Üzenőfal

nagypal   2010-02-03 21:28:01
Kandallós!
Megérkezett a z előleg? Van már határidő a csempére?
zotya   2010-02-02 13:02:53
Üdv Kandallós!
Egy kérédésem volna:Beszéltünk a kéménytisztító ajtó nyitogatásáról(huzat csökkentése miatt).
Visszaállítottam a szekunder levegőt vissza a gyári beállításokra.
Lefolytott állapotban csak izzani szabad neki vagy égnie is vagy csak a füstgázoknak szabad távoznia?

Másik: Ha kinyitom a kéményajtó szellőző ajtaját huzatcsökkentés miatt, akkor észlelésem szerint nagyon kormol, viszont 10 órás egyenletes fűtést tudok vele tartani.
Az érdekes benne, hogy teljesen másként kormolódik az üveg. Nem olyan sárgás barna, hanem mintha le lenne sötétítve az üveg, s nagyon nehezen jön le róla. Csak kihűlt állapotban lehet takarítani?Korommal is lehet takarítani?Vagy csak kandalló tisztító folyadékkal?

A kandallót, füstcsövet ill a kéményt mennyire terheli meg az effajta leszabályozás?

Előre is köszi aválaszt!
A kandallós   2010-02-02 12:03:33
Szilva!
Pedig sok kéményseprő is ezt használja! Tényleg jó dolog! Egyszerű, biztonságos, gyors. Nem is drágább, mint a kéményseprő! Minden kandallóhoz javasolnám, évente legalább egyszer!
Szilva   2010-02-01 18:31:27
Kéménytisztító Fahasáb nagyon állat!

Sajnos a kéményseprők többsége nem is ismeri.
Nekem volt, hogy olajos ronggyal ki akarták égetni a kürtőt, aztán mondtan, hogy inkább ne...
Fahasáb viszont gyönyörűen leszedett mindent.
Vigyázni, a füstjét lehetőleg nem belélegezni!
A kandallós   2010-02-01 18:00:50
Super Tempo!
A Temporis lángterelője egy mozdulattal kiemelhető, csavarozni nincs mit. Mindenképpen tanácsos megtisztítani a lerakódásoktól évente egyszer. Mi, ha építünk kandallót, eleve csak úgy adunk garanciát, hogy évente kötelező ellenőrzés van, ahol ezeket megcsináljuk. Kicsvarozósdiba ne menj bele! Olyan tisztítani valót a Supra biztos nem csinált, amihez házilag szét kell szedni a betétet!
Minden fűtési szezon végén javasolt elégetni egy Kéménytisztító Fahasábot, ami leoldja a szennyeződést a kéményről és a kandallóról is.
Más nem nagyon van, amit csinálni kellene.
SuperTempo   2010-02-01 09:51:54
Kedves Kandallós!

Tudom te nem kéményseprő vagy, de azért...Lassan közeleg (reméljük) a hideg időszak vége, tisztítás-karbantartás témakörben kérdeznék: Temporis esetében: érdemes-e/ki kell-e szerelni a lángterelőt? Kéménytisztítás előtt/után? Kéményt a vasboltban kapható "drótkefével" én magam tisztíthatom-e, vagy mindenképp kéményseprővel kell kitisztíttatni? Kandalló tisztítása, konzerválása? A temporis eléggé "legó", néhány csavar kicsavarásával sok elemet ki lehet venni. Érdemes ezeket kiszerelni, hogy jobban ki lehessen takarítani, vagy nem is szabad? Stb?
A kandallós   2010-01-30 20:49:16
nagypal!
Először is köszönjük a megrendelést!
Másodszor a pillangőszelepnél valóban jobb a huzatszabályozó, viszont a ZRT+P-ben benne van a pillangó szelep, gyárilag. Ezzel nincs mit tenni.
A huzatszabályozása a következő:
egyik kar: belépő levegőmennyiség. Második kar :elsődleges egési levegő. A nem teljes zárás abból adódik, hogy ,íg a Temporisnál fém lap csúszik fém lapon (azaz szimte tökéletes a zárás), addig a ZRT+P-nél pillangószelep nyit-zár. Ez ugye nem zárhat tökéletesen, hiszen a hőmérséklet ingadozásoktól beszorulhatna. Ennek a minimális áramlásnak a kompenzálását végezheti a pillangószelep.
A rés egyébként annyira minimális, hogy a huzatszabályozó nem is sok mindent csinálna, hiszen ekkora áramlást nehezen érzékelne, hiszen ez a 20 Pa-nál jóval alacsonyabb. Ezért nincs értelme beszerelni sem a Temporishoz, sem a ZRT-hez.
nagypal   2010-01-30 11:52:20
Kandallós!
Kicsit összezavarodtam attól amit itt írsz és attól amit a megrendelésemnél írtál. Most rendeltem meg a ZRT+P-t és kértem hozzá huzatszabályzót. Te azt írtad, hogy ahoz nem kell.
Csak azért, hogy megértsem.
A temporisnál külön szabályozom a elsődleges és másodlagos levegőt, sőt azt teljesen el is zárhatom, tehát nem kell huzatszabályzó. Eddig értem, de:
A Zrt+P nél az elsődleges és másodlagos levegőt ugyanazzal a karral szabályozom tehát nem tudom egymástól függetlenül szabályozni, és teljesen elzárni sem tudom.
Ha a rostély helyett samott lap van akkor megszünik a primer és kvázi a szekunder lesz a primer levegő is.
Azt irtad nekem, hogy nem kell a ZRT+P hez huzatszabályozóm mert van gyárilag pillangószelep.
Ugyanakkor itt meg az előbbiekben azt írtad, hogy nem jó a pillangószelep mert csökkenti a keresztmetszetet és rontja az égési jellemzőket.
Akkor ez most hogy van?
A kandallós   2010-01-30 10:23:47
Szilva!
Az automata huzatszabályozó ettől automata. Mármint, hogy alaklmazkodva a változó körülményekhez, mindig állandó huzatérétket biztosít.
Szilva   2010-01-29 21:14:58
Éjszakai folytonégés:
az az igazság, hogy bár nálunk elég ritkán jön össze a reggeli parázsmaradék (nyilván a sufnituning miatt :), sokszor azonban áldom a sorsot ezért. Ugyanis fogalmam sincs, hogy a fenébe hamuznék reggelente, ha a forró-meleg tűztérben kellene a hamut seprűznöm, lapátolnom.

Akik folytonégetnek, azoknál ez nem probléma?...
Szilva   2010-01-29 21:12:13
Az automata cucc tenyleg jobb lehet, mint a pillangó. Az tény, hogy pillangó (nem kis) keresztmetszetcsökkentéssel zabolázza a huzatot.

Viszont az is tény (nálunk - a mi esetünkben), hogy a primer szabályzó önmagában kevés lenne.

Én azt tapasztalom, hogy hideg tűztér esetén (begyújtás) a nagyobb huzat igazán jól jön és így szükséges, míg felhevült tűztér és tüzifa esetén ennél nagyságrendekkel kisebb huzat a megfelelő a már lomha égéshez.

Bár nem ismerem, hogy viselkedik, elvben tartok tőle, hogy ezt a (nem győzöm hangsúlyozni: mi esetünkben szükséges) két eltérő huzatigényt nem tudná kielégíteni az automata.

Zotya:
Megértem, ha supra nem örül annak, ha extra kiegészítőkkel befolyásolja az ember a tűztér huzatparamétereit, de gondolom, annak sem örülnének, ha szétégetné az extra huzat a tűzteret és utána azért panaszkodnék. Csak a tapasztalataimat írtam le - ha úgy tetszik, visszajelzésként -, nem buzdítok a példám követésére.

Utólagos beszerelés:
Én előre szereztem be a pillangót és beállításkor - tehát nem utólag - helyeztem a tűztér fölé. Egyébként, megfogadva kandallós egyik ötletét, nem építettem egyelőre felépítményt a tűztértest köré. Kiváncsi voltam, jól viselkednek-e az alkotóelemek és üzem közben akartam azt is ellenőrízni, bírja-e az öntvény-lemezburklolat az üzemi hőmérsékletet. Régműlt időkben ugyanis előfordult, hogy extra huzatkörülményeknél a jó (silány) öreg hordozható öntvény kandallónk öntvényeleme a füstcsőtorkolatnál szemmel láthatóan beizzott. Az Oreánál ilyet hál'istennek nem tapasztaltam, pedig elég komolyan zúz.
A kandallós   2010-01-29 19:35:11
Zotya!
Remek, örülök, ha összejött.
zotya   2010-01-29 13:50:40
Üdv Kandallos!

Kipróbáltam a kéménnyel való játékot, hogy csökkentsem a huzatot.
Este 9-kor raktám rá utoljára, s reggel még 7-kor izzó fát találtam, olyan menniységben ami bőven elegendő volt az ujrarakáshoz.
24 fok volt este a nappaliban, reggel 22.
Ha jól számoltam,így 10 órát sikerült elérni. (:
A kandallós   2010-01-28 19:38:08
Zotya!
Az a baj, hogy a pillangószelep csökkenti a keresztmetszetet, elmennek tőle az égési jellemzők, és a tiszta üveg is.
A moderátor ellentétben nem avatkozik be a keresztmetszetbe, nem tartja bent mesterségesen a füstöt. A kémény hőmérsékletét szabályozza, ezáltal csökken, vagy nő a huzat. A füst útja eközben szabad!!!!!!!!
zotya   2010-01-28 19:28:10
Szilva!

Utólagosan lett beszerelve a pillangószelep.
Nem tudom, hogy gyárilag van e az oreához pillangószelep, de a szakik azt mondták, hogy az utólagos pillangószelep beépítését tiltja a Supra. Az a baj nálam, hogy ytonggal van teljesen felfalazva a kandalló. Mekkora rombolással járt nálad?


Bejelentkezés

Felhasználónév

Jelszó


Bejelentkezés


Regisztráció

Írjon Ön is a kandallós üzenőfalra! Regisztráljon és kérdezzen tőlünk!
Regisztráció 
Referenciák
Modern kandallók
Kőkandallók
Tégla kandallók
Kandallók falsíkban
Csempekandallók
Cserépkályhák
Kemencék hangulatban
Szolgáltatások
Orosz fordítás
Könyvelés
Termékek
Moderator
Double Spin
Munkáinkból
Kapcsolatfelvétel
Belinszky Ákos: +36-70-638-4187

bakandallo@gmail.com
©2016. BA Kandalló Kft.
Az oldalon megjelenő fotók illusztrációk!