Üzenőfal

A kandallós   2010-02-16 11:00:08
Peti!
Nálunk jellemzően a tűztér kapható. A többit vagy máshol kell beszerezni, vagy pontosan meg kell írni, mi legyen az, és akkor beszerezzük mi.
SuperTempo   2010-02-16 07:41:00
Engedjétek meg, hogy elbüszkélkedjek:

2009. nov. óta van meg a Temporisunk, amitől nagy "csodákat" vártam. De tapasztalnom kellett, hogy bizony ez sem csodaszer, csak "egy" tűztér. A fűtési részével meg is voltam elégedve(bár azzal is csak "99%-ban"), de az üvegkormolódást csak nem sikerült az általam elvár szintre szorítani, bár kandallós is mondta, hogy az már teljesen elfogadható. Viszont ugye, mint mesterünktől tudjuk, a jó tüzelésnek több feltétele van, nem csak a jó tűztér: száraz keményfa tüzelő, megfelelő kémény, és az egyik legfontosabb a "kazánfűtő", vagyi én.

Azt hiszem eddig ezzel volt a baj, bár mondták, hogy a "folytonégőzést" tanulni kell.

Magyarán eddig csak az volt a hiba, hogy kevés fát raktam a tűzre egyszerre. Most már berakom az előírt 4 kg begyújtóst, hagyom tombolni a lángokat, míg az első parázságy kialakul, aztán teszek a tűzre min. 5-6 kg fát (száraz akác). Ezt hagyom rendesen beindulni, majd szabályozom a "gáztenger" megjelenéséig. Mert bizony az van! A pozitív tapasztalatok, sehol semennyi idő alatt semennyi korom, még jobb és gyorsabb fűtés, takarékosabb fafogyasztás. Egyszerűen szuper!

Még egy trükk, amiről már tényleg azt hittem, nem számít, de azért kipróbáltam és bejött: Az üvegtisztítás végén nem szárazra törlöm papírtörlővel, hanem nagyon enyhén nedves pamuttaltörlöm le - na itt szünt meg az a két mákszemnyi "korom" amit már addig is csak a paranoia röntgenszeme látott. Talán nem töltődik fel az üveg, így nem szippantja magához az apró koromszemcséket, nem tudom, de műxik.

Hát így lett belőlem teljesen elégedett, boldog Temporis tulaj.
SuperTempo   2010-02-16 07:26:08
Peti!

Én is utólag csöveztem be a Temporis égési levegőjét. Szétvertem járólapot, felszedtem padlót, kivéstem betont, lábazati falat, stb., és beraktam a 125-ös csövet. Viszont ha hosszú, vagy kacskaringós vonalvezetéssel tudod csak a légbevezetést megoldani, én a helyedben nagyobb csövet tennék, mondjuk 160-200, ártani nem árt, viszont így még az esetleges súrlódási veszteségek mellett is lesz elég levegője a kandallónak. Bár azért azt is egjegyezném, hogy a Temporis levegő bevezető moduljának 125-ös átmérője van, amiből szntem max 65-70%, ha szabad, a többit lemez takarja gyárilag, tehát már a gyár is belevisz egy kis biztonságot. Nekem kb. 2,5 m hosszú 125 cső van két 90 fokos töréssel, ami már egyben szentségtörés is, de semmi negatívum. Paráztam, hogy nem lesz jó, és azt a "tesztet" agyaltam ki, hogy égés közben lehúztam a tűztér levegő bevezetőjéről a flexi alu csövet, ami így már akkor a házból szívott, minden ellenállás nélkül levegőt. Megdöbbenve tapasztaltam, hogy a külső levegő csövön keresztül nemhogy gyengébben, de jobban égett a tűz, tehát innentők megnyugtattan magam, hogy jó az a bevezetés...
Egyébként nem olyan vészes a padló vésése, csak jó szerszámmal kell hozzá állni. Először gondoltam flexxel kivágom a betont, na az a por miatt felejtős, viszont a (igaz hogy bérelt) bazinagy fúró-véső kombó secc-perc alatt győzedelmeskedett. Temporis forever!
Peti   2010-02-15 11:40:39
Kandallos.

A folytonego.hu honlapon szereplő tűztereket csak nálad az üzletben lehet megvásárolni, vagy megoldható a szállítás is? Illetve mindennemű kiegészítőt is kapok nálad (pl.: füstcső, rovárrács, szellőzőrács, elvezető csövek, égési levegő bevezető cső, 20*20-as kéménybe közdarab(trapéz féle függőleges kivezteéshez) illetve amire szükség lehet még az üzemeléshez (persze nem építési anyagokra gondolok))?
Távolság kb. oda-vissza 350 km.
nagypal   2010-02-14 22:29:12
Peti.
Igen kell rovarrács, de az nem gond. A jó kémény az nagyon fontos. Ebben viszont csak egy kéményes szakember segíthet. Ventillátort ha nem muszály akkor nem tennék. Szerintem nálad nem kell.
Egyébként nem fárasztasz, ha van időm válaszolok, ha nincs akkor nem. Amúgy meg napi 10 órát vagyok gép közelbe a melóm miatt.
Peti   2010-02-14 21:17:21
nagypal.
Sajna a ház alá nem épült szuterén. Talán a legrövidebb út az egyik szobán keresztül ki az alapon. Gondolom rácsozni kell a, nehogy bármi idegen dolog bekerüljön, és csökkentse a keresztmetszetet. A meglévő kéményem sem jó sajnos, pedig tökéletes helyen van, mivel csak 14*14-es. ha a füstcsövet meghosszabítva (födémen keresztül) egyenesen megyek ki a tetőn az jó lehet?
A konvekciós burkolat azért szimpatikus nagyon, mivel ebből célzottnak tűnik az elvétel. E nélkül úgy gondoltad, hogy simán csak a kupolaba lóg bele az elvezető cső vége? Ventillátor is szükséges a csövekhez, hogy kellő legyen az áramlat?
Nagypal remélem nem vagyok fárasztó a sok kérdés miatt.
Kandallós véleményére is kíváncsi lennék (a korábbi kérdéseimre is).
nagypal   2010-02-14 18:07:12
Peti.
Ha van pincéd akkor lentről még jöhet az égéslevegő. Nalam is így van kialakítva.
nagypal   2010-02-14 18:04:49
A meleg levegő elvezetése a kandalló feletti kupolából konvekciós burkolat nélkül is lehetséges. A meleg levegő egyenes csőben 15 mre is elvihető de ez nálad nem kell. A szobákba szinte nulla (átvezeted a falon), a fürdőbe ha viszed akkor 5m, felfelé a tetőtérbe 1m. A ház szigetelése az nagyon fontos. Azt az energiát a legkönnyebb megspórolni amit be sem kell vinni a rendszerbe. 10-12 cm es szigeteléssel és a födém (20cm) szigetelésével felére csökkentheted az energiaszükségletedet.
A felülről behozott égéslevegő rossz ötlet! Ez a megoldás egy az egybe rontja a kémény hasznos hosszát, és egyébként sem jó. Vizszintesen egyenes csőben kell odavezetni. Ha lehet akkor az aljzatban, ha nem akkor a falon vizszintesen, a lehető legkevesebb töréssel, max 5-6 méterről.
Peti   2010-02-14 09:40:19
nagypal.
A meleg levegőt mindenképp el kell majd vezetnem, ha máshova nem is a tetőtérbe mindenképp. Emiatt gondoltam, hogy mindenképp szükség lehet a konvekciós burkolatra. Jelenleg még nem szigetelt a házam (20 éve épült alfa tégla), még ez is következő év feladata ill. a nyílászárók cseréje is esedékes. A meleg levegőt milyen távra vihető szigetelt csővel? Előző hozzászólásokban olvastam, hogy ellenállás miatt jobb a merev falú cső. Az égési levegő bevezetésnek vannak valami feltételei (távolság...)? Arra gondoltam, hogy a füstcső mellett a tetőtéren kivezetve lenne a legegyszerűbb, csak így elég messziről jönne, tizennéhány méter biztosan, viszon így elő lenne melegítve.
nagypal   2010-02-13 23:31:26
Peti

A te házad pontosabban a kandallő házon belüli elhelyezése annyira kedvező hogy nem feltétlenül kell konvekciós burkolat. Ezért is javasoltam a temporis helyett a ZRT+P-t. A teljesitmény meghatározásához ismerni kellene a ház adatait. Falak nyilászárók, födém.....
Nekem 165m2 re kell egy 13KW-os tx, ami folytonégőben is tudja azt a 4 KW-ot ami kell. De az én házam brutál szigetelésű, majdnem passziv ház. A bővitésed is figyelembe véve neked inkább a 15 KW kellhet. Kandallós egy helyszini szemlével biztosan meg tudja állapitani a szükséges teljesitményt.
Peti   2010-02-13 21:39:17
Még annyit.
A temporis tulajdonságai, paramétere, tudása igen meggyőző, csak az ára kicsit magasnak tűnik a zrt+p tx -ekhez képest ill. ahogy nagypal említette ebbe benne lehet supra név is.
Peti   2010-02-13 21:31:17
Köszönöm a válaszokat. Próbáltam keresni hasonló paraméterekkel bírót (amint ajánlottad (a temporis hasonlót)). Az általatok leírtakból úgy gondolom a konvekciós burkolat elengedhetetlen az elvezetés miatt. Külön lehet hozzá vásárolni? A kandalló(betét)t fő fűtésként szeretném, mindenféle egyéb rásegítés nélkül (ha megoldható) (ha egyéb nem lesz, akkor Kandallós által ajánlott fűtőpatron lesza fürdőben). Még lehetőség van cirő üzemű gáz+radiátor konbinációra is, csak egy kicsit félek a fogyasztásról.
A ZRT+P TX (folytonego.hu) típus közül melyik tudná ezt megoldani. Teljesítmény alapján a 10 kW-os, méretei alapján 15 kW készülék hasonló a temporishoz. Valóban tudja kisebb méretekkel is ezt a teljesítményt? Részletesebb leírás, képek található valahol ezekről a készülékekről (nem találtam a neten)? A fentiek figyelembevételek szeretném a tanácsotok kérni ismét. Előre is köszönöm.
nagypal   2010-02-13 09:02:43
Peti

Az egyik leggyakoribb folytonégő kandalló a Supra Temporis. Ezen már van egy konvekciós burkolat amelyre négy cső csatlakoztatható, ezzel lehetővé téve a meleg levegő távolabbi helységekbe való átvezetését is. Van hozzá (opciós tétel) egy alsó befúvó ventillátoros egység aminek a segitségével szigetelt csőben 10-15m re is elvezethető a forró levegő. Ez a tűztér nagyon profi de nem a leg olcsóbb. A ventillátoros egység nélkül is 370 ezer körül van. Pontosan erről irt SuperTempo is.
Hasonló paraméterekkell rendelkeznek a ZRT+P tűzterek is. Ezeken nincs konvekciós burkolat. Több méretben , teljesitményben és stilusban is kaphatóak. ezek olcsóbbak mert nics konvekcós burkolat másrészt nem kell megfizetned a Supra nevet. A temporisról és a ZRT+P ről bővebben a folytonego.hu n találsz részletesebb infókat.
SuperTempo   2010-02-12 23:34:39
Hai Peti!

Mi is végigzongoráztuk anno a házépítéskor a kandallóvalszeretnékfűteni dolgot, olyannyira, hogy az összes gépészeti kiállást megcsináltattuk a leendő kandalló helyére, aztán Supra Temporis 2d tűzteres légfűtő kandalló lett belőle meleg levegő elcsövezésekkel, így a 110 m2 kb 70-80%-a melegszik. Leírásod szerint a házad alaprajza/térelosztása pedig sokkal előnyösebb erre mint az enyém.
Peti   2010-02-12 18:36:36
Kandallós.
Köszönöm, ezek nagyon hasznos infót. A vízteres esetében kicsit féltem, hogy alul- vagy túl lenne méretezve a fűtés. Akkor ez teljesen kilőve. Az előző kérdéseimre is szívesen venném a véleményedet. Fűtőpatron helyett, ami nem elektromos (nem túl jelentős a fogyasztás), és nem gázkonvektor?


Bejelentkezés

Felhasználónév

Jelszó


Bejelentkezés


Regisztráció

Írjon Ön is a kandallós üzenőfalra! Regisztráljon és kérdezzen tőlünk!
Regisztráció 
Referenciák
Modern kandallók
Kőkandallók
Tégla kandallók
Kandallók falsíkban
Csempekandallók
Cserépkályhák
Kemencék hangulatban
Szolgáltatások
Orosz fordítás
Könyvelés
Termékek
Moderator
Double Spin
Munkáinkból
Kapcsolatfelvétel
Belinszky Ákos: +36-70-638-4187

bakandallo@gmail.com
©2016. BA Kandalló Kft.
Az oldalon megjelenő fotók illusztrációk!