Üzenőfal

nagypal   2010-02-17 22:43:00
Szilva
Nem vitás, hogy a Supra Temporis nagyon meggyőző műszakilag. Nekem is az egyetlen jelöltem volt. A ZRT+P tűzteret csak Kandallós ajánlotta. Mivel nekem nem kell konvekciós burkolat sőt csövezés sem, bár a meleget 15 m. távolra kell vinnem, ( a meglévő szellőzőrendszer végzi el ezt a feladatot), és Kandallós meggyőzött arról, ho. gy a ZRT+P égési paramétere van olyan jó mint a temporis. Szerintem is nagyon meggyőző a Supra kidolgozottsága sőt mérnökként pont az egyetlen megjegyzésem az volt a ZRT+P ellen, hogy sokkal egyszerűbb a kivitele.
Ettől függetlenül elfogadtam a Kandallós véleményét mert feltétel nélkül megbízom benne. Ha nem lenne igaza akkor egy nagyon hangos elégedetlen ügyfelet szerezne magának, amit se neki se magamnak nem kívánok. Ha viszont igaza lesz akkor egy elégedett ügyfél mellett még sok eladást is kaphat mert én ezekkel a kisenergiás házak értékesítéssével foglalkozom, melyekbe a saját magamnak épített mintaházba beépített technológiákból választhatnak.
Peti   2010-02-17 21:57:12
Kandallós.
Idézve tőled:
"A kandallós 2010-01-07 17:43:14
Szemeteske!
Kell, hogy legyen konvekciós burkolat, ez tény. Ideális esetben annyi elvezetési lehetőséggel, ahány helységbe vezetném a levegőt! Ahogy Szupertempo is írta, a Temporis például ideális választás lehet, de a Tertio család is megfelelhet.
Megint csak Szupertempo soraira térnék vissza: nagyon fontos az előzetes hőigény számítás! Ami Nála jó, nem szentírás, hogy másnak is beválik! (valljuk be, az Ő 15cm-es szigetelése azért sajnos messze nem az általános)És ne felejtsük, hogy folytonégő üzemmódban azért csökken a teljesítmény!"

Erre már rákérdeztem egyszer, de sajnos tőled nem jött válasz. Nagypal azt tanácsolta, hogy ilyen elhelyezkedés mellett, ami nekem van nem szükséges a konvekciós burkolat, anélkül is elvezethető a meleg levegő.
Érdekelne nagyon a véleményed.
1. Amennyiben ajánlod a Zrt+p tx-hez tudsz konvekciós burkolatot (tűztérrel együtt) rendelni vagy bármi módon ráépíthető?
2. Vagy inkább a temporist javaslod?
3. Még egy kérdés: Gondolom a kw érték amit megad a gyártó az a tűztér befogadó képességét függ (mennyi fa fér bele). Temporis tűztér méretei: szél/mag/mély 76/58/52 12 KW, ezzel szemben a zrt+p tx 78/51/52 15 kW. Egyéb paramétereiben, tulajdonságaiban a korábban leírt vélemyények alapján is azonosak. Miért más a teljesítményük?
Várom válaszod.
Szilva   2010-02-17 18:01:24
Nagypal:
Az meglehet, hogy pl. meg a Supra is olykor-olykor ellentmondhat magának egy-egy prosiban, doksiban (az Oreara én is kaptam már olyan infót korábban, hogy külső égési levegő bevezetése lehetséges, méghozzá nagy nevű importőrtől, aztán kiderült, hogy mégsem), viszont tapasztalat alapján azt kell mondanom, hogy pl. a supra tűzterek egészen más feelinget és üzemeltetési hatásfokot biztosítanak, mint sok egyébb gyengébb kategóriájú vas.

Őszintén szólva engem pl. a tökéletes folytonégés csak azért nem létkérdés, mert napjában egyszer azért hamuzni kell, amit viszont parázságyon, forró hamuval nem jó elkövetni. Ettől függetlenül a pillangóval elég jól szabályozható módon meg tudom valósítani a rendkívül lassú égést, igaz, ehhez elengedhetetlen a valóban kiszáradt tűzifa.

Ha passzív házad van, miért nem pl. földhőszívattyúban gondolkodsz?... Igaz, ha jól tudom, azért a keringtetés sem kevés villamos energiát zabál el.
Hogy tudod tisztántartani a légcsöveket (szellőztetőrendszer)? Én tartanék tőle, hogy elporosodik idővel a vezetékrendszer, aztán szipákolhatja az ember a port, amit szállít. Vannak erre igazán jól kitalált rendszerek?...

Kandallós:
Bár cca. 10ezerszer olvastam már, hogy zrt+p, mi ennek valójában a részletes értelemszerű feloldása?... Köszi!
nagypal   2010-02-17 16:38:41
SuperTempo.
A kutakodásomat az alábbiak irányították. Van egy új, majdnem passzív házam aminek a hőigénye nagyon kicsi. 5,9KW 40 fok delta t- re. Van a házban egy ellenáramű hőcserélős szellőzttetőrendszer és páraelszívó is.
Ergo csak olyan kandalló jöhetett számításba aminek nagyon jól leszabályozható az égése és amellet, hogy külső levegőt használ, teljesen zárt kell, hogy legyen a lakás légtere felé.
Máris kiesett a kínálat 95%-a.
A keresett kategóriában vannak iszonyú drága német és angol tűzterek amik 800e Ft tól- 1800e Ft ig úgy hirdetik, a terméküket, hogy faelgázosító kandalló.
Elkezdtem tanulmányozni az elgázosítás elvét, a piacon kapható faelgázosító kazánokat. Így jutottam el a temporishozm majd a Kandallóson keresztül a ZRT+P hez. Írtam egy levelet a Suprának és megkérdeztem, hogy a temporis faelgázosító vagy nem, ha hiszed ha nem de semmi értelmes választ nem kaptam. A magyaroktól még választ se csak egy prosit pdf.ben. A francia is csak mellé beszélt, írt az égés tökéletességéről meg a magas hőmérsékletről de konkrét választ nem adott. Te aki már pár hónapja használod, nyilván tudod a választ. Igen! A legnagyobb targédia az, hogy a kiadott prosik és anygok is hibásak. Ugyanarra a tüztérre kiadott különböző prosi más más értéket ad meg. A legtöbbször gondosan kerülik a konkrét műszaki adatokat.
A legtöbb hasznos infót az egyetemi jegyzeteimből tudtam kihámozni. Kalorikus gépek, hőtan, áramlástan... sok infót szereztem a különböző kandallós, fűtéses, épületgépészes témájú fórumokon végig olvasva több évi, néhol 10 ezres darabszámú hozzászólást.
Megnézegetem mim van és mi az ami küldhető.
Peti   2010-02-17 15:40:42
Azon még nem gondolkodtam, hogy magam csináljam-e, csak szeretném tudni mit miért kell. Egyenlőre még találtam megfelelő szakembert erre célra. Kandallósra rá merném bízni, a régebbi beszélgetések alapján, amiket visszaolvastam, csak az a baj, hogy kb. 170 km-re lakom tőle. Bár a mai világban minden megoldható. Majd kérek tőle ajánlatot.
A prosit megköszönöm:
vass.peter@tolna.net
Ez a prosi a régebbi cég termékei vagy ami a folytonego.hu oldalon található tűztér?
nagypal   2010-02-17 14:58:03
Mint ahogy írtam a komoly gyártók csak a márkahálózatukon keresztül értékesítenek. Különböző képzéseken megtanítják a hivatalos beépítőket, a beépítésre és az üzemeltetésre. Használati és üzemeltetési útmutatót tőlük kaphatsz. Te magad akarod beépíteni? Szerintem egyezkedj Kandallóssal. Egyébként szlovák gyártmány. Én találtam egy szlovák céget akik külsőre és választékra teljesen azonos tüztereket gyártanak. Állítólag ebből a cégből vált ki a tulajdonosok és mérnökök egy része és alapítottak egy másik céget. Szlovák prosim van, ha érdekel átküldöm mail-ben

Peti   2010-02-17 14:14:49
Nagypal.
Abban tudnál segíteni, hogy Zrt+p tx kandallóknak ki a gyártója? Ez alapján tudnék találni hozzá hazsnálati utasítást ill. egyéb dokumentációt, amit még figyelembe kéne venni a kialakításnál (itt elsősorban a kéményre és annak bekötésére gondolok. Egyébként teljesen egyetértek a hozzáértő kandallóépítőkkel kapcsolatosan. Érdeklődés közben kiderül, hogy azt sem tudja miről beszélek, pedig ha valakit engebb tényleg csak az utóbbi időben foglalkoztat ez a kérdés. Emiatt szeretnék az kialakítással kapcsoaltosan is nagyjából képbe lenni, nehogy megvezeseenek ill. nagyon nagy hülyeséget csináljanak.
zotya   2010-02-17 14:02:33
NAgypal!

TErtio tűzterekrekkel kapcsolatosan is van tapasztalatod?
nagypal   2010-02-17 13:12:39
A folytonégésnek nem feltétele a teljes levegő elvétel, a lassú égéshez is kell levegő csak sokkal kevesebb. A temporisnál sem zárod el teljesen a levegőt a folytonégéses szakaszban, csak lecsökkented 10-15 % ra. A temporisnál ha teljesen elzárod akkor a tűz elalszik. Nem parázslik hanem elalszik!
Teljes elzárásnak csak akkor van értelme ha el akarod oltani a tüzet, vagy ha már nem ég a tűz akkor a lezárással lassítod a kandalló kihűlését.
A kettő közötti különbség a szabályzás kialakításában van. A ZRT+P nél alul és felül is pillangószelep van Ez a cső belső átmérőjénél kb 2 mm rel kisebb átmérűjű (nehogy megszoruljon a melegedéskor a csőben), így amikor a csőre merőleges zárt állásban van akkor is van 1,- 2 mm hézag a szeleptányér és a cső között. A temporisnál a cső vége elé csúszik egy lap, így az teljesen le is fedheti.
SuperTempo   2010-02-17 13:03:52
Nagypal!

Nagyon önzően megkérlek, a Temporissal, tüzeléstechnikával, kéményekkel, szabályozással, stb. foglalkozó letöltött anyagaidat (persze csak ami neked sem került pénzbe) átküldenéd a (nem vicc) eszetlennagykiraly@gmail.com-ra?

THX
Peti   2010-02-17 12:43:03
Nagypal.
Köszönöm a gyors választ.
Viszont azt nem értem, hogy folytonégő módban működik akkor teljesen felesleges?
Az hogy nem teljesen elzárható az égési levegő nem okoz problémát a folytonégésnek, illetve hogy minél tovább maradjon parázs? Vagy akkor a tűztér tökéletes zárása miatt akkor ki is alhat a tűz?
nagypal   2010-02-17 09:50:18
Ezzel a területtel foglakozó mérnök vagyok és kb egy fél éve nyakig beleástam magam a tűzterekbe. Vizteres, légfűtéses, lemez, öntvény..... Sok szakmai anyagon és tucatnyi fórum többezer hozzászólásán rágtam és rágom át magam nap mint nap. Az a tapasztalatom, hogy a piac tele van szeméttel, mindenki részt akar az egyre népszerűbb kandalló piacból. Nagyon sok a kókler és az önjelölt kályha építő. A komoly gyártók is sokszor képtelenségeket állítanak a készülékeikről a prospektusaikban, rosszak és következetlenek a kiadott műszaki információk.
Ennek talán az az oka, hogy egy komoly gyártó a márkahálózatán keresztüli értékesítésben gondolkodik és nem számol a magyar csináld magad mozgalommal.
nagypal   2010-02-17 09:39:19
A ZRT-P n lévő felső pillangót csak akkor használod ha már egyáltalán nincs égés. Ekkor mindkét pillangót elzárva lassitja a tűztér kihülését. Ugyanezen okból zárod le ha nem működik a kandalló. Azért van a ez a felső elzáró mert a ZRT+P- n a bemenő levegőt (ellentétben a temporissal)nem lehet teljesen elzárni Minden egyéb esteben a kimenő oldali pillangó használata ellenjavalt.
Egyébként nálam még nem működik, majd egy hónap múlva.
Peti   2010-02-16 21:29:23
Nagypal.

Ha jól emlékszem tőled is olvastam az előbb leírt kandallóstól idézett véleményt. Te is azt a betétet használod, amivel én most egyre intenzívebben szemezek. Használod működés közben a füstelzáró szelepet?
Peti   2010-02-16 20:46:48
Kandallós.

Korábbi beszélgetésetek során találtam a következő néhány sort:

"A kandallós 2010-02-11 19:50:18
Szilva!
A Temporis a biztonság csúcsa! A belépő levegőt lehet teljesen elzárni benne, nem a kilépőt! Márpedig a belépőnél több kilépő úgysem lesz! Viszont a füst útja nincs elzárva semmivel!"

"A kandallós 2010-02-11 20:00:18
Super Tempo!
Bármi, ami keresztmetszetet csökkent a füstjáratban nem jó, és veszélyes lehet! Bár valóban ez az olcsóbb megoldás. Amennyivel olcsóbb, annyival primitívebb. (bocs, de ez a legjobb szó)"
Amint néztem a zrt+p tx tűztérnél is található egy " Füst elzáró szelep, a kémény huzatának szabályozására".Ez a fentiek tükrében akkor egy felesleges dolog? Elég lenne csak a belépő levegőt szabályozni?


Bejelentkezés

Felhasználónév

Jelszó


Bejelentkezés


Regisztráció

Írjon Ön is a kandallós üzenőfalra! Regisztráljon és kérdezzen tőlünk!
Regisztráció 
Referenciák
Modern kandallók
Kőkandallók
Tégla kandallók
Kandallók falsíkban
Csempekandallók
Cserépkályhák
Kemencék hangulatban
Szolgáltatások
Orosz fordítás
Könyvelés
Termékek
Moderator
Double Spin
Munkáinkból
Kapcsolatfelvétel
Belinszky Ákos: +36-70-638-4187

bakandallo@gmail.com
©2016. BA Kandalló Kft.
Az oldalon megjelenő fotók illusztrációk!