Üzenőfal

A kandallós   2010-02-11 19:50:18
Szilva!
A Temporis a biztonság csúcsa! A belépő levegőt lehet teljesen elzárni benne, nem a kilépőt! Márpedig a belépőnél több kilépő úgysem lesz! Viszont a füst útja nincs elzárva semmivel!
Szilva   2010-02-11 18:18:38
nagypal:
igazabol nem akartam vitatni, hanem inkabb kiegesziteni az allitottakat az Oreas+pillangos tapasztalatommal.

Ha temporison el lehet teljesen zarni a fustutat, az szerintem eleg veszelyes lehet. Fustgaz mindig keletkezik, valamerre csak kell mennie.

Hogy a pillzango nem zar teljesen, az ugy jo.
En csak azt akartam kifejteni, hogy egeszen maskepp viselkedik a tuz es tuzter, ha nem csak a belepo oldalon, hanem kilepo oldalon is van huzatszabalyzasi lehetoseg.
nagypal   2010-02-11 17:48:15
SuperTempo
Élhiszem hogy van ilyen, bár az valószínüleg a pillangóhoz hasonlóan működik.

A megadott kémény huzat tartományra van a szabályozás munkapontja (közepe) beállítva.
nagypal   2010-02-11 17:39:42
szilva
....." de egyben a tűztérben igyekszik tartani a hőenergiát is, ezzel a tűztérnek időt adva, hogy abból minél többet átvegyen és közvetítsen"

Ha csökken a huzat akkor nem viszi ki a meleget és nem a kéményt melegíted hanem a tüzteret.
nagypal   2010-02-11 17:31:50
szilva:
A pillangószelep nem tud teljesen elzárni mert van egy hézag a cső és a szelep között (különben megszorul a hőtágulás miatt) A temporison nem pillangoszelep van, teljesen el lehet zárni. A temporist ha teljesen lezárod elalszik a tűz.
Szilva   2010-02-11 15:31:32
2 éves száraz fa:
Eddig mindig kicsit megmosolyogva és kételkedve olvastam, hogy a 2 éves száraz tüzifa mennyivel takarékosabb égésű.

Egészen véletlenül volt egy kis elfekvő 2 éves készletem. Csak szükségből nyultam hozza, mert a 20mázsa 8-9 hónapos tüzifám eddigre elfogyott. Igazából egeszen elkepeszto volt, hogy mennyivel takarekosabb, jobb hatasfoku es hosszantartobb, egyben nyugodtabb az egese.

Azt hiszem, iden megprobalok bedeponalni az elkovetkezendo 2-3 evre, bar ez a budapesti telekmereteket tekintve azert nem lesz oly egyszeru.
Szilva   2010-02-11 15:26:45
nagypal: A huzat az a levegő amit az égéstéren keresztül a kémény ki szív.A temporisnál úgy szabályozod, a huzatot hogy csökkented a bemenő levegő mennyiségét.Akár teljesen el is zárhatod. Az a levegő ami nem megy be a kandallóba az ki se tud menni. Ezért nem kell a temporisra szabályozó.

Mar korabban irtam az ezzel kapcsolatos orea59+pillango tapasztalatomrol.

Teljesen elzart primer levegoszabalyzonal is a nagy huzatereju 14x25x6m kemeny szinte rantja ki a langnyelveket. Ez azert NEM ELEGENDO huzatszabalyzaskent, mert igy a tűz által termelt hőenergia nagyrészét még az átadás előtt kirántja-kiszippantja a tűztérből. Így még a tűztér sem tud kellő mértékben felmelegedni/átforrósodni. Ha nem lenne pillangóm, akkor 10x annyi fa térfogatmennyiséget kellett volna eltüzelnem és lehet, még akkor sem tudtam volna úgy felfűteni a lakást. A tapasztalataim szerint tehát a tűztér mindkét oldalán huzatszabályozva sokkal kiegyenlítettebb, az égést jobban elősegítő huzatkörülményeket lehet beszabályozni.

Persze, amelyik tűztérbe mindkettő be van építve, ott nyílvánvalóan erre nem kell külön figyelmet szentelni.

Ahogy laikusként próbáltam megérteni az ezzel kapcsolatos folyamatokat, a pillangó nem csupán arra jó, hogy a huzat erejét csökkentse, de egyben a tűztérben igyekszik tartani a hőenergiát is, ezzel a tűztérnek időt adva, hogy abból minél többet átvegyen és közvetítsen a kondenzlevegő felé.
SuperTempo   2010-02-11 11:33:45
Nagypal.

Van egy másik is, a nemforgó kütyü, arra írják, hogy huzatszabályzó, nem fokozó. Na erre varjál gombot! Tehát moderátoron kívül más nem tudja "okosan" csökkenteni a túl nagy huzatot?
Az a gyanus, hogy ha a Temporisnak mindegy a huzat, akkor minek van megadva hozzá min-max huzatérték?
nagypal   2010-02-11 10:45:57
Super Tempo
Az a kéményre szerelt forgó kütyü az huzat fokozó. Akkor kell ha nincs elég huzat. Azzal a huzatot csökkenteni nem lehet vagy nem szabad hiszen akkor ugyanúgy működik mint a kandalló utáni pillangó szelep. Rontja a kémény hatásfokát és rontja az égést. A füstcsőbe szerelt szabályozó sem csökkentivalójában a kémény huzatát, hanem hideg fals levegőt enged hozzá és ezzel csökkenti a kandallóból kiszivott meleg levegő mennyiségét.és hüti a kéményt ami szintén a huzat csökkenéséhez vezet.
A huzat az a levegő amit az égéstéren keresztül a kémény ki szív.A temporisnál úgy szabályozod, a huzatot hogy csökkented a bemenő levegő mennyiségét.Akár teljesen el is zárhatod. Az a levegő ami nem megy be a kandallóba az ki se tud menni. Ezért nem kell a temporisra szabályozó.
SuperTempo   2010-02-11 09:52:06
Zotya.
Az utolsó mondatodat nem nagyon értettem.

Szerintem egyszerűen áramlástanilag avatkozik be. egy "turbina" is van benne ha jól tudom. Majd mesterünk megmondja a tutit! Mondjuk pl. az én 200-as kéményemre ez is 32 ropi, de legalább magad be tudod tenni (meg kivenni, ha mégis sz..r)
zotya   2010-02-11 08:44:18
Erre én is kiváncsi volnék!
Én is néztem ezt a megoldást. Nem igazán értem a mechanikáját.
Sztem van,de minek?!
SuperTempo   2010-02-10 20:13:41
Moderátor helyett kéménytetőre szerelhető szerelhető huzatszabályzó? Jó? Rossz? Csúf?

Vagy csak parasztvakítás?
zotya   2010-02-10 19:20:14
KAndallós!

Köszi a választ!
A baj, hogy elég messze vagytok tőlem(Kecskemét), de a ti szaktudásotokban bíznék a legjobban. A kecskmeéti importőrről mi a véleményed?Ismered?

Ha moderátor beszerelésére kerülne a sor, s ytongból van az építmény, elég volna csak egy kis helyen megbontani az ytongot, hogy hozzáférjen az ember a füstcsőhöz?

Másik kérdés: akác vagy bükk?
Melyik szárad jobban, melyik tud többet?

Köszi
SuperTempo   2010-02-10 18:00:49
Persze, nekem temporisom van, nem is moderátor miatt kérdem, hanem csak maga a huzat érték miatt. A temporis használatijában is meg vannak adva huzat értékek, hisz csak égési levegő beáramlási keresztmetszetet tudok állítani, kéményhuzatot még ezzel sem. És bár le tudom csökkenteni a keresztmetszetet annyira, hogy csak a szükséges mennyiségű levegő érkezzen a tűz alá, azt nem tudom állítani, hogy azt a kémény (huzata miatt) milyen gyorsan szívja át a tűztéren, nemde? Tehát a túl magas huzatérték a temporisnak se jó, nem? A huzatmérés egy jóképű beszabályozással karöltve (ami remélem csak egy gyógyránézésből állna, de mi van ha nem) mennyibe kóstálna? KB. 40 km-re vagyok Erdőkertestől keletre.
A kandallós   2010-02-10 15:36:13
Super Tempo!
Neked Temporisod van, nem? Ahhoz nem kell moderátor, az, ha jól van beállítva, kezeli a kérdést. Felesleges kiadás lenne!


Bejelentkezés

Felhasználónév

Jelszó


Bejelentkezés


Regisztráció

Írjon Ön is a kandallós üzenőfalra! Regisztráljon és kérdezzen tőlünk!
Regisztráció 
Referenciák
Modern kandallók
Kőkandallók
Tégla kandallók
Kandallók falsíkban
Csempekandallók
Cserépkályhák
Kemencék hangulatban
Szolgáltatások
Orosz fordítás
Könyvelés
Termékek
Moderator
Double Spin
Munkáinkból
Kapcsolatfelvétel
Belinszky Ákos: +36-70-638-4187

bakandallo@gmail.com
©2016. BA Kandalló Kft.
Az oldalon megjelenő fotók illusztrációk!