Üzenőfal

Antocian   2012-01-13 18:36:01
Szia Kandallós,

nem felejtettem el az ajánlatkérést, fog menni :)
De van még kérdésem: több helyen olvasom, hogy a Tertio betétek "csak" 70,7% hatásfokkal rendelkeznek. Ehhez képest az Astra (+10%) sőt az Orea is jobb..(az Orea benne sincs az új katalógusban, kifutó?). Nincs a jóság és a fafogyasztás összhangban a hatásfokkal?
Mondtad a moderátort.. az elvben pont hivatott arra, hogy ha a kimenő füstcső kisebb mint a kémény akkor leszabályozza a huzatot..vagy "annyit" már nem lehet?
Még egy kérdés, ami kicsit technikai: ha közel esik a kémény bemenet és a tűztér kimenet, de nincsenek egy tengelyben (kitérő tengelyek), kb 150mm csak, az összehozható valami flexibilis elemmel, pl a Celsius állítható-forgatható könyökkel? A tisztító a könyökbe jó megoldás, nem?
Tehát még viaskodik bennem az astra-tertio-orea kérdés.. A t*-nál már írta valaki, hogy valami lemez meghajlott, másnak az ajtó szorul?
Még egy kérdés: Veszprém felé is építetek, vagy csak Pest környékén? Emiatt tesztek valami felárat?
üdv antocian
A kandallós   2012-01-12 15:17:11
Zotya!

Elméletileg így kéne lennie. Gyakorlatilag még nem volt ilyen esetem. De az elmélet minket igazol.
zotya   2012-01-12 11:39:52
Üdv Kandallós!

Igen, elvileg nálam nagyobb a huzat! Az az érdekes, h ha a másodlagos levegő bevezetés gyári beállításon van(minimális levegő bevitel) bárhogy is használom, bármekkora fával, először alulról, majd a sekunder leveő bevezetésnél elég becsületesen lekormol. Viszont ha egy hézagoló alátét van alatta, uyanazzal a beállítással akkor tisztább az égés.

Kérdésem: ha több szekunder levegő van neki beállítva mint a gyári, s ahhoz van a moderátor beszabályozva akkor is le lehet csökkenteni az égés intenzivitásátondolom ?!!!! Csak gondolom több levegőt használ fel a moderátor(nagyobbat nyit)
A kandallós   2012-01-12 07:54:21
PGabi!
Bocs, de kandallóépítési tanácsokat nem szoktunk adni, a saját életét Mindenki szúrja el önállóan.(a gyerekemet is orvoshoz viszem, ha beteg, pedig egy receptet én is ki tudok tölteni)
A légrés mérete oldalt több tényezőtől függ, mint a faltól való távolság is. Megfelelő hőszigetelés alkalmazása elengedhetetlen!
Telefonon vagy emailben többet tudnék mondani, de itt senkit nem szeretnék "butaságra" csábítani. Ez nem az az oldal, ahol meggondolatlan hozzászólásokkal sodorjuk veszélybe mások életét és vagyoni biztonságát.
A kandallós   2012-01-12 07:48:32
SuperTempo!

A kémény külső szigetelése csak jót tesz a kandallónak. A huzat egyik legfontosab ismérve az, hogy mekkora a kéményben lévő hőmérséklet.
Folytonégő kandallók esetében ez különösen fontos, mert itt alacsony is lehet a kilépő füstgázhőmérséklet.
Inkább azt kellene figyelni, nem lett-e túl nagy a huzat a folytonégéshez. Bár Temporis esetében ez sem kérdés. Ő nem érzékeny a nagy huzatra.
A kandallós   2012-01-12 07:45:39
Zotya!
A parázaágy kialakulása után csak parázstartás van 10 órán át. Ha égetem a fát, nem lesz 10 óra.
A kandallós   2012-01-12 07:44:04
Zotya!

Nem Neked nagy a huzatod? Elég, ha pár tized mm-t deformálódott a készüléked, ennyit máris szorul. De lehet, hogy nem tök száraz volt a fád, és attól.
A használatot nem befolyásolja.
zotya   2012-01-10 15:17:23
Üdv!

Régebb óta tapasztaltam, h hideg állapotban az ajtó jobb alsó sarka szorul amikor takarítás után becsukom. Begyújtáskor ha eléri az üzemi hőmérsékletet, rendesen be tudom csukni. A minap voltam az egyik kereskedőnél, s ott az új betéten nem tapasztaltam ezt a problémát. Ezt csak azért van mert használva van, vagy kell valamit az ajtón állítani. Ha igen hol?

Másik kérdés: 10 kg fa/10 óra. Ebből mennyi az az idő amikor már csak a parázs tartja a hőmérsékletet, s mennyi az az idő amikor lángol a fa?
SuperTempo   2012-01-10 09:16:23
Kedves Kandallós!

Tudom nem vagy kéményseprő, de azért hátha tudsz mondani erre valamit: A kéményem a nappali oldalfalán áll. A nappali 4,5 m magas. A mellette lévő többi helyiség 2,75 m magas. A nappali belső oldalfala tehát 1,75 m "hosszon" találkozik a fűtetlen padlástérrel. Ráadásul a kémény és a nappali között nincsen hőszigetelés. Tehát a kéményen keresztül megy ki a meleg a padlásra. A kérdésem az, hogy vajon elronthatom e a most jól működő kémény huzat/áramlás viszonyait azzal, ha a padlástérben a kémény oldalára monjuk 10 cm kőzetgyapotot ragasztok hőszigetelés gyanánt?
pgabi   2012-01-10 06:48:58
Szia Kandallós!

130 cm-es falsíkra tervezem a kandallót elhelyezni, mellette egy kisebb ülőpadkával. Az M58 tűzteret néztem ki, de félek, hogy a tűztér és a a két 12 cm-es tégla oldalsó burkolat + légrés mellett semmi hely nem marad.
Kérdésem a következő:
M58 tűztér oldalfala és a tégla burkolat mellett mennyi légrést kell minimum hagyni?

Mennyi helyet hagyjak a tűztér mögött?

Előre is köszönettel!
A kandallós   2012-01-08 21:33:54
Antocian!
Sajnos reggel óta elolvadt a hó, sár lett belőle. A Tertio 69-nek más az ajtaja és a hátsó öntvény lap mintája. Ja, és ez szürke, a 67 pedig fekete.
Igen, jó a meglátás, a 64-es teli üveges. Ezt csak eredeti Suprától rendelt üveggel lehet cserélni, szerintem 100.000.- forint körül is lehet. A sima itthon is beszerezhető, pár tízezerért.
Nem jellemző, hogy cserélni kelljen, de elég egy rossz megrakás, mikor nekidől a kupac, és gond lehet.
Várom az esetleges megkeresést.
Antocian   2012-01-08 17:53:36
Szia Kandallós,

örülök a szép időnek nálatok, nekem is biztos élveznélk a havat a fiúk..
Szóval Tertio.. A 69 miben más a 67-hez képest (a kb 10e feláron kívül?). Másrészt, ha jól látom, a 64 is ugyanaz csak fekete keretes üveg ajtóval (+50e). A többletköltség mit jelent ha törik szintén +50e? Tántoríts el ha tudsz tőle..
Szokott törni az ablak egyáltalán?
Érdemes (V-s ) ventilátoros típusban gondolkodni?
A moderátor tiszta ügy, szeretném majd, mit szeretném, akarom - ebben absz. meg vagyok győzve.
Az asszonynak tetszik egy-két edelrocos cucc, de ezek irtó drágák és még plusz költség a kürtő..
Hasonlót mint pl a lugano alja, és valami normális kürtő hozzá gondolom azért sokkal-sokkal olcsóbban is ki tudtok hozni (ugye a hely csak 130cm max).. Ha van rá esély, lehet hogy keresnélek priviben a továbbiakban..
Kösz szépen
Antocian
A kandallós   2012-01-08 11:03:03
Antocian!

Szép napot! Nálunk éjszaka esett a hó, ma szikrázóan napsütötte, fehér tájra ébredtünk. Szép, de hideg időre. Igazi kandallósra.
Az Orea egyetlen hátránya a "kályhás" változathoz a ventillátor hiánya.
A "D" változat mindössze annyit tesz, hogy egy rugó visszahúzza az ajtót, nem engedi nyitva hagyni. Ez német előírás, ott a feltolható ajtó sem maradhat fent. Az én véleményem szerint nagyon megnehezíti a takarítást és a rárakást is. Szerintem egy butaság.
Igen, az Oreát tényleg nem tenném erre a kéményre. Én a Tertio 67-et javasolnám, egy moderátorral, ha tökéleteset akarunk. Ha közel tökéleteset, akkor lehet az Astra.
Ha nagy a huzatom, nem lesz folytonégés, és még kellő fűtés sem, sőt, tönkremegy a tűzterem is. Ez vár rám, ha kisebb készüléket használok, mint a kémény.
Ha nagyobbat, és szűkítem, akkor nem érdemes komoly készülékben gondolkodni. Nem fog úgy működni, ahogy kellene: folytonégés, tiszta üveg...-ezek felejtősek lesznek. Lehet viszont ajtónyitásnál visszafüstölés, kicsi fűtőteljesítmény...Ez utóbbi esetben még napi vitára is készülhetek a kéményseprőkkel.
A H&S dolgok nem rosszak, de szerintem nem igazán fűtésre valók. (pár típustól eltekintve.) Inkább design cuccok, bár valóban komoly égési tulajdonságokkal. Nem egy kategória a Suprával, ami kifejezetten fűtésre tervezett kandalló. Szerintem.
...hogy üveg, vagy öntvény ajtó, ez nem kérdés, mert a kettő teljesen egyenértékű műszakilag. Az üveg más design, magasabb ár, ha törik drágább a cseréje(lényegesen). Ha öntvény, akkor mindez egyszerűbb, sőt, akkor vehetek konvekciós burkolat nélküli változatot is, lényegesen olcsóbban.
Antocian   2012-01-07 20:55:05
Szia Kandallós,

folytatom: megnéztem, a kémény a bekötéstől 7,6m magas.. a fűtendő légtér olyan 200 m3. Nyílászárók 1,4-esek, fal 38-as porotherm, 4 cm szigetelés rajta..(2005-ös ház)
Ezek alapján egy orea is elegendő lenne, nem?
a levegőelvezetést valszeg nem tudnám megoldani, nagy csövezés nem lenne (a füstcső burkolatára esetleg lenn értelme?
Az orea 58D automata ajtó funkciója mennyire cool dolog?
Tényleg nagy a kémény az oreához? Nem lehet bővíteni? Másrészről: tényleg csak 180-as füstcsöves betétet választhatok? Mit várhatok el ha a füstcső bővítve (pl orea) vagy szűkítve (pl valamilyen 200-as betét) lenne? Bocs a láma kérdésekért, de mindenképpen kandallót szeretnénk, a következő hetekben meghoznánk a döntést..
Egy utolsó kérdés: én suprát szeretnék, de mi a szakmai véleményed a Haas és fiáról? gondolom, fafelhasználásban a supra a bajnok..
Utolsó utáni kérdés: Orea vs Tertio? Üveg vagy öntöttvas ajtó? (megvallom, tetszik az 58D.. nagyon szép modern vonalai vannak)
Kösz szépen
Antocian


Antocian   2012-01-05 19:39:30
Szia Kandallós,

OK. látom, hogy az astra 180-as füstcsővel van, valamint van benne egy szelep, ami ha az ajtó ki van nyitva, akkor automatikusan nyitja a füstjáratot hogy a szobába ne tudjon füst beáramlani. Ez elég hasznos dolog ugye? Vagy csak parasztvakítás?
A többi dologban megegyezik a tertioval vagy az oreaval, kivétel annyi hogy azokhoz gyárilag van/lehet meleglevegő elvezető burkolat..(és a Tertioba még ventilátor van hozzá).
Ezek után az astra elég szimpatikus...
Kémény: az én kéményem SR18-as Schiedel, de előtte van egy főfal még. a kéménybekötés 95 fokos, értsd a kéménybe lejt 5 fokot. Ezt viszont teszi hála a kőműveseknek anno mint a ca 50-55 cm hosszon. Ez nem túl egészséges ugye? munimum ki kellene egyenesíteni a főfalban futó szakaszt, vagy?
üdv


Bejelentkezés

Felhasználónév

Jelszó


Bejelentkezés


Regisztráció

Írjon Ön is a kandallós üzenőfalra! Regisztráljon és kérdezzen tőlünk!
Regisztráció 
Referenciák
Modern kandallók
Kőkandallók
Tégla kandallók
Kandallók falsíkban
Csempekandallók
Cserépkályhák
Kemencék hangulatban
Szolgáltatások
Orosz fordítás
Könyvelés
Termékek
Moderator
Double Spin
Munkáinkból
Kapcsolatfelvétel
Belinszky Ákos: +36-70-638-4187

bakandallo@gmail.com
©2016. BA Kandalló Kft.
Az oldalon megjelenő fotók illusztrációk!