Üzenőfal

Beszter   2014-05-30 14:41:27
Kedves Kandallósok!

Egy barátnőmnél építettek 8 éve egy kandallót, amiről azóta is ódákat zeng az egész család. Ha jól emlékszem egy Terció tűztér került beépítésre. Tökéletesen befűti az egész házat.
Mi most végzünk átalakítást, szeretnénk egy ilyen tűzteret. Nem tudom, a sima falazott kémény elegendő lehet-e ehhez a kandallóhoz. Eddig egy kis Servant kályha működött rajta, de elegünk van a folyamatos tűzrakásból. Olyat szeretnénk, ami sokáig tartja a parazsat. Vannak ilyenek kisebb kéményre is? Mindenképpen kandallót szeretnénk, és ha lehet akkor körbeépíttetni. Ha csak kályhát vennénk, abból is van esetleg olyan, amit 8 óránként kell megrakni?
fejőnő   2014-05-28 12:12:02
Érdeklődnék, hogy Dunakeszin épülő házunkba kandalló telepítés megoldható-e. Egy nagyon kis hőigényű házról beszélünk, amire nem lett kémény tervezve. Ez utólag megvalósítható, gondolom. Mindenképpen látni kell a helyszínt, de látszó beton falak lesznek, matt alu elemek, hatalmas üvegfelületek,azaz ultramodern lesz az egész ház. Több helyen láttam, hogy a kémény cső szabadon fut a kandallóba, nincs elfalazva. Ilyen megoldásban gondolkodom én is. Minimalista, meghökkentően egyszerű.
Szabó István   2014-05-04 20:03:43
Malachit!

Állítólag tényleg van ilyen......
Hát fejlődnek.....
Szabó István   2014-04-26 18:53:42
Malachit!

Tömören? Szar! 18-25 kw általában egy vízteres kandalló betét....és innentől nem is írom tovább! Fogalmazzunk finomabban: nem ebbe az épületbe való, máshová akár jó is lehet.....3 kw-on biztos nem üzemelhet, mert vízteres erre nem alkalmas. Kátrány.......Ráadásul: egy csomó és drága biztonsági szerelvényt kell feltenni mellé, azt ízlésesen elburkolni, stb. Az egyszerű légfűtés a legjobb AE-házba! Semmi faxni. Olyan betét, ami szépen működik alacsonyabb kw tartományban, és eleve nem bődületesen nagy, tehát max 10-12 kw névlegesen és szépen szabályozható.....Ha egyszerre nem teszel bele 15 kg fát, hanem kevesebbet, és gyakrabban, plusz odafigyelsz a szabályozására, stb, jó lehet. tudnod kell, hogy egyik kandalló sem szereti ha tökig le van folytva! Van itt egy kis fizika-kémia amit érteni kell, főleg hogy az égéshez KELL levegő, és akkor elboldogulsz vele szépen. Szerintem a 3 kw-on üzemelő vízteresnél valamit félre olvastál....ahogy Ákost itt ismerem, biztos nem írt ilyet!
malachit   2014-04-25 10:07:39
István, és mások is!

Mi a véleményetek a központi fűtéses kandallókról egy alacsony energiaigényű házba?
A VGF-ben most olvastam egyről, kandallós írta. Érdekes amiket leírt. Három réteg üveg, 3 kW-n üzemelhet...
Szerintetek?

biker   2014-04-04 12:31:57
Kandallós!
Köszi, így nézve ez is logikus.
A kandallós   2014-04-03 20:20:01
...nem kerültek fentebb részletezésre.

Viszont ha van egy kandallónk, ami mondjuk 50 cm széles, és van egy, ami 75cm (minden más méretük megegyezik, valamint a levegő szabályozásuk is egyforma)és mindkettőben ugyanannyi fát tüzelünk el egységnyi idő alatt, akkor a nagyobb készülék több hőt fog produkálni a lakás felé, mert ugye nagyobb a hőleadó felülete. Ha viszont a füstcső mérete is nagyobb, akkor nagyobb légfelesleggel fog üzemelni, romlik a hatásfoka, kiegyenlítődnek a dolgok...
A kandallós   2014-04-03 20:05:46
Malachit!

Bikernek majdnem igaza van, de:
- a teljesítmény tényleg az egységnyi idő alatt elégetett tüzelőből nyert energia mennyisége. Az okfejtés is hibátlan. Ha egységnyi idő alatt kétszer annyi tüzelőt égetek el, akkor kétszer akkora teljesítményt kapok.
...és itt jön a DE:
- de egy kis tűztérbe nem fér sok fa, tehát nem tud nagy teljesítményű lenni, hiszen nem tudok annyi fát beletömni, hogy újabb megrakás nélkül üzemeltessem.
- de egy nagy tűztérben sem biztos, hogy el tudok égetni nagy mennyiségű fát rövid idő alatt.Ez nagyban függ a kandalló égéslevegő szabályozó rendszerétől.
Biker szavait annyival egészíteném ki, hogy igenis függ a teljesítmény a mérettől (mennyi fát tudok belerakni a kandallóba) és függ a levegő szabályozó rendszerétől (mennyi idő alatt tudom ezt a bizonyos mennyiségű fát elégetni). Ezen felül függ a kéménytől, függ a tüzelőtől, függ az időjárástól, a külső levegő hálózat méreteitől....
Szóval a készüléken feltüntetett adat olyan, mint a vasúti átjáróban a fehér fény: az áthaladás lehetőségét jelzi, de azt nem garantálja, hogy nem jön a vonat. A névleges teljesítmény adat annak lehetőségét jelenti, hogy a készülékben el lehet tüzelni óránként annyi fát, amennyivel elérhető a feltüntetett hőmennyiség. De magáról a készülékről a névleges teljesítmény nem sokat árul el.
Ami viszont sokatmondó adat lenne, az a szabályozható teljesítmény. Talán nem véletlen, hogy ezt az adatot nem sokan adják meg.
Mire akarok kilukadni? vegyünk két 10 kW-os kandallót. Az egyiknél ennyit adnak meg: névleges teljesítmény 10 kW. Nos ebből ne tudunk meg többet, mint annyit, hogy az a kandalló alkalmas arra, hogy óránként kb. 3 kg fát eltüzeljünk benne. Elég nagy az égéstere, elég levegőt tudunk adni az égéshez.De nem derül ki, mekkora a hatásfok, illetve mekkora a teljesítmény alsó határa, amelyen még stabil működést produkál a készülék. Ezt már egész más dolgok határozzák meg, amelyeknek ne
biker   2014-04-02 17:05:29
malachit!

amennyire én tudom, a méretnek nem sok köze van a teljesítményhez. ez ugyanis nem más, mint az adott idő alatt eltüzelt famennyiségből nyert energia mennyisége. ha egy óra alatt eltüzelsz két kiló fát, vagy szintên egy óra alatt de négyet, akkor a teljesítményed kétszer akkora lesz. ugyanabban a kandallóban. azaz nem függ a mérettől.
malachit   2014-04-02 15:23:02
Kandallós, üdvözlöm!

Régóta töröm a fejemet, de nem tudok dűlőre jutni. Mitől függ egy készülék teljesítménye? Mi határozza meg? Hogyan van az, hogy egészen kicsi kandallón ugyanakkora teljesítmény van feltüntetve, mint egy közel kétszer akkorán? Van erre valami magyarázat?
malachit   2014-03-31 10:24:46
István, megint csak köszönni tudom a segítséget, a hozzáállást. Várom a bővebb infókat:
ebben@outlook.hu
Végre kezd derengeni valami nekem is. Úgy tűnik a sima központi fűtéstől eléggé eltérültem. Ha jobb lesz, kicsit sem bánom.
Szabó István   2014-03-28 19:22:57
6,5-7 kw? Na azzal már fatüzelhetsz -szerintem, bár ugye ez mínusz 15 fokra van kiszámolva 20 fok belsőre.....Hát a mínusz 15 ritka, viszont Te sem 20 fokban szeretnél élni hanem inkább 22-24 fokban. Szerintem egy olyat keress, ami kb 8 kw névlegesen. Felfűtéskor ugyanis kell a többlet...aztán azt már csak szinten kell tartani. Én még nem választottam ki a betétet, de a legvalószínűbbnek a hit line-t látom. Elég szépen tud a névlegese alatt is működni, és szép tiszta az üvege. Abból nekem talán a legkisebb ( 55 cm széles, vagy az egyel nagyobb a 66-os lesz) lesz. Sokan le akartak beszélni a fatüzelésről a házamban ( merthogy 3 kw a hőigénye ), de nem hagytam magam. Szerintem fantasztikus dolog még akkor is ha jár vele "macera"...pont attól a macerától jó...nekem:-). A kratkit nem ajánlanám neked...nem rosszak, de nem vagyok meggyőződve a szabályozhatóságukról. Szerintem a keleti blokk megfizethető árú betétjei közt - szubjektív - de nálam a hit line a nyerő. 2 ismerősöm is használja, tök jók! Ha adsz egy e-mail címet, írok még ezt azt, de nem akarok itt "OFF" lenni.
malachit   2014-03-28 13:53:33
Ja, a tervezőt ne is emlegessük. Jól össze is vesztünk, de ez van engedélyezve. Illetve már épül. Egyébként nem a kémény miatt vesztünk össze, mert akkor még nem tudtam, hogy ez sem jó. De más sem volt az. Mindegy, köszönöm a segíteni akarásodat.(érdekes módon a tervező nem segíteni akart. Minden nagyon sokba került nála, és a rosszul csinált munkát is kifizettette velem)
malachit   2014-03-28 13:48:49
István, köszönöm. Éreztem, hogy valami sántít, de nem tudtam, hogy mi. Sajnos korrekt információt nem nagyon találok sehol. Ezért tetszett meg ez a fórum, mert itt saját tapasztalatot oszt meg mindenki.
A Kratki pont azért tetszett, mert opcióként tudja fogadni a külső levegőt. Még az Edilkaminnál láttam ilyeneket.
Az én házam hőigénye 6,5-7 kW, mert a ház maga 2x108 m2, azaz nem kicsi.
Ez a klíma cinálja a melegvizet, ez hogyan is működne? Valamit én is olvastam erről, de már akkor sem teljesen értettem.
Te milyen kandallót javasolnál? Nálad végül is milyen üzemel? Nem bántad meg? Többen azt mondják, ilyen épületbe csak ártok a kandallóval. Amennyire eltökélt voltam, most annyira nem tudom, mi legyen.
Szabó István   2014-03-28 06:57:54
Mennyi a hőigényed? Mekkora a ház? Ez a legfontosabb kérdés. Mert mondjuk egy 4-5 kw -os hőigénnyel könnyebb lesz megoldani a fatüzelést mint mondjuk egy 2 kw-ossal!


Bejelentkezés

Felhasználónév

Jelszó


Bejelentkezés


Regisztráció

Írjon Ön is a kandallós üzenőfalra! Regisztráljon és kérdezzen tőlünk!
Regisztráció 
Referenciák
Modern kandallók
Kőkandallók
Tégla kandallók
Kandallók falsíkban
Csempekandallók
Cserépkályhák
Kemencék hangulatban
Szolgáltatások
Orosz fordítás
Könyvelés
Termékek
Moderator
Double Spin
Munkáinkból
Kapcsolatfelvétel
Belinszky Ákos: +36-70-638-4187

bakandallo@gmail.com
©2016. BA Kandalló Kft.
Az oldalon megjelenő fotók illusztrációk!