Üzenőfal

A kandallós   2010-12-29 20:36:05
Szentkút!
Ami bizonyos: 50 fok alatt nem érdemes elindítani a víz levételét a kátrányosodás miatt. Mondhatnám:tilos.
Ami megint biztos: a visszatérő víznek is lennie kell 50 fokosnak. Ha nem, akkor ismét kátrányosodás lép fel.
Leggyorsabban a legnagyobb teljesítményen lehet felfűteni a lakást, majd utána nem szabad hagyni, hogy kihűljön.
A betét maximum a megadott teljesítményig terhelhető, tehát óránként maximum 6 kg száraz keményfa égethető el benne, a maximum 20 Pa-os kéményhuzat mellett.
A puffer maximális hőmérsékletét mi szabályozza? Illetve mi szabályozza a fűtési rendszerbe eresztett víz hőmérsékletét?
Néhány óra tüzelés után a puffer vize tud 50 fok feletti is lenni, ez ugye nem megy a falfűtésbe?
szentkút   2010-12-29 20:12:58
Kedves Ákos,

Admiral BO kandallóm melegíti pufferemet (800 l), amiről a padló és falfűtésünk üzemel a 94 m2-es házban.
A helyezetünk úgy alakult, hogy jövő héten költöznünk kellene. A hideg miatt már most is fűtögetek, a puffer így 25 fok alá nem megy és a falakban is 5-8 fokos a víz található.
A kérdésem az, hogy hogyan lehetséges a leggyorsabban felfűteni a lakást? Hány fokosan engedjem a kandalló vízét a pufferbe, illetve abból milyen hőmérséklet esetén indítsam meg magát a fűtést a falakban/padlóban, hogy mielőbb felmelegedjen a lakás, ami jelenleg kb. 6 fokos. Mennyire lehet megterhelni a betétet?

Köszönöm a segítséget!!!
Norbert   2010-12-29 08:14:26
Kedves Akos,

Elore is koszonom, a jovoheten keresni foglak.
Boldog uj esztendot kivanok!

Norbi
A kandallós   2010-12-28 19:51:27
Norbert!
Egyeztessünk időpontot! Mindenképpen szeretném látni a tűzteret, a fát, sőt a kettőt együtt!
Ünnepek után valamelyik délután tökéletes lehet!
Norbert   2010-12-28 17:57:39
Kedves Akos!
Kb 2 eve telepitettetek nekem egy Supra egos kandallot Veresen.
Eleg sok fajta fat kiprobaltam mar azota, de mindig kormolodik az uveg. Sokszor 20 percet is elszoszolok vele, mire letakaritom.
Mit tudsz javasolni? Probaljak ki valamit, vagy jobb ha idopontot egyeztetunk es megnezed?
Segitsegedet, tanacsodat elore is koszonom!
(bocs az ekezetek hianya miatt)

Udvozlettel!
Norbi
A kandallós   2010-12-27 15:45:53
szilvasij!
Persze, hogy ott kell lennie, sőt, akkorának kell lennie. Azon a résen pedig áramolnia kell a levegőnek, befelé. Annyinak, amennyit a kémény beszív. Ha nagy a huzat, sokat szív be. Ez lehet a mi gondunk.
Ha lezárjuk a nyílást, nem lesz sem folytonégés, sem tiszta üveg, sem másodlagos égés, akkor kár volt Suprát venni.
Ismét a túlzott huzatra gondolok.
szilvasij   2010-12-27 11:05:04
Kedves Kandallós! A supra kandallóval kapcsolatba azt írta, hogy lehetséges, hogy moderátort kell beépíteni. Gondolkodtam a dolgon, és arra jutottam, hogy szerintem sok levegőt kap a kandalló. Teljesen elzárt állapotban is majdnem úgy lángol a fa, mint nyitott állapotban. A kandalló ajtóban levő üveg és a vaskeret között van kb. 1cm rés, ahol szerintem kap fars levegőt. Nem lehet, hogy ez a probléma? Ott kell lennie annak a résnek? Köszi a választ.
Üdv:
SzilvasiJ
Csabás   2010-12-22 13:03:14
SuperTempo!
Hát a max ajánlott 10 kg-t még soha(mértem),csak ilyen bogaras vagyok,meg elég hosszúra vágtuk anno,mondván,h majd 60 cm-es a tűztér,úgy is elfér,s csak annyi a jelentősége,h nyugodtan hajtom álomra a fejem,ja és a saját tapasztalatom az,h az almafa veri a bükköt!!!
SuperTempo   2010-12-22 07:40:31
Csabás!

Mennyi naftát pakolsz te a temporisba, hogy ilyen magasítóra van szükséged? Én ha (a saját elképzelésem szerinti mértékben úgymond) nyakig tömöm, akkor se akar kigurulni semmi belőle.
Csabás   2010-12-21 22:08:18
Kandallós!
Most figyelem,h a fénykép elég s..r lett,bocsi,szval nem arra van pakolva,csak azt akadályozza meg,h rönk ne tudjon az üvegre gurulni,egyébként a próbák során tökéletesen vizsgázott:nyugodtan mentem aludni.:-)Ja akkor a porokat meg nem erőltetem,köszi a segítséget!!Ja és Kellemes Ünnepeket Mindenkinek!
A kandallós   2010-12-21 20:54:37
Misi!
A moderátor lényege, hogy a huzat nagyságához állandóan igazítja a kémény hőmérsékletét. Nagyobb huzat=több beeresztett levegő. Fontos továbbá, hogy nem a kilépő füstgázt hűti, annak hőfoka állandó.
A hődob egy veszélyes jószág, ahol lehet, harcolok ellene. Vagyis ez így nem igaz, mert jó dolog, ha ésszel telepítjük. Más szóval: ha nincs 400 fokos kilépő füstgázhőmérséklet, akkor a hődobbal több kárt csinálunk, mint hasznot. Mi is történik? Az eleve nem túl meleg füstöt tovább hűtöm, nem is kicsit. A kéménybe lépő füstgázom ott tovább hűl, ezáltal valóban csökkenne a huzat, de ugyanakkor nagy eséllyel megindulna a kémény kátrányosodása is, ami akár kéménytűzhöz is vezethet.
Ezért a Supra például kifejezetten tiltja az utóhőhasznosítók telepítését, de a korrekt gyártók is kikötik: 400 fok alatt ne! Sajnos, ennek ellenére sok honlapon (kandallóson is) csodaszerként kezelik.
Pedig nehezíti a begyújtást, rontja az égés minőségét, tönreteszi a kéményt.... Persze, ha méretezve van, és a felfűtési periódus alatt kiiktatható, az más. De mióta én kandallózom, még nem láttam számítással alátámasztott méretezés után beépített hődobot. Nehéz is, mert milyen adatokhoz méretezzem? begyújtáskori, vagy 1-2 órás működés utáni? Szeles időben, naposban, ködösben? Száraz fára, vagy frissen vágottra? Fenyőre, tölgyre? Milyen szabályozó állásnál? Szóval sok az ismeretlen. Ezért is nem számol senki, és ezért, úgymond tapasztalati tényező alapján telepítik a hődobokat. Igen, itt csak az sántít, hogy ami meggyógyította a szomszéd nénit, nem biztos, hogy engem is meg fog.
A moderátor viszont ezeket a dolgokat kezeli. Folyamatosan és állandóan!
A moderátor viszont nem csökkent kilépő füstgázhőmérsékletet!
Misi   2010-12-21 18:09:19
Tisztelt Kandallós!

A kémény méretének, a huzat mértékének fontosságát értem. A kandalló tökéletes működéséhez sok esetben moderátort kell alkalmazni. A moderátor működési elvének tanulmányozása közben fogalmazódott meg bennem egy kérdés: miért nem tehetünk be helyette egyszerűen egy hődobot?
Ez is hűti a kilépő füstgázt azzal, hogy a környezetének hőt ad le.
Azt mondják, hogy a hazai gyakorlatban döntően nagy huzat van a kéményekben. Logikusan gondolkodva így is a keresztmetszet szűkítése nélkül hűtjük a kiáramló füstgázt.
Kvázi ugyanazt valósítjuk meg, mintha moderátort alkalmaznánk.
Köszönöm
A kandallós   2010-12-21 18:02:36
Csabás!

Mi célt is szolgálna ez? Megemeli a tűz magasságát, nem rostélyon történő ízzás lesz, elmászhat a tűztérhőmérséklet. Próbáld ki, de nem hhiszem, hogy bármi jobb lenne tőle.
A kandallós   2010-12-21 17:59:46
Zotya!
Sajnos még nem, mert nincs a közvetlen környezetemben 76-os Tertio. Igyekszem választ adni, amint tudok!
A kandallós   2010-12-21 17:58:06
Csabás!
Mint már írtam: mértékkel jó ez is, mint a kéménytisztító fahasáb. Erősen oxidáló hatású, ha jól tudom. (legalábbis amiket én ismerek)
Tökéletes égés (névleges teljesítmény körüli tartós használat) esetén nem biztos, hogy használnám(mint ahogy nem is használom).Két-három évente egy kémény tisztító fahasábot égetek el, maximum, és tökéletesen elég. (mármint, hogy nem is kell több)


Bejelentkezés

Felhasználónév

Jelszó


Bejelentkezés


Regisztráció

Írjon Ön is a kandallós üzenőfalra! Regisztráljon és kérdezzen tőlünk!
Regisztráció 
Referenciák
Modern kandallók
Kőkandallók
Tégla kandallók
Kandallók falsíkban
Csempekandallók
Cserépkályhák
Kemencék hangulatban
Szolgáltatások
Orosz fordítás
Könyvelés
Termékek
Moderator
Double Spin
Munkáinkból
Kapcsolatfelvétel
Belinszky Ákos: +36-70-638-4187

bakandallo@gmail.com
©2016. BA Kandalló Kft.
Az oldalon megjelenő fotók illusztrációk!