Üzenőfal

Peti   2010-02-12 18:29:21
Nagypal.
Köszönöm a gyors választ. Esetleg egy konkrét típust is tudnál ajánlani, ami tapasztalatod szerint tudja ezt. Szeretném inkább egy kicsit túlméretezni a kandallót (biztos ami biztos). Illetve a zrt kandalló vagy a kettős égést tudó (SC2) lehet jobb. Bár ha jól gondolom az utóbbi az első családjába tartozik. Érdemes figyelembe venni ezt is? Fafogyasztás szempontjából jelentős lehet a különbség? Vagy lehet, hogy a kettő ugyanaz? Bocs a sok kérdésért. Előre is köszönöm.
A kandallós   2010-02-12 17:58:33
Peti!
bocs, az elsőpár sor, oldlcáltás miatt, tényleg elkerülte a figyelmemet. Még szerencse, hogy Nagypal résen volt, köszönet érte. Meg a segítségért is! Tökéletes, amit leírt!
Én még azzal egészíteném ki, hogy a füdőbr nem biztos, hogy elvezetném a kandalló melegét. Macerás, Ahhoz, hogy a fürdőbe eljusson a meleg, minden más útját el kellene zárni. A levegő is hasonlít az emberre: a könnyebb utat választja. Feltennék egy tötölközőszárítós radiátort, programozható fűtőpattronnal. Minek a fürdőt 24 órán át 23-25 fokosra fűteni, ha alig két órát tölt ott a család?
A másik érv a központi fűtés ellen már a kérdésben benne van. Most nincs tetőtér, de lesz. Na ez az, amit egy jól kivitelezett rendszer nehezen tud lekezelni! Ha a mostani radiátor mennyiséghez méretezzük a kandallót, akkor most jól fog működni. Beköszön a második szint, rákerül még egy halom radiátor. Azonnal túlméretezett lesz a fűtési rendszer, kátrányosodni fog a készülék, kémény. Néhány év elteltével kukás mind a kettő.
Ha most választunk akkora központi fűtéses kandallót, mint lesz a két szintes rendszer, akkor pedig az egy szinten állandóan forralni fogom a vizet, nem lesz hova elhasználnom a képződött meleget!
Kezelhető lenne a kérdés egy puffertárolóval, de akkor már a gépészeti szerelvényezés egy vagyonba fog kerülni! Alaphangon 4-500.000.- forint, tartállyal vezérléssel, és biztosan nem mondtam sokat!
A kandallós   2010-02-12 17:45:24
Szupertempo!
70-510-01-45
nagypal   2010-02-12 16:53:42
Peti.

Teljes mértékben érthető amit leírtál. Neked abszolute tökéletes egy légfűtéses folytonégő kandalló. Napi 2 max 3 megrakással.
A meleg levegőt a kandallótól a falon át közvetlenül át tudod vezetni a kandalló kupolából a szobákba. Öt méteres távolságra a fürdőhöz a meleg levegő simán odavihető egy szigetelt csővön.
A későbbi tetőtér beépítés megint nem gond mert a meleg levegő felfelé még gravitációsan is elmegy egy csőben sőt a feljárónál is.
Ha nem túl rossz a szigetelés akkor simán be fogja fűteni.
És mégegy érv a légfűtés mellett: áramszünetben is működik.
Peti   2010-02-12 15:15:38
Kedves Nagypal!

Köszönöm a választ. Igazából én az egész házat szeretném ezzel fűteni, amire a cserépkályhát ill a vízteres kandallót ajánlja a hogyan válasszunk rovat. A cserépkályha nem tetszik ezért gondolkodtam vízteres kandallóban. A házban egy 10x10-es épületrészben lenne fele nappali a másik fele pedig 2 szoba. A kandallót a nappaliban tudom tenni, aminek a hátfala a két szoba válaszfalánál lenne. A házhoz hozzá van építve a fürdőszoba ami kb a leendő kandallótól 5 m-re kb szemben van. Ez most az alaphelyzet, de néhány év múlva szeretném beépíteni a tetőterek két kisebb szobával és egy pici fürdővel. Nem tudom érthető-e így leírva, remélem sikerül elképzelni. Így négyzetméterben nagyon nagy az alapszint kb. 120 m2, s majd ehhez jönne az emelet kb. 5 év múlva. Szeretném most úgy kialakítani, hogy később könnyen megoldható legyen az emelet is. Remélem a leírtak alapján tudtok tanácsot adni. Emiatt gondoltam a vízteres betétre, de ha nem elég hatékony akkor semmiképp sem. Válaszotokat előre is köszönöm.
SuperTempo   2010-02-12 14:53:02
Kedves Kandallós!

Az elérhetőségek közül melyik telszámon tudunk időpontot egyeztetni? Természetesen ezt a magas labdát Zotyával csak lecsapni tudjuk, de persze az örök hála...
nagypal   2010-02-12 11:31:40
Peti

Túl sokat okoskodtunk itt a huzatszabályozó okán és eltereltük a mester figyelmét, így bizonyára nem vette észre a kérdésed. Majd bepótolja.

Az idro 50 kb 21 kw-os amiből kb 10-11 kw ot tud leadni vízoldalon a másik 50% egy része az üvegen kersztül sugározva hasznosul, de a nagy része kimegy a kéményen. A vizteres kandallót folyamatosan a névleges teljesítményen kell üzemeltetni mert melegvíz csak akkor termelődik ha ég, a parázstól már nem igazán. A névleges teljesítményen járatva 5kg száraz fát eszik óránként. A másik gond a szabályozhatóság ahoz, hogy szabályozni tudd a radiátorokba jutó melegviz hőmérsékletét és mennyiségét folyamotosan ott kell lenned és figyelni az égést, rakni rá vagy elzárni, vagy kell egy nagy puffer tartály megfelelő szabályozással ami ugye megint költség. Ráadásul nem alkalmas folytonégésre, megrakod , leég aztán ujra ... és újra....Ezzel szemben e ZRT+P hatásfoka 80% körüli, faelgázosítás elvén működik, névleges teljesítményen is tud menni de nagyon jól szabályozható alaklmas folytonégésre 10-12 kg fával képes 12 órán át fűteni. Itt a ház adottságaitól függően szükséges lehet némi légcsatornázás a padláson vagy a mennyezet alatt. El kell döntened, hogy mire használnád a kandallót. Olvasd el a hogyan válasszunk rovatot.
zotya   2010-02-12 10:46:53
Kandallós!

Nagyon hízelgő ez az ajánlat.
Amúgy neked van raktáron moderátorod?
CSak azért kérdezem,hogy ha kiderüül hogy a huzta mérétke megfelelő, akkor fölöslegesen ne kelljen megrendelni, viszont ha meg nem, akkor meg szükséges lenne.
Maga a beszerelés menyit kóstálna?Remélem elég lenne kis helyen megbontani az ytongot hogy odaférjen az ember a fütcsőhöz
Peti   2010-02-11 20:18:05
Üdvözletem.
Az előző kérdésemben tudna valaki segíteni, vagy nagyon butaságot kérdeztem?
A kandallós   2010-02-11 20:09:27
Zotya!
Bocs, az akácot a komoly kandallós népek nem tartják tüzifának. A bükk az Ő szemükben tökéletes. Én akáccal fűtök. Itthon ez az elérhetőbb!
A huzatszabályozás szerintem mindig a belépő oldalon ejtendő meg, és mindig keresztmetszet csökkenés, áramlás nehezítése nélkül! Tehát NEM kéményre szerelet kütyü!
A kandallós   2010-02-11 20:06:18
Szuper Tempo és Zotya!
Az utazási költség ellenében szívesen elmegyek Bármelyikőtökhöz! Egy, hogy megismerkedünk, kettő: tapasztalatokat szerzek, három pedig, lehet, hogy esetleg segítek. Legalább használom a huzatmérőt, ha már megvetttem! Most úgysincs annyi munka, hogy nem férjen bele! Annyi csak, hogy legyen konkrétan idő. Majd egyeztetünk!
Köszi az aktivitást! Nagypál-nak is!
zotya   2010-02-11 20:01:51
KANDALLÓS!

NEM KAPTAM MÉG VÁLASZT!

MODERÁTOR VAGY A KÉMÉNY TETEJÉRE SZERELHETŐ HUZTASZABÁLYOZÓ?AKÁC VAGY BÜKK?
A kandallós   2010-02-11 20:00:18
Super Tempo!
Bármi, ami keresztmetszetet csökkent a füstjáratban nem jó, és veszélyes lehet! Bár valóban ez az olcsóbb megoldás. Amennyivel olcsóbb, annyival primitívebb. (bocs, de ez a legjobb szó)
A kandallós   2010-02-11 19:56:23
Super Tempo!
A huzatérték a füstjáratra vonatkozik. A Temporis levegőszabályozóival itt tudsz megfelelő értéket állítani. Jellemzően szemre.
A kandallós   2010-02-11 19:54:39
Szilva!
Nagypal mondja jól! Az Oreánál tömítetlenségek vannak, valamint szabályozatlan másodlagos levegő beáramlás. A Temporisnál minden belépő levegő szabályozott, ezért felesleges a pillangószelep és a moderátor is!


Bejelentkezés

Felhasználónév

Jelszó


Bejelentkezés


Regisztráció

Írjon Ön is a kandallós üzenőfalra! Regisztráljon és kérdezzen tőlünk!
Regisztráció 
Referenciák
Modern kandallók
Kőkandallók
Tégla kandallók
Kandallók falsíkban
Csempekandallók
Cserépkályhák
Kemencék hangulatban
Szolgáltatások
Orosz fordítás
Könyvelés
Termékek
Moderator
Double Spin
Munkáinkból
Kapcsolatfelvétel
Belinszky Ákos: +36-70-638-4187

bakandallo@gmail.com
©2016. BA Kandalló Kft.
Az oldalon megjelenő fotók illusztrációk!