Üzenőfal

HegyenVolgyon   2010-02-18 10:55:57
Szép napot!

Eddig csak ritkán jártam erre, főképpen az index fórumán írogatok.
Tegnap Supertempo büszkélkedős hsz.-án akadt meg a szemem, annak kapcsán írok.
Nekem is Temporisom van, és alapvetően meg vagyok vele elégedve, kivéve az üveg barnulását, amivel nem tudok mit kezdeni. Az alsó fele attól függő mértékben, hogy a szekunder levegő terelője milyen állásban van, mindig lekormolódik. A legjobb esetben szép szabályos félkör alakú mintával, a sarkai felé sötétedve. Viszonylag könnyen eltávolítható, ha nem hagyom rásülni több napon keresztül, de engem idegesít a kóla színű üveg.
Mielőtt ezt bepötyögtem, azzal foglalatoskodtam, hogy konyhai mérleggel lemértem a fát, ami két napja be van pakolva a kandalló elé, mert eddig mindig csak szemre mértem. Elkülönítettem 5 kiló gyújtóst, és két 13,5 kilós kupacot. Nagyjából ilyen adagokat szoktam naponta eltüzelni. Mármint a gyújtóson kívül kb. 13 kilót. De ilyen időben ez már két napra elég meleget biztosít, olyan lassan hűl a ház. Ha estére nem hűlt 22 alá, akkor inkább azt az estét kihagyom.
A tegnap esti adag most kb. 12 órája lett rárakva és még mindig jön a meleg levegő, forró a füstcső, meleg az üveg.

Valóban csak a barnulással nem vagyok kibékülve. A kicsi, a nagy huzat, vagy a nem teljesen száraz fa csinálhatja ezt?

Annyit még érdemes lehet megemlíteni, hogy ki tudom úgy nyitni, hogy ne füstöljön vissza, de csak akkor, ha már csak parázs van. Amíg ég benn valami, addig képtelen vagyok rá.
SuperTempo   2010-02-18 10:29:44
Kandallós!

Hány éve van a piacon a Temporis 2d?
Csabás   2010-02-18 10:16:37
Üdv Mester!!
Naa ne vedd el most a kedvem a beruházás előtt!!!Miféle panaszok voltak Temporisra??Remélem kimerül a "kormozódásban"s nem vmi másra gondoltál?
A kandallós   2010-02-18 08:19:38
Nagypal!
Remélem nem lesz ránk panasz! Hazudnék, ha azt mondanám, soha nincs, de igyekszünk eleget tenni az elvárásoknak! Sajnos én sem Temporist, sem ZRT+P-t nem tudok itthon üzemeltetni, tehát csak a műszaki dolgok és a Megrendelők visszajelzése, valamint a gyártó adatai alapján javasolhatok készüléket. ZRT+P-re eddig kevesebb panasz volt, mint Temporisra. Amennyire kevésbé finom holmi, annyival kevésbé kényes az üzemeltetési körülményekre, de éppen ez a szenzációs benne!
Peti   2010-02-18 08:18:05
Kandallós.
Köszönöm a választ.
Konvekciós burkolatot házilag lehet rá szerkeszteni (vagy ez hülyeség) vagy inkább a temporis?
Közben megjelent Supertempo véleménye. Milyen megoldást javasolsz burkolat nélkül a meleg levegő elvezetésére?
A kandallós   2010-02-18 08:15:51
Varga Csaba!
Köszi a dícséretet, de az érdem az Övék: Nagypal, Zotya, SuperTempo, Andreasz, Peti, Szilva.... és sorolhatnám még sokáig! Nekik köszönet!
A kandallós   2010-02-18 08:13:15
Nagypal!
A faelgázosító kazánok sorra mennek tönkre (gari nélkül) a vizes fától! Ha fa mázsával számolunk, ezt se hagyjuk ki a számításból!
SuperTempo   2010-02-18 08:13:07
Peti, NagyPal!

Peti esetében (meg pesrsze máshol is) nem lehetne a meleg levegő elosztást a "NagyPal féle passzívház" módszert meglovagolva úgy elosztani, hogy a ZRT+P által termelt meleget a süveg közelében telepített radiális elszívó ventillátorokkal, álmennyezetben, vagy padléáson (ott höszigetelt) csövekben elvinni befújó anemosztátokig? nyilván nem a kandalló 100-200 fokos melege, hanem "csak" 30-40 fokos, de hát az doszt elég, nem? Így meg lehet spórolni konvekciós burkolatot (ergo drága temporist) drága, nagy hőtűrésű ventillátorokat, viszont a meleg (nem forró) levegőt elvittük a rendeltetésszerű helyére. Mejegyzem tűzvédelmi szempontból is biztonságosabbnak tűnik. Ej ha ilyen "okos" lettem volna a saját rendszerem kiépítésénél...
A kandallós   2010-02-18 08:10:20
Csak úgy, mellékesen:
Ha egy sörözdobozra vágok egy "tüzelőajtót", valamint dugok rá egy "füstcsüvet", megtömöm gyufával, patikamérlegen elégetem néhány másodperc alatt a gyufát, és mérek-számolok, meglepő dolog fog kijönni: 40kW körüli készüléket gyártottam a sörösdobozból! Ne ragadjunk le a teljesítménynél, mert ez nem biztos, hogy az az adat, ami egy kandalló értékét jelzi! Nézzük meg az "érdekességeknél" a Temporis összehasonlító ábráját!
A kandallós   2010-02-18 08:05:32
Peti!
Mivel a teljesítmény nem csak a fa, hanem a levegő mennyiségétől is függ, ezért nagyobb a ZRT teljesítménye, mint a Temporisé. Egységnyi idő alatt több fát lehet benne elégetni, hiszen levegőszabályozása egy picit más, mint a Temporisé.
Sajnos konvekciós burkolat jelenleg még nincs hozzájuk.
Peti   2010-02-18 08:05:11
Nagypal.
Sikerült elküldened a prospektust?
Varga Csaba   2010-02-18 07:01:15
Bocsánat még valami.
A ház falai Baucell passziv elemből, K:0,09, nyílászárók Internorm Passzivak, födém 0,1 K álmennyezet.Sajnos a passzívházzal foglalkozó cégektől eddig csak negativ élményeim voltak kandallóval kapcsolatosan, mivel mindegyik lebeszél róla, mondván nem abba való. Ezért is lenne fontos a már ilyennel rendelkezők tapasztalata.
Varga Csaba   2010-02-18 06:55:34
Üdv Mindenkinek!
A fórumot csak dícsérni tudom, sok hasznos tanácshoz jutottam már.
Nagypaltól kérdeznék elsősorban.
Nagyon örülök, hogy végre találtam valaki más"bolondot" is aki passzív házba kandallót szeretne!
Én 110 m2 , passzívházat építek, hővisszanyerős szellőztetéssel, földkollektorral( csak a levegőt melegíti elő 35 m hosszan 3 m mélyen a földben, AVENT P, Pluggit rendszer). Kémény már megvan(Leier LSK200), és Temporisban gondolkodom(nekem fontos lenne, hogy működés közben hamuzható legyen.). Kérdésem ,hogy Neked működik-e már a passzívban, ha igen mik a tapasztalatok? Illetve mire ügyeljek az építtetésnél, működtetésnél.
A ház 40° Delta T hővesztesége 4 kw/h. , esetlegesen érdemes -e a szellőztetőrendszer egyik ágát a süvegbe bekötni, hogy joban elossza a meleget, vagy egyébként is megoldja ezt a rendsze?
Írod, hogy alacsony energiájú házakat forgalmazol, megköszönném, ha már kandallóval és hővisszanyerős szellőzővel rendelkező ügyfeleid elérhetőségét megosztanád velem tapasztalatszerzés céljából/persze ha Ők is beleegyeznek). Azért működés közben csak más látni, mint beszélgetni.
Előre is köszönöm!
nagypal   2010-02-17 23:13:54
Szilva
Hőcserélős szellőztetés.
A rendszerbe szűrők vannak beépítve. Nem csak a port, de a pollent és más allergén lebegő anyagokat is kiszűrnek. Ezzel a rendszerrel a kiviteltől függően a folyamatos friss levegő mellett a szellőztetéssel elvesztett energia 65-90%-a visszanyerhető. Ez agyon jelentős tétel.
nagypal   2010-02-17 23:07:31
Szilva
Földhő szivattyú? Magas a járulékos bekerülési költség és az áram ára rontja az eredményt. Ott használnám ahol nincs vezetékes gáz de a felhasználó ugyanazt a komfortot akarja mintha gázzal fűtene.
1KW energia villanyból 48 Ft, vezetékes gázból 15 Ft, száraz keményfa elgázosítva 2000 Ft/q fa árnál 1 KW energia 5 Ft.
Ideális és környezetbarát fűtés normál esetben egy faelgázosító kazán ami egy nagyobb, nagyon jól szigetelt puffer tartállyal kétnaponta egy begyújtással megoldja a feladatot.
Én egy kissé piromániás vagyok, szeretem a lángokat a parazsat nézni. Ezért döntöttem a kandalló mellett.Bejelentkezés

Felhasználónév

Jelszó


Bejelentkezés


Regisztráció

Írjon Ön is a kandallós üzenőfalra! Regisztráljon és kérdezzen tőlünk!
Regisztráció 
Referenciák
Modern kandallók
Kőkandallók
Tégla kandallók
Kandallók falsíkban
Csempekandallók
Cserépkályhák
Kemencék hangulatban
Szolgáltatások
Orosz fordítás
Könyvelés
Termékek
Moderator
Double Spin
Munkáinkból
Kapcsolatfelvétel
Belinszky Ákos: +36-70-638-4187

bakandallo@gmail.com
©2016. BA Kandalló Kft.
Az oldalon megjelenő fotók illusztrációk!