 14x25-ös kéménykürtő mellett, így mivel egy fejlett, folytonégő modellt szerettünk volna, az Orea jó megoldásnak tűnt.

Mint már említettem többször, annak ellenére, hogy az Orea nem rendelkezik dedikált külső légbevezető csonkkal, azon megfontolásból, hogy az égéshez szükséges oxigént mégse a lakás levegőmennyiségéből kelljen biztosítani, valamint nem kevésbé azon okból, hogy a tűztér huzatviszonyai kevésbé függjenek a lakásban fellépő befolyásoló tényezőktől (páraelszívó, ajtónyitás, szellőztetés) egy kis légterelő adapterrel (amely alkalmazása hivatalosan természetesen tilos és a garit érvényteleníti) mégis képessé tettük a tűzteret a külső levegő csatorna fogadására. A tapasztatok azt mutatták, hogy nem volt érezhető negatív hatása a tűztér működésére - a huzatviszonyok egyenlítettek voltak. A külső levegő bevezetését lefelé oldottuk meg alu gégecsővel, a szuterénba csatlakozva. Bár a szuterén csak a kültér felé nyíló kétszárnyú ajtó résein kaphat frisslevegő utánpótlást, mégis korrekt huzatviszonyokat eredményezett. A szuterén min. 5C levegőhőmérsékletének is köszönhető nyílvánvalóan, hogy a nem hőszigetelt légbevezető alu gégecső végén és környékén páraképződés nem tapasztalható.
A külső légbevezetésnek köszönhetően a lakás levegőjén egyáltalán nem érezni a kandalló működése által elvont oxigén hiányát - gyakorlatilag friss marad a levegő.

Mivel korábbi (nem oreás) fűtéseink során olykor meglehetősen dinamikus huzatviszonyok (-erősségek) voltak tapasztalhatók, az Orea fölé mindenképpen szerettünk volna pillangószelepet iktatni. Akkor még nem is sejtettem, hogy nem csupán a szélsőséges huzatviszonyokra lesz
zotya   2010-01-20 09:32:54
Üdv KAndallos!

Elfelejtettél nekem válaszolni a moderátorral (Supra)kapcsolatosan.
Hogyan működik, hova kellene beszerelni, hol tudok neten utánanézni?

Köszi
A kandallós   2010-01-19 08:06:49
Andreasz!
Köszönöm, kandalló mellé ez mindig jól jön! Mindent a Megrendelőért! A teljeskörű szolgáltatásnak van jövője!
Csabás   2010-01-18 18:47:47
Andreasz!
NApelemes rendszerekkel is foglalkozol?
Andreasz   2010-01-18 16:38:24
Szia Kandalló.
Természetesen kőldheted a kedves megrendelőőket hozzám.
De a légfűtésen kívül bárminemű fűtésbe, hűtésbe, Geotermikus, napkollektor, Hőszivattyúk,tudok segíteni. PL, főfűtés kandalló, alternatív a napkollektor, / Psdlúfűtés/ és cirkófűtés.
A kandallós   2010-01-16 09:22:22
PC Gabor!
Kandalló esetében, ha légcsatornázunk, csak akkor van értelme, ha akészülékünk hermetikusan zárt a lakótér felé. Ha viszont ténylegesen zárt, akkor nincs értelme semmiféle zsalunak a bevezetésnél. Egyszer, mert csak csökkenti a beáramlás keresztmetszetét, kétszer rontja az áramlást, háromszor pénzbe kerül, négyszer pedig semmi jelentősége, hiszen a beszívott levegő nem jut a lakásba, csak a tűztérbe, és végül: amúgy is folyton nyitva lenne, mert a kéményem állandóan szív valamennyire, akár tüzelek, akár nem.
Kívülre egy sima műanyag bogárrácsot érdemes felszerelni, nehogy egér és társai bemenjenek a lukon. Fontos azonban ellenőrizni a rács tisztaságát, átjárhatóságát.
A szigetelés a párakicsapódás miatt fontos! Adott esetben -15-20 fokos levegőt szívunk be a 20-25 fokos aljzatba! Párakicsapódás biztosan lesz!
Szerintem, ha megvan a 3 m, akkor mehet fentről, bár biztos, hogy jobb lesz a Temporis működése oldlról érkező levegőellátás mellett!
A kandallós   2010-01-16 09:08:52
Andreasz!
Arra gondoltam, hogy ha valaki komplett légfűtést akar kivitelezni, komoly légcsatornával, ventillátotokkal, elosztókkal..., akkor irányíthatom-e Hozzád? Kandalló és légcsatorna, valahol összefüggnek! Nem sok ilyen van, évi 3-4.
PGabor   2010-01-15 20:38:58
Kedves Kandallós! (2010-01-15 10:39:56)
Köszönöm a kimerítő választ! Nálam a minimum 3m különbség meglenne a padlásra felvezetett égési levegő bevezető cső és a Lei... LSK 20-as kémény között, de nem tudom milyen eredménnyel működne a rendszer (Temporis)... Nem tudom érdemes lenne-e belevágni, vagy felejtesem el?!
Végső megoldás lehetne még a padló felett egyenesen kivezetni kb, 2,5m-en egy 125-ös PVC csövet (egy háztarási helyiség van a kandalló mögött és itt a fal tövében végül is el lehetne vinni némi átrendezés után...) Ha így lenne akkor mit kell a cső végére tenni - a külső falon kívül - ami megfogja a rovarokat stb. Esetleg van-e valami lamellás alkalmatosság ami csak akkor nyit amikor nyomáskülönbség van?
Szigetelni mivel kellene ezt a PVC csövet? És egyáltalán miért kell? Köszönöm.
Andreasz   2010-01-15 20:28:06
Kandallós.
Milyen csapatba kellenék?
Kérlek ird meg milyen légtechnikai tanácsokra van szükség.
Mindez kinek, mikor, és milyen rendszerességgel.
üdv.
A kandallós   2010-01-15 17:22:46
Szilva!
Pontosan, és kifelé lejtenie is azért kell, hogy az esetleges kondenzvíz folyása ne a készülék felé induljon! Ez minden külső levegős kandallónál fontos lenne!
Ha nem az utcai hideg levegőről beszélünk, akkor mellőzhető a dolog! A kandalló is hálőás lesz érte, ha melegebb levegőt kap!
Szilva   2010-01-15 17:13:56
Kedves Kandallós!

Külső primer levegő bevezetés:
miért kell szigeteltnek lennie a bevezetőcsőnek? a páralecsapódás/képződés elkerülése miatt?...

Mi a pincébe vezettük lefelé a gégecsövet, onnan min. 5Celsius - kültéri szempontból előmelegített - levegőt szív/fogad a tűztér.

A kandallós   2010-01-15 12:57:28
Köszönöm Mindenkinek, aki érdekes, mások számára hasznos infókat hoz az oldalra! Most tényleg érdekes az Üzenőfal! Köszönet Mindenkinek, aki hozzájárul!
A kandallós   2010-01-15 10:39:56
Kedves Mindenki!
Fontos kérdés, gyakran felmerül, tegyük tisztába:
Ami működik egy kazánnál (kényszer áramlással), az nem fog működni kandallónál, ahol az áramlás gravitációs!
Mi is biztosítja egy kandalló esetében azt, hogy az égéshez szükséges levegő bejusson az égéstérbe? Mitől jut be a készülékbe?
Logikus, hogy a kémény huzata szívja be. Innen egyből adódik, hogy amennyiben fentről kell a kéményünknek beszívnia a levegőt, azzal saját maga ellen dolgoztatjuk!
Namármost, ennek az egész külső levegősdinek igazán akkor van értelme, ha a készülékünk hermetikusan zárt a lakótér felé, azaz nem lehet belőle visszaáramlás. Tehát, ezek a berendézesek csak annyi égéslevegőhöz jutnak, amennyit a kéményünk biztosít számukra.
A Supra előírja, hogy lehetőség szerint 5m-en belülről, vízszintesen érkezzen az égéslevegő. Nem zárja ki azonban annak a lehetőségét, hogy fentről kapjuk, megfelelő kéményméret és huzat esetében. Itt jön egy elég bonyolult mérés és számítás, valamint az Andreasz által leírt külső tényezők. Szóval elég nehézkes egy ilyen rendszert jól bekalibrálni. Az itthon bevett, "tegyünk be egy csövet, jó lesz az" megoldás esélye a sikerre minimális.
A legkevesebb, ami elvárható, egy fentről történő légbevezetésnél, hogy a szívó csonk és a kémény teteje között legalább 3m legyen! Persze még így is csökken a huzat mértéke!
Száz szónak is egy a vége: az ideális külső légbevezetés: kerek, sima falú, 5m-nél rövidebb, szigetelt, enyhén kifelé lejtő, törések nélküli.
Silvio   2010-01-14 18:36:07
Anfreasz

Köszi a tel.számot. Ez nagyszerű itt van a szomszédságomba.
Andreasz   2010-01-13 23:09:08
PGabor.
A függőleges kiállás légbevezetés működése függ az időjárási viszontagságoktól.
Okozhat oly mértékű turbolenciát, amely nem enged be friss levegőt, inkább kifelé történő szívóhatás lép fel. PŐontosabban még egy kéményt készítessz. Tengerszint feletti magasság, melyet higanymilliméterbe mérünk. Lebeszéllek róla.A füst 600-800 fokos.A meleg miatt felfeléáramlik. De a levegő bevezetőd időjárás függő. Melegebb idő esetén fellép a turbolencia. Szívóhatás. Elkezdi szívni az égésterméket. Bárminemű sérült szigetelés a füst beáramlását okozhatja. Ajtó , légbezető csatlakozás.
Én beépítenék helyság falába egy 125 csőcsatlakozást, amelybe megvenném a www. air tonic.hu címen az airtonic légbevezetőt. A többit egy kandallós megoldja. A légbevezető csatlakozójára rácsatlakozni, és kiállni a kandalló felépítményéből. Máris megoldottad a problémát.


Bejelentkezés

Felhasználónév

Jelszó


Bejelentkezés


Regisztráció

Írjon Ön is a kandallós üzenőfalra! Regisztráljon és kérdezzen tőlünk!
Regisztráció 
Referenciák
Modern kandallók
Kőkandallók
Tégla kandallók
Kandallók falsíkban
Csempekandallók
Cserépkályhák
Kemencék hangulatban
Szolgáltatások
Orosz fordítás
Könyvelés
Termékek
Moderator
Double Spin
Munkáinkból
Kapcsolatfelvétel
Belinszky Ákos: +36-70-638-4187

bakandallo@gmail.com
©2016. BA Kandalló Kft.
Az oldalon megjelenő fotók illusztrációk!