Üzenõfal


Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/passziv1/public_html/kandallosok/php/connect.php on line 13
lucko   2011-03-07 16:29:58
A kandallós!
Vonatkozik a márciusi akció a ZRT+P-re? :)
A kandallós   2011-03-07 15:47:16
Iucko!
Meg kell határozni, hova kérjük a külső levegő fogadását, és 2-3 hét.
A kéménynek ildomos a 4 m-t elérnie.
lucko   2011-03-07 12:05:36
Köszönöm az infót.
Most kicsit megnyugodtam, bár nem tudom mennyire fog túllógni a tető síkjától, mert a plafontól kb. 2m a tető.?
Még 1 kérdés, ha aktuális lesz a kandalló építés mennyi idő a tűztér várható szállítási ideje?
A kandallós   2011-03-07 10:30:00
Iucko!
Valóban nincs ÉMI-je, de van CE-je. Az előbbi hazai minősítés, az utóbbi nemzetközi. kéményseprő ez alapján veszi át.
A külső levegő jöhet a padlásról, amennyiben a padlás és a kémény teteje között van legalább 4 m szintkülönbség.
lucko   2011-03-06 16:23:19
Még annyi, hogy a ZRT-ről korábbi írásokban olvastam, hogy nincsen ÉMI engedélye.
Ettől átveszi a kéményseprő?
Szerelt kémény lenne, amit a kéményseprős cég épít és vesz át!
lucko   2011-03-06 16:16:23
Üdv.
Olyan kérdésem lenne, hogy ZRT-nél a külső levegőt lehet-e a padlásról hozni, ha belmagasság 2,8m. Ill. a cső a kürdtő által zárt helyen jönne le, mondjuk szigetelve?
A kandallós   2011-03-01 21:36:40
tivadar!
Itt nincs ökölszabály. Pontos méretezés kell, kémény és légbevezetés oldalon is. Készülék ismerettel, mert a méretezéshez ennek adataira is szükség van. Ellenkező esetben vagy jó lesz, vagy nem. 50%-os az esély.
tivadar   2011-03-01 14:23:31
Köszönöm a gyors választ.

Van arra valamilyen ökölszabály, hogy egy ilyen "mennyezet alatti bevezetésnél" 125-ös PVC csővel egy kis (10kW) kazánnál (pl. ZRT+) mekkora az a csőhossz (és hány könyök lehet benne), aminél még biztos működik a dolog ?

A beszívó cső kb. 3m magasan lenne, biztos lenne egy 4m-es egyenes szakasza (külső faltól a belső falig, ahol a kémény van), és utána gondolom le kéne vinni a kandalló szintjére (1 könyök és durván 3 m).
Ez a minimum, és ilyenkor persze a szoba közepén menne keresztül a mennyezeten (ami még körbegipszkartonozva sem túl esztétikus).

még egyszer köszönöm a segítséget,
T.
gyuri22   2011-03-01 11:54:11
Kandallós!
Mailban küldtem a kért adatokat.
A kandallós   2011-03-01 10:31:50
tivadar!
A kéménybe húzott cső szigorúan és azonnal elfelejtendő!
Egyszer, mert egy 9m magas kémény nem fog tudni 9m magasról levegőt beszívni, hiszen a hasznos magassága így nulla lesz. (KB). Ez a rendszer működik gázkészülékeknél, de ne felejtsük el, hogy ezek nem atmoszférikus berendezések. Ezekben az áramlást ventillátor hozza létre és működését számítógép vezérli.
Ez az egyik ok. A másik pedig, ami a gázkészüléknél jó, de nekünk rossz a fatüzelésnél: a bejövő hideg levegő cső hűti a kimenő füstgázt. Ezzel persze maga melegszik, ami még jó is lehetne, de: minél hidegebb a füstgázunk, annál kisebb lesz a kémény huzata. Adott esetben a 10m alatt akár harmatpont alá is hűthetem a füstgázomat, ami komoly gondok forrása lehet.
A mennyezet alatti bevezetés szóba jöhet, bár ennek is súroljuk a határait. Az a 10 m, az nagyon sok. Ismét ne felejtsük, hogy a levegőt a kémény fogja beszívni, és minél nehezebben teszi ezt, annál kevesebb huzata marad a füst kivitelére. Tehát ilyen hosszú távon mindenképpen méreteztetni kellene a rendszert. Ennek van egy költsége. Ha e nélkül csináljuk, akkor lehet, hogy jó lesz, de lehet, hogy nem. Ezt előre senki ne tudja megmondani.
A bevezetés 125-ös PVC csövön jöhet a kandalló építményén kívül.
Egyik megoldást sem tartom ideálisnak, sőt az első eleve biztosan nem működőképes. A második esetleg működhet, de ezt számításokkal kellene alátámasztani. (vagy barkácsolni, és 50-50% esélyt adni a sikerre)
A kandallós   2011-03-01 10:10:05
p.janos!
Szerintem valami keveredés van. Vízszintes elhúzás eleve kizárt, ezt bármelyik (jóérzésű) szakember megmondja. Sem huzat, sem tisztíthatóság szempontjából nem megfelelő. Ráadásul minden érvényben lévő előírásnak is ellent mond.
A huzatszabályozó sem segít ezen, hiszen huzatszabályozót akkor alkalmazunk, ha a kéményünkben túl nagy a huzat, és ezt csökkentenünk kell. Vízszintes elhúzás esetében ez a veszély nem fenyeget minket.
Ami szóba jöhet, az egy kémény ventillátor, ami növeli a huzatot. Ez azonban elég drága jószág, tervezni, méretezni ildomos, és még így is elviszi a készülék gyári paramétereit.
tivadar   2011-02-28 15:27:42
T. Kandallós,

kb. 90nm-es kétszintes (tetőtér) lakás nappalijába szeretnék egy kb. 10kW-os kandallót (hangulat + rásegítő fűtés turbós cirkó mellé).
Gyakorlatilag az egész lakás egy légtér, a fürdő/hálószoba ajtókat nappal nyitva tartjuk.

A kémény a nappali falán, a lakás közepén van.
Megoldató-e ide egy olyan kandalló, ami az
az égési levegőt kívülről veszi (temporis v. ZRT+ ?).
Mekkora keresztmetszetű cső szükséges a levegő utánpótláshoz, ill. a füst elvezetéshez ?

A kémény emlékeim szerint 20x20-as és kb. 9-10m magas.

Két lehetőséget látok, ehhez kérnék segítséget, melyiknek van realitása:
1) behúzni a kéménybe egy csövet, és azt a kéményfejen oldalt kivezetni, ezen keresztül jönne be a friss levegő. (nem tudom ilyet lehet-e?)
2) elhozni egy csövet a friss levegőnek az épület külső falától a kandallóig a plafon alatt. Ez viszont elég hosszú és tekervényes lenne (kb. 10m 2-3 könyökkel).

kérném segítségüket, ötleteiket, mi lehetséges.
köszi,
T.
pjanos   2011-02-28 14:52:45
2 szintes házunkban a nappaliba szeretnék egy kandallót. Sajnos némi építési át-nem-gondoltság miatt a kémény kb 3-3.5 m-re van a kandalló tervezett helyétől: L-alakú helység egyik szára a nappali, másik a konyha, a sarokban pedig a lépcsőfeljáró. Sajnos a kémény a lépcső konyha felőli oldalán van, nem a nappalién.Kérdésem az lenne, hogy lehetséges-e ilyen távolságról kandallót kötni egy 20-as Schiedel kéménybe (úgy hogy ráadásul útban van a lépcsőfeljáró, azaz nem lehet "szögben" vezetni a füstcsövet, csak a mennyezet alatt)? Mindenhol csak annyit találok, hogy huzatszabályozó nélkül max. 2 m lehet a bekötési távolság. De mi a helyzet egy huzatszabályzóval?
A kandallós   2011-02-28 08:53:21
gyuri22!
Egy alaprajz a kandalló elképzelhető helyével, kéményméret, elképzelt kandallóhoz hasonlító fotó, skicc. Ennyi kell az előzetes árajánlathoz.
Utána a pontoshoz egy helyszíni felmérés.
A kályhák töbsége folytonégő, valóban. Kályha esetében csak a Nagypál-féle elosztó rendszer működhet, az viszont hibátlanul.
Ha építés lesz, és másra van igény, akkor mi is meg tudjuk oldani, van tervező és kivitelező csapatunk is. Csak tervezett rendszert vagyunk hajlandók építeni, mert barkácsolni magamnak sem szeretek, másnál meg még annyira sem. Nem is lenne korrekt.
A Taranis alapjaiban más, mint a többi kettő. A Taranis NÉVLEGES teljesítménye 5 kW. Tehát vele a felfűtési időszakban sem fűtöm túl a lakást. Az egész koncepció más, mint a többinél. By pass szelep, meghosszabított füstjárat, dupla kerámia lángterelő, speciális, a működés közbeni hermetikusságot is biztosító tömítés rendszer, tökéletes működés 6 Pa-os huzattól....
A Temporis és a ZRT+P készülékek pedig hermetikusan zárt, folytonégő kandallók, amivel szintén kevés vetélytársuk van, de a Taranis egy igazi passzívház kandalló.
gyuri22   2011-02-27 17:31:07
Sziasztok nagypal es SuperTempo!
Beleolvastam a korabbi bejegyzesekbe es ugy talaltam, hogy ti hasonlo hazban eltek, mint amilyet en szeretnek epiteni. Most kezdem tavasszal. Tudnatok segiteni nehany jo tanaccsal? Foleg a futesi rendszer erdekel, es a hocserelos szelloztetes. Ezekkel kapcsolatban nagyon bizonytalan vagyok. Elore is koszonom. gyuri22


Bejelentkezés

Felhasználónév

Jelszó


Bejelentkezés


Regisztráció

Írjon Ön is a kandallós üzenõfalra! Regisztráljon és kérdezzen tõlünk!
Regisztráció 
Referenciák
Modern kandallók
Kõkandallók
Tégla kandallók
Kandallók falsíkban
Csempekandallók
Cserépkályhák
Kemencék hangulatban
Szolgáltatások
Orosz fordítás
Könyvelés
Termékek
Moderator
Double Spin
Munkáinkból
Kapcsolatfelvétel
Belinszky Ákos: +36-70-638-4187

bakandallo@gmail.com
©2016. BA Kandalló Kft.
Az oldalon megjelenõ fotók illusztrációk!