Üzenõfal


Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/passziv1/public_html/kandallosok/php/connect.php on line 13
A kandallós   2010-08-15 14:14:45
GuMiSZu!
Nem értem a logikát. Ha csak bevezetem a szobába a külső levegőt, az miért jó? Az építmény alá nem praktikus, mert onnan bekerül a fűtési légáramlatba, és nem jut el a tűztérhez. A fűtés hatásfokát viszont drasztikusan csökkenti. Ha nem használom a kandallót, hűti a lakást. Persze elzárhatom, külön. Ha működik a lakásban a páraelszívó, úgyanúgy vissza fog szívni a kandallóból. Illetve nyáron, ha odabent hűvös van, alacsonyabb légnyomás, vagy szélnél visszaáramlás lehet a kandallón keresztül, ami koromszagot fog behozni a lakásba.
Hogyan is lenne ez a "kandalló alá fogom befújni" dolog?
Mindezt kizárnánk egy ZRT+P-vel, vagy a Temporissal. Az mondjuk drága, de a ZRT+P kb. 67-es Tertio árban van!
A Tertioból, ha az marad, a 76-ost javasolnám a 200-as Sch-hez. Bár újabban azt ragasztják rá, hogy a bekötő cső és a kerámia cső között körben 1 cm-t el kell hagyni, akkor viszont a 200-ba csak 180-as köthető, tehát az meg a 67-es. Ebben az esetben moderatorral, mindenképpen! A Tertióból van teli üveges is.
Ha Astra, akkor az mehet, kevésbé kényes. De kevésbé folytonégő is.
Hangsúlyozom, egyik sem zárt a lakás felé!!!!
GuMiSZu   2010-08-13 16:57:55
Szia,

Kandallót szeretnék venni.
kémény: Schiedel Uniplusz 20 5,5m magas a becsatlakozástól

Amit kinéztünk:
Tertio/Astra2
kérdésem az lenne, hogy ár érték arányban melyik lenne a megfelelő (teliüveg jó lenne)
ill. a ZRT+ kandallók ár/érték aránya ezekhez képes hol van. 1 légcsövet vinnék el a szomszéd szobába (a fal lett átfúrva)
Külső levegő nem érdekel, kintröl hozok be levegőt, de azt a kandalló alá fogom befújni > így az rögtön fel is melegíti a légcsere is megoldott lesz. (a kandalló a szoba levegőjét fogja enni)

előre is köszi
nagypal   2010-08-13 11:32:04
Petre

Én használok, és másnak is építettem be Vents ventilátorokat, szerelvényeket. A 42 D hang az azért hallható, de más hasonló teljesítményű venti és kb ilyen hangos.
Ha a meleglevegő elszívása helyett a hideg levegőt fújod át a kandalló akkor nem kell ilyen spéci hőálló venti, vehetsz olcsóbban egy halkabb de nem hőálló ventitlátort pl. VENTS TT széria.
A Vents magyarországi importőre itt van Tatán, bár itt nem szolgálnak ki kiskerben. Kérdezd meg tőlük mailben, hogy a környékeden hol kapható. Ha kell akkor estleg tudok segíteni. Ismerem őket.
A kandallós   2010-08-12 22:03:12
Petre!
A szilikátlapot a Rath Hungarianál tudod megvenni, Kőbányán a Porcelán utcában.
A ventillátorra nincs ötletem, mi csak gyári Suprát használunk.
petre   2010-08-12 12:33:01
Sziasztok,

Hamarosan körbeépül ytongal az area58-asom, így hát elég sürgető lenne beszereznem kálcium-szilikát lapot vagy hőtükör fóliát. Kérlek ha tudtok valami boltot Budapest, Vecsés környékén szóljatok.
Illetve vennem kell meleglevegő miatt ventillátort. A vents cég KAM tipusai biztos jók,
de hol lehet kedvező áron hozzájutni, vagy esetleg van más márka?

Köszi
Péter
jarvasm   2010-08-10 10:44:43
Kedves nagypal!
Belinszky Úrtól hallottam, hogy Ön összehangolta a saját házában a szellőztetést és a kandallós fűtést.
A tapasztalataira és tanácsaira lennék kíváncsi.
Kérem ha lehetséges írja meg a személyes elérhetőségét az email címemre:
jarvasm[kukac]mailbox.hu
Előre is köszönöm a segítségét!
kay-d   2010-08-05 10:39:00
Köszi a reakciókat és a segítséget - előre is.
Tisztában vagyok vele, hogy az Aquatondo túl nagy, megfelelő teljesítményűt szeretnék választani. A nappali+konyhám+folyosó együtt 60 m2, ezért gondolkodtam úgy, hogy egy olyan betét, mely 5-6 kW levegőoldali és 8-10 kW vízoldali teljesítményű megfelelő lehetne, mivel a felületfűtési rendszer nappaliban lévő 3 körét le lehet szabályozni vagy teljesen el is zárni, a kandalló pont befűtené azt a kb.160 lég m3-t, a vízoldali rész hője közben menne a pufferbe, amiben lehetne 60-90 fokos víz, a bekeverőszelep biztosítaná a fal és padlófűtés csövekben a 35-40 fokos vizet, ez fűtené közben a szobákat. Tisztán gázfűtés esetén a nappaliban is megnyitnám az osztókat.
Konzultáltam az ügyben fűtésszerelőkkel, épületgépésszel, kandallósokkal, mindegyik mást mondott, az általatok leírtak azoknak a véleményét erősítik, akik kisebb teljesítményű betétet ajánlottak, de az névleges teljesítményén működne. Én is ezt gondolom megfelelőbbnek, max ha hosszabb távollét után érkeznénk haza télen a kihűlt házba, be lehet indítani a gázkazánt is hogy hamarabb felmelegedjen, ha ilyenkor esetleg nem elég a kandalló teljesítménye.
Jó elgondolás ez így?

A házam adatai: bruttó 160 m2, teljesen alápincézett, de az alsó rész nem fűtött. A hasznos lakótér (a feljárót nem számítva és azt nem is fűtve) 125 m2, 2.70-es belmagasságot tervezek, fafödémem van, alul 1 réteg gipszkartonnal, a tetőtér nem beépített. Falak: 30 cm vastag Leiertherm tégla, rajta Nikecell EPS80 15 cm vastag (lamdaD 0,039), a padlófűtés alatt 10 cm vastag ROCKWOOL Hardrock max (lamdaD 0,040), a födémben 20 cm ROCKWOOL Fixrock (lamdaD 0,039) lapok alatta hőtükrös fóliával, fölé még teszek 5 cm Isover rio tekercses szigetelést (lamdaD 0,043). Fa nyílászárók, 1.0 üveggel, 7 db 120x150, 2 db 90x150 3 db 60x90, bejárati ajtó 140x210, teraszajtó 270x210.
nagypal   2010-08-05 09:39:22
kay-d

sokat segítene a számolásnál, ha megadnád a ház hőveszteségét, vagy legalább szerkezeti adatokat. Miből épül, a fal milyen vastag, milyen a szigetelés, milyen a födém, egy vagy kétszintes, van-e pince, milyenek a nyílászárók???
asboth   2010-08-05 09:33:08
Sziasztok!

Szeretném a segítségeteket kérni, nekem supra astra-m van és az ajtón levő tömítőzsinor elkezdett kirojtosodni. Hol lehet ilyet vásárolni? Mennyiért?
A garancia miatt fontos-e hogy szakszerelő végezze a cserét?
Várom a válaszotokat.
Tisztelettel
A kandallós   2010-08-05 08:57:26
kay-d!
Ökölszabály szerint, radiátoros fűtés esetében a puffertartályt 40-50 liter/ kW- ra szoktuk méretezni. A felületfűtés menehezíti a dolgot, lévén hogy alacsony hőmérsékletű rendsuerről beszélünk. A kandalló magas hőmérsékletű (80-90 fokos víz). Sőt, fontos szem előtt tartani, hogy amennyiben 50 foknál alacsonyabb visszatérő vízhőmérséklet érkezik a kandallóba, egész bizosan megindul a kátrányosodás. Ez később tönkreteszi a kéményt és a kandallót is. Tehát a rendszernek biztosítania kell az 50 fok feletti visszatérő vízhőmérsékletet!
Az Aquatondo 26-ost én mindenképpen sokallom, hiszen a leírtak alapján én 10 kW alá saccolom a teljes házad hőigényét. Mit is fogsz kezdeni benne 26 kW-tal? Hova tesszük a felesleges meleget?
A következő gond a kandallós helység túlfűtöttsége lesz, hiszen a teljesítmény egy része légfűtéssel az adott helységben kerül leadásra. Az Aquatondo estében ez a teljesítménymár magában sok lesz a nappaliba, mi lesz még a felületfűtéssel! A komfortérzrt megtartásához ide egy komoly vezérlésre lesz szükség!
Ne feledjük, amit Nagypal írt: ezeket a kandallókat ildomos névleges teljesítményen használni!
Mindebből én úgy érzem, lenne még mit filózni ezen a rendszeren, hogy biztosan azt kapjátok, amit szeretnétek, és amit jól tudtok majd használni.
Szerintem a következő kérdések merültek fel:
- alacsony és magas vízhőmérsékletű rendszerek társítása
- teljesítmény helyes megválasztása
- rendszervezérlés
nagypal   2010-08-04 21:16:27
kay-d

Falfűtésről és padlófűtésről írsz amiből úgy gondolom, hogy korszerű jól szigetelt házad lesz.
Azzal számolj, hogy egy vizoldali kandalló akkor működik jól ha a névleges teljesítmény körül üzemel. A névleges alatt üzemelve kátrányosodik. Ugyanakkor a névleges teljesítményénének max 60 %-át adja le vizoldalon, a többit levegőoldalon. A 26 KW-ból 11 KW légoldali önmagában is soknak tűnik és még ott vízoldal is. A 13 KW egy jól szigetelt házban elég, jó is lehet, de az egész tök ellentétes az alacsony hőmérsékletű felület fűtéssel. Csinálok pár számítást de szerintem nem jó ötlet ez a fűtési mód. Ha ragaszkodsz a felületfűtéshez akkor egy 15KW-os faelgázosító kazán és egy 750-1000 literes puffer kell. A számolás után visszatérek (lehet, hogy pár nap is lesz) és leírom mire jutottam.
kay-d   2010-08-04 10:32:20
Sziasztok!

A tanácsotokat szeretném kérni.
Éppen építkezem, és a nappalimba tervezek vízteres kandallót, ami 1 m3-es puffertartályon keresztül ellátná a 125m2-es házam padló- és falfűtését. A kandallóburkolat ügyében már sikerült megegyeznem egy helyi céggel, de kandallóbetétet még nem találtam megfelelőt.
Se túltervezni (pl. kátrányosodás miatt), se alultervezni nem akarom, de az első probléma egyből a szükséges teljesítmény kérdése. Több épületgépésszel és kandallóssal beszéltem, és gyökeresen ellentétes dolgokat állítottak, egyik azt mondta, hogy bőven elegendő 13 kW (ebből 8 vízoldali), mert semennyivel se szabad túltervezni, valamelyik meg simán rábeszélt volna egy Aquatondo 26 kW-osra, mondván hogy jóval túl kell tervezni. Mi hát az igazság? A hőveszteség számítást persze megcsináltatom majd a falfűtés szereléssel együtt egy hónap múlva, az talán segíteni fog, de jelenleg a középutat látom megfelelőnek, tehát a 16-18 kW körül keresgélek. Viszont a leggyakrabban kínált vízteres betéteknél pont ebben a teljesítménytartományban hiányos a kínálat, vagy a kidolgozásuk hagy kívánnivalót maga után, vagy a hatásfokot találom túl alacsonynak az árhoz képest.
Hagyományos, fektetett téglalap alakú sík ablakost szeretnék, külső levegő ellátással, lehetőleg olyan kialakítással, hogy hamuzás és megrakás során ne legyen minden tiszta kosz a kandalló körül, főleg mivel folyamatos üzemben menne, a gázkazánt nem szeretném túl sokat használni. A házam paraméterei: kb 120 fűtendő m2, 1.0 nyílászárók, 15 cm külső EPS, 10 cm lépésálló, 25 cm kőzetgyapot a fafödémben, 20-as szigetelt Leier kémény.
Milyen vizes tűztereket tudnátok ajánlani?
Köszi: Krisz.
Misi   2010-08-03 17:12:57
Misi
Áttanulmányozva az üzenőfalat, az adottságaim figyelembevételével nekem az Orea 59 lenne a jó választás.
Szeretnék valakitől/valakiktől tanácsot kérni, felhasználói tapasztalatot szerezni erről a tűztérről.
Előre is köszönöm
szisa   2010-07-20 17:21:45
Egyelőre legyen meg a kandallónk. :) (szeptemberre van tervezve az építése)

Azt hiszem globalstone-os lesz belőle, 2 évig, amíg lesz saját száraz fánk.
nagypal   2010-07-19 22:39:52
Ami jó az sajnos sokkal drágább. Lehet, hogy egy próbát megér a másik is. Ha veszel egy dobozzal ki tudod próbálni.


Bejelentkezés

Felhasználónév

Jelszó


Bejelentkezés


Regisztráció

Írjon Ön is a kandallós üzenõfalra! Regisztráljon és kérdezzen tõlünk!
Regisztráció 
Referenciák
Modern kandallók
Kõkandallók
Tégla kandallók
Kandallók falsíkban
Csempekandallók
Cserépkályhák
Kemencék hangulatban
Szolgáltatások
Orosz fordítás
Könyvelés
Termékek
Moderator
Double Spin
Munkáinkból
Kapcsolatfelvétel
Belinszky Ákos: +36-70-638-4187

bakandallo@gmail.com
©2016. BA Kandalló Kft.
Az oldalon megjelenõ fotók illusztrációk!