Üzenőfal

Alkesz   2011-01-22 21:15:14
vagy ez sincs 60e:
http://www.ventilatorlap.hu/kandallo-ventilator-vents-c-74_139_410.html
Alkesz   2011-01-22 21:02:23
Takiati!

Bár csak nemrég tervezgetem, hogy kandallót építtetek Kandallóssal, ( ráadásul ez Andreasz asztala )de a venti-téma engem is érdekel, mivel én is be akarok építeni egyet, a viszonylagosan távoli szobákhoz(ZRT+P tűztér, légfűtéssel a terv). Olvastam itt kifejezetten a tűztérhez való gyárit, közel 60-ért, két fokozatút. A tűztér aljába kell tenni, tán mágnesesen feltapad. De én most ezt nézegetem, várom a véleményeket:
http://fikesz.startuzlet.hu/termek/rf2c_133062_hoallo_ventilator_kandallohoz_nagyobb_elektromos_szekrenyekhez.html
Azért is jó lenne talán olcsóbb is, meg radiális venti lévén ha lefojtom a rendszert légszűrőkkel,a por miatt akkor sem terhelné le, mint axiális társait.. Sörkollektor építésénél szedtem fel ezen infót, mivel ez is folyamatban..
Kis játék ha sok a szállított levegő:
http://www.fikesz.hu/ventilator/szabalyzok.htm
Remélem nem írtam butaságot és nem gond, hogy kiírtam a webcímet?...
takiati   2011-01-22 16:44:47
Szeretném megkérdezni, hogy van-e valamilyen javaslatotok arra vonatkozóan, hogy a Temporis kandallóm alá milyen ventillátort helyezhetnék el, amivel kicsit meg lehetne gyorsítani a szobák felfűtését? Nem tudom, hogy a gyári ventillátor mennyibe kerül, ki lehet-e váltani mással és ha igen, akkor azt hova kell elhelyezni?
Alkesz   2011-01-20 11:08:19
Kandallós!
Írtam emailt, ott konkretizáljuk a dolgokat..
Szabó István   2011-01-19 20:03:52
Kandallós!

Hát az a helyzet, hogy bele vagyok szeretve a fatüzelésbe, de még a készülékekbe is! Inkább szedem a pirulákat, de erről nem mondok le. van aki bélyeget gyűjt vagy zenét, én inkább nézem a tüzet és pipázom:-) allergia ide vagy oda.
A kandallós   2011-01-19 19:01:24
Szabó István!
Sajnos a por allergiának a kandallós tüzelés nem fog kedvezni! Már csak a füstgáz miatt sem, amely mikropor tartalma elég jelentős! (kivéve a Taranist, ahol ez már szinte viccesen alacsony:33mg/Nm3.
Sajnos az is tény, hogy alakásban egy picivel több por várható! Nem vészes, de aki allergiás, annak ez gondot jelenthet. Miért pont a szilárdtüzelés?
A kandallós   2011-01-19 18:55:00
Dalma!
Ismerjük a jelenséget: radiátorok felett is meg szokott jelenni a falon a szürke csíkokban jelentkező elszíneződés. A meleg levegőtől és az abban lévő anyagoktól van. Az más kérdés, hogy a szellőzőrácsok körül vannak-e kenve a megfelelő szigetelővel, hogy ne koszolják össze a falat, illetve még az is kérdés, hogy ezek a rácsok zsalusak-e, hogy egy kicsit tereljék el a levegőt a faltól.
Ha ezek így vannak, akkor nem értem, ha nem, akkor meg kellene ejteni mind a kettőt, és szerintem megszűnne a piszkolódás.
A kandallós   2011-01-19 10:43:59
Alkesz!
Gratulálok a 3 leányhoz. Én is azt szerettem volna, mindig. A 3 összejött, a lány nem. (egy sem). Mindegy, így sem rossz, sőt!
Na de kandalló:
a 9,5 kW az nem kevés. A kémény pedig nem túl jó, már évek óta szabványon kívül eső.
A Suprától nem igazán tudnék erre mit javasolni. Vagy a teljesítménye kicsi, vagy a kéménye nem jó. Esetleg a Tertio 67-es. De akkor már inkább a ZRT, annak a névleges teljesítménye közel 4 kW-tal több, és az égéstere jóval nagyobb. Árban a kettő kb. egy szinten van, 250.000.- körül. Annyi, hogy a Tertion van konvekciós burkolat. De csak 9 kW-t tud, és fix a másodlagos légbevezetése.
Örülök, hogy valaki végre így gondolkodik! Ha Mindenki ezt tenné, nem itt tartanánk! Fontos a jövő, a Gyermekek!
Mi, nagycsaládosok legalább tartsunk össze, majd nézünk valami jó árat a kandallóra, csak választani kell!
Szabó István   2011-01-18 19:46:36
Kedves Dalma!

Én ugyan nem a Kandallós vagyok, de van 1 ötletem. A ventilátor és a csövek a lakás összes porát ráfújják a falra. Ezek a ventilátorok sok-sok köbméter levegőt átáramoltatnak a csöveken és eközben az összes port is.

Én egy ugyanilyen Temporist szeretnék építeni, légbefúvással csövekkel ventilátorral. Az egyetlen dolog amitől én is tartok -porallergiám lévén -a por. Mennyire érzékelhető a por mint probléma - a koszoláson kívül- a ventilálásnál?

Üdvözlettel: Szabó István
   2011-01-18 19:11:06
Kedves Kandallós!

Már több mint 3 éve üzemel nálam egy SUPRA Temporis légfűtéses kandalló, mellyel szinte maximálisan elégedett vagyok. Nagy bánatom az, hogy a befúvási helyeken nagyon szennyezi a falat.A kandalló alatti ventillátorok a tűzifa felett helyezkednek el. Mitől szennyeződik a fal? A vantillátor alatti tüzifából felszívott por miatt, a padláson keresztül + 2 szobába menő csövekben lerakódott por miatt? Ugye a zárt tüzelésű kandallóból nem származhatnak ezek a szennyeződések? Vagy valami más az oka? Mit tehetnék ez ellen?
Előre is köszönöm jó tanácsát!!!

Köszönettel: Kovács Dalma
Alkesz   2011-01-18 09:45:13
Kandallós!
A hőigénye a háznak 9,5 KW. Tehát összefoglalva: kéményméret:14x27 cm, magassága kb 8,5 m. Zárt égéstérre ZRT-ket ajánlottad. Ha nyitott rendszer akkor mi lenne az alternatíva még? Erre a kényméretre mekkora füstcsőátmérőjű kandalló köthető rá egyébként? Tudom sokat kérdezek, de igyekszem megtalálni az ideális megoldást..Meg nem mindegy a 3 pici lányomnak mennyi pénzt tudok félretenni a megspórolt gázszámlából...A minél kevésbé szennyezett környezetről nem is beszélve.
Alkesz   2011-01-17 10:25:31
Ez az Andreasz-féle eszköz megoldja a nyitottnál a légpótlás problémát! Szuper! És nem is drága.
Alkesz   2011-01-16 19:39:09
Kandallós!
Nos, a dolgok teljes megértéséhez elkezdtem elolvasni az összes hozzászólást. Amire rájöttem, bár még felénél sem járok: a kandallóépítés is egy szakma és nem biztos, hogy a sok összetevője miatt szeretném magam megépíteni, hiszen nem szeretném elcseszni.
Ezért szeretném ha az építésben számíthatnék majd az ősszel rátok. Előtte két hónappal pedig egy előzetes felmérésre, valamikor július felé.
Kérdések, amik felmerültek még:
1. zárt égéstér kontra nem zárt..Látom neked is nyitott Oreád van. Én csak az esetlegesen visszaáramló füst miatt gondoltam erre..Viszont a nyitottak olcsóbbak.. Amennyivel olcsóbb, azt pedig szeretném a bekötésre és építésre és ajó beállításra költeni, hiszen én évtizedekbe gondolkozok ezzel a kandallóval...
2. Szóval ha eltekintünk a zárttól, akkor melyik típust ajánlanád, látva a légm3-t lentebb?( a teljesítményt majd ha kiszámoltam hőigéyt pontosítanánk)
3. konvekciós jobb, mert messzebbre elviszi a levegőt, kontra normál, melyik a jobb?

A kandallós   2011-01-16 18:39:53
Alkesz!
Igen, és ez nem gyártmányfüggő. FizikA:
1 kg száraz keményfát 1 óra alatt elégetve kb.4,5 kW energia szabadul fel. Ennek a hatásfok figyelembe vételével kb. a 80%-a marad bent, tehát ebből adódik a 3-4 kW, mivel ugye a folytonégés lényege éppen abban rejlik, hogy óránként egy kg fát égetve fűtünk.
Ez egyébként igaz a Világ összes kandallójára, kályhájára, tűzhelyére, de a tábortűzre is. Ami viszont csak komoly kandallóra: az a 80% körüli, esetleg feletti hatásfok.
Alkesz   2011-01-16 01:04:47
A katalógus kérés tárgytalan, megtaláltam a folytonego.hu oldalon:)


Bejelentkezés

Felhasználónév

Jelszó


Bejelentkezés


Regisztráció

Írjon Ön is a kandallós üzenőfalra! Regisztráljon és kérdezzen tőlünk!
Regisztráció 
Referenciák
Modern kandallók
Kőkandallók
Tégla kandallók
Kandallók falsíkban
Csempekandallók
Cserépkályhák
Kemencék hangulatban
Szolgáltatások
Orosz fordítás
Könyvelés
Termékek
Moderator
Double Spin
Munkáinkból
Kapcsolatfelvétel
Belinszky Ákos: +36-70-638-4187

bakandallo@gmail.com
©2016. BA Kandalló Kft.
Az oldalon megjelenő fotók illusztrációk!