Üzenőfal

Szabó István   2014-03-28 06:55:41
Az ablak résszellőzést felejtsd el! Nem azért veszel drága ablakot 3 rétegű üvegezéssel, hogy csinálj belőle egy olyat ami 20 éves szintnek felel meg! Ráadásul az ablakban is csúnya páralecsapódást okoz a szerkezetben a bejövő mondjuk mínusz 10 fokos levegő! Mindenképp kell a külső levegő! De a terveződ egy kókler lehetett ha egy majdnem passzívházba 200-as kéményt tervezett!!! De sajnos ez a szokás...hasra ütnek, mivel a fatüzeléshez nem értenek......
Szabó István   2014-03-28 06:50:51
Malachit!

Sajnos passzívházba túl nagy a 200-as kémény, küzdelmes lesz a keresés hozzá! A HMV-t pedig passzívházba jó - vagyis kisteljesítményt hosszan leadó készülékkel nem lehet megoldani! Ha beteszel egy 10-14 kw-os kratkit, meg fogsz sülni! Pillanatok alatt fel fogja melegíteni a vizet és utána lesz so abkak nyitás! Szerintem ne kösd össze a HMV-t a kandallóval! HMV-t tudsz csinálni pl egy levegő-levegő hőszivattyús inverteres klímával is, plusz kapsz egy kiegészítő fűtést. A kandallónál pedig keress egy kis teljesítményű és közvetlen külső levegő fogadására alkalmas profi készüléket! Csak azzal fogod tudni a kéményedet kompenzálni, ha a bejövő levegőt szabályzod - annyi lesz a kimenő is. Bár nem tőlem kérdezted, de végigjártam ugyanezt a gondolatkört és kálváriát a közel passzívházammal.
malachit   2014-03-26 14:33:33
Kandallósok!

Már több helyen jártam a kérdésemmel, de mindenhol (szinte) egymásnak ellentmondó válaszokat kaptam. Aztán megtaláltam az Önök honlapját. Gratulálok hozzá, majdnem minden kérdésemre választ találtam. De mégis maradtak bennem ellentmondások. Ezeket szeretném megosztani, illetve eloszlatni.
Majdnem passzív házba szeretnék kandallót, és mindenképpen ezzel szeretném a HMV-t is készíteni. A Kratki központi fűtéses készülekékeit ajánlották több helyen is, mert ezek jók a kéményemhez. (200-as sidel), több típus és forma közül választhatok...
E mellett felmerült még az Admiral B és a más típusok is. Gyakorlatilag 6-8 teljesen más készülékről beszélünk, és mindenki meggyőz, hogy ez a jó.
Egy valamiben, nagy nehezen, de dűlőre jutottunk: az égési levegőnek kintről kell érkeznie. Van aki szerint az is elég, ha ablak résszellőzők vannak fent, van, aki fali szellőzőt kér, és van aki olyan tűztérhez ragaszkodik, amely közvetlenül képes fogadni a külső levegőt. Akkor most kinek van igaza? Ebben kérném a segítségüket (első körben)
csokigyáros   2014-03-18 19:56:05
Matekos!

Nálam egy lengyel tűzteret cserélt ki a Kandallós. A csere kb.félmikkába fájt, de egy percig sem bánom. Nem azért, mert tele vagyunk zsével. A régi kandallót nem használtuk. Ha begyújtottunk, fél óra múlva megfájdult a fejünk. Egy óra múlva pedig nem bírtunk megmaradni a kandalló mellett. Az építésnél is voltak gondok, mint utóbb kiderült. Az egész dologban az volt a baj, hogy szinte teljesen le kellett bontani a régi kandallót, mert a tűztér más méret egy picit, ki kellett építeni a külső levegőt...
A fejfájásról kiderült, a régi kandalló a lakás levegőjét használta. Bár nem nagy tél volt az idén, de amikor használtuk az újat, semmit nem éreztünk. A fejfájás elmúlt. A meleg meg annyi, amennyit akarunk. Kandallós átvezette a levegőt a két szomszédos szobába, ott is jó idő volt(mondjuk kint sem volt hideg), de a nappaliban sem éreztünk elviselhetetlen meleget. Szóval összehasonlíthatatlanul más az egész.
Neked milyen tűztered van? kívülről kapja a levegőt?
matekos   2014-03-18 18:06:11
Csokigyáros!

Neked milyen kandallót építettek be Kandallósék? És milyet cseréltetek le? Tényleg megérte majdnem az új kandalló árát a csere? Miben jelenik meg ez? Jobban fűt, melegebb van? Vagy kevesebb fát fogyaszt? Vagy nem füstöl ajtónyitásnál? Azért vagyok ilyen kíváncsi, mert nálunk egy elég drága kandalló működik, de nem voltam vele a télen megelégedve. Valahogy nem érzem komfortosnak a dolgot. A nappaliban mindig jó meleg van, de sehol máshol. Ott viszont 27-28 fokot csináltunk minden este. Esetleg Nektek is volt ilyen gondotok?
diláj   2014-03-17 18:22:12
Kandallós!

Akkor legyen ez, ha ez lesz a megfelelő.
A konkrét ajánlatot várom, az építésre is. Köszönöm a segítséget Csokigyárosnak is.
A kandallós   2014-03-16 16:59:47
diláj!

OK, egy 56/45 típus tökéletes lehet. Biztos vagyok benne, hogy a döntés jó. A többit személyesen, e-mailben.
diláj   2014-03-15 07:06:05
Hello Mindenkinek!
Kandallós,megdumàltatok.Legyen egy Hitline, olyan,ami elmegy a kèmènyemről. Kicsit sokallom az àràt, de Csokigyàrosnak igaza van.Ha ez a landallò biztosan rudja,ami nekem kell,akkor legyen. Köszönöm a segítsèheteket.
A kandallós   2014-03-11 19:30:39
lajoska!

Az r100 már jobb, normál kémény is elég lehet. Szereltből. 200-as. A 18 kW nem azt jelenti, hogy ennyin kell használni. Ezek elég jól szabályozható berendezések, még akkor is, ha liftes ajtajúak. Liftszerkezetük elég speciális, visszahúzzák az ajtót amikor leért a lift. Azaz szinte tökéletesen zárnak. Tehát üzemeltethetők viszonylag kis lángon is (lásd:szabályozható teljesítmény)
lajoska   2014-03-11 11:05:08
Tisztelt Kandallósok!

Nem szolgáltak jó hírekkel, sajnos. Sem ekkora kéményem, sem ennyi meleget nem tudok hová tenni. 20 kW, ez rengeteg.
Mi a helyzet az R80, R100 típusokkal? Haladjunk lefelé, és ahol közös nevezőre jutunk, ott megállhatunk. Nem gondoltam, hogy ez ennyire bonyolult lesz.
A kandallós   2014-03-10 20:44:00
lajoska!

Elméletileg mehet a dolog, de azért azt tudni kell, hogy ez a kandalló akár 20 kW teljesítményre is képes! Illetve ami fontos: látvány akkor lesz benne, ha ég a tűz. Ekkora kandallóban kicsi tűz bután mutat. Tehát: nagy tüzet kell rakni, sok fa elégetésével, akkor lesz szép. Ekkor pedig 8 kW körüli teljesítményre számolni kell! Elbírja ezt a lakás?
A másik: az R120-as 250 mm-es kéményt igényel! Ami nem egy szokványos méret. Nem szokványos méretű kandalló nem szokványos méretű kéményre.
lajoska   2014-03-10 08:12:16
Tisztelt Kandallósok!

Megnéztem a készülékeket, köszönöm. Az R120 nagyon tetszik. Jó lehet ez nekem?
A kandallós   2014-03-08 19:22:19
lajoska!

Tény, hogy működésileg a Taranis lenne a legalkalmasabb.
Ha azonban a lakás (és a szellőztető berendezés) képes lekezelni 6-8 kW körüli teljesítményt, akkor van más javaslatom is, amely lényegesen nagyobb látványt nyújt a Taranisál. Természetesen ez nagyobb meleget is jelent majd! Itt van az R70 DS típus, ami méretben hasonló a Taranishoz, de jóval nagyobb látható tűz-élményt garantál, és teszi mindezt dupla üvegezéssel.Ez lényegesen alacsonyabb sugárzó hőterhelést jelent a nappali számára!
Vagy az extra élményért (vizuális) itt az R 100 L, vagy R 120 L típusok. Ezek bemelegedés után 4-5 kW teljesítményen használható kandallók. Addig azért a 8-10-el számolni kell. Valamit valamiért. Azért a 120L már igen komoly látványnak is!
A honlap jobb oldalán a "HOSSZANÉGŐ" ábrára kattintva megtalálhatók a méretezett ábrák, fotók.
lajoska   2014-03-08 13:48:22
Tisztelt Kandallósok!

Igen, több helyen is a Taranist. Nekem nem tetszik, mert bár az üvege nagy, de a tüzet nem nagyon engedi látszani. Egy nagy feketeségben van egy kis nyílás, ahol látni a tüzet. Ez különösen igaz a Taranis "szélesvásznú" kiadására, amit javasoltak. Én valami mást szeretnék. Olyan kandalló az álmom, amiben tényleg látni a tüzet. Teljes szélességében. És nem látni vasat. Egy kis fekete üveg keretet elviselek, de többet nem. A Taranis látványra nem való, nekem pedig arra kellene elsődlegesen. Tudnak ilyet javasolni?
A kandallós   2014-03-07 19:50:53
Jirzi!

Persze, manapság nincs távolság. Pécsre megyünk a jövő héten, szerintem az messzebb van.


Bejelentkezés

Felhasználónév

Jelszó


Bejelentkezés


Regisztráció

Írjon Ön is a kandallós üzenőfalra! Regisztráljon és kérdezzen tőlünk!
Regisztráció 
Referenciák
Modern kandallók
Kőkandallók
Tégla kandallók
Kandallók falsíkban
Csempekandallók
Cserépkályhák
Kemencék hangulatban
Szolgáltatások
Orosz fordítás
Könyvelés
Termékek
Moderator
Double Spin
Munkáinkból
Kapcsolatfelvétel
Belinszky Ákos: +36-70-638-4187

bakandallo@gmail.com
©2016. BA Kandalló Kft.
Az oldalon megjelenő fotók illusztrációk!