Üzenőfal

A kandallós   2012-02-07 17:06:58
Antocian!
De, valószínűleg a Tertiohoz kell egy huzatszabályozó. Az Astra talán elmegy nélküle is.
Antocian   2012-02-07 15:12:26
Kandallós,

a bekötéstől 7,5 mm magas kémény azért jelent valamit, nem? Ebből én úgy gondolom, hogy a huzatom (mármint a kéményé) elegendően nagy, talán még túl nagy is..
A kandallós   2012-02-07 14:13:22
Antocian!
Elvben igen, bár begyújtásnál lehet, hogy nem.
Antocian   2012-02-07 10:18:00
Kandallós,

akkor tehát a jelenlegi kettőn kívül kellene két ablakos vagy egy fali.. Faliban láttam szűrős termosztátos kivitelt ami olyan 46m3/h max.. sztem az elegendő kellene hogy legyen..?:)
A kandallós   2012-02-06 10:24:48
Antocian!
Bocs, egy kicsit én is eltűntem. Elég sok dolog összeszaladt, nem minden úgy, ahogy gondoltam, de mindegy.
na szóval:
Ha csak így megy a külső levegő, az nem túl szerencsés. Azt mondanám, akkor inkább a sima betét, mert ilyen légcsatornához nagyon bitang kémény kellene.
AZ Aerecos ablakszellőzőből legalább kettő, esetleg három kéne. (szerintem a kettő is elég) De ez még mindig fenntartja az esetleges konyhai páraelszívó problémát, ami csak nyitott ablak mellett lesz használható.(mondjuk ez most is így kellene legyen, a gázkazán miatt)
Szóval szerintem "B" vezió, egy beüzemeléskori huzatméréssel.


Antocian   2012-02-02 19:15:14
Kandallós,

nagy lett itt a csend - biztos mindenki tüzel ezerrel - csak én vagyok kandalló nélkül :)
Sebaj, holnap vagy holnapután leviszem a gyereket a Balatonra korcsolyázni , most tanul :)
Még mindig a levegő a nagy kérdés nálam, de az nagyon.. Ugye, az optimális az, ha 5m, törésmentes, kandallótól lejjebb eső csőben fut..DE ha ez nem lehetséges akkor mi van? plafon alatt hozzávezetve, egy-két kanyarral megspékelve, kb 8-9 mm csőben OK még? Vagy az már a felejtős kategória? Akkor inkább már külső levegő nélküli betét? Akkor meg egyéb szellőzés kell neki.. Egy Aerecos ablakos szellőző (35m3/h max ugye ha jól emlékszem) elegendő lehet? Van egy ilyen a gázkazánnál (amiatt), vagy egy a konyhában (a főzőlap miatt) és akkor lenne egy ilyen a nappaliban.. Ez lehet egy "optimális" közeli megoldás? (ugye, A verzió Temporis vagy ZRT külső levegővel, B verzió Tertio külső levegő nélkül, de folyamatos szellőzéssel..).
Egyik kutya, másik eb...hmm.

A kandallós   2012-01-26 09:57:32
Antocian!
...ami nem azt jelenti, hogy a Trabi rossz, vagy rossz volt. Nem, dehogyis. Tökéletes autó volt, de a maga idejében. Sokan szerettük.
A kandallós   2012-01-26 09:56:14
Antocian!
Igen, szerencsére lassan kezd így működni a dolog. Ez több szempontból is védi a Felhasználót: nem valószínű, hogy ilyen követelmények mellett hozzá nem értő emberek fognak kandallót építeni, mert ezek sokszor az alapvető fizikával nincsenek tisztában, nem várható el Tőlük, hogy kéményt méretezzenek. Tehát valószínűleg szakemberek fogják ezt megtenni.
Nem kerül beépítésre mindenféle "ócskavas" csak azért, mert olcsóbb, mint egy hatékony, megbízható készülék.
Nem áll majd fenn annak a veszélye, hogy a kandalló visszaszívja a gázkazán égéstermékét. Ilyenre pedig, bármennyire is hihetetlen, nem egy példát tudnék mondani, névvel, címmel.
Szóval az egyszerűség oda, de a Trabi is egyszerűbb volt a mai autónknál, mégis letettük. Miért is? Talán mert a mostani kényelmesebb, biztonségosabb, kevesebbet fogyaszt... Megérte? Visszaülnél Trabiba a Családoddal?
Antocian   2012-01-24 15:52:02
Szia Kandallós,

beszéltem a helyi kéményseprőkkel, és ők azt mondják, ha nem külső levegős, akkor ajánlatos légtechnikai számítás (a nyílt égésterű gázkazán végett) és az ő előzetes szakvéleményük hivatalosan kell (10 ropiért). Mindenhol ez az útja vagy ez helyi sajátosság vagy én okoskodok sokat?
Légtechnikai számítást te is tudsz intézni?
Az ajánlatkérést nézted? Az info@kandallosokra ment.. az utolsó design a nyertes az asszonynál (a hűtőszekrényforma :) ..)
Üdv és kösz
Antocian
A kandallós   2012-01-22 10:34:07
Antocian!
Megkaptam, elvben, de azt csak otthonról látom. Hétfőn tudok rá válaszolni.
Ha akarom, ha nem a Tertio konvekciós burkolattal felszerelve készül. Csak így kerül értékesítésre is.
A ventillátornt nem kell kérni hozzá, egy-két helység fűtésénél nincs is értelme.
Jól mondta Andreas(aki nem tudom hova tűnt), ennek a légbevezetésnek így nem sok értelme lenne.
Antocian   2012-01-22 10:12:17
Kandallós,

Egyetértek veled.. (mondhatnám ez a véleményem, min neked csak úgymond tőled szerettem volna hallani :))
Sokan feszegetik nekem a külső levegő fontosságát, de nemigazán tudnám jól megoldani (max 5m, egyenes cső...). Csak a két szint között tudnék csövet bevinni (talán, az álmennyezet felett), az meg már maga vagy 6-6.5m, benne vagy 3db 90 fokos könyökkel.. Anno Andreas szerint ez már nem működne igazán jól..
Csak a Tertio lesz itt a megoldás - kell ott a konvekciós burkolat? A ventillátoros akkor is hasznos ha nem tudom a levegőt elvezetni (bár van ötletem, a lépcsőházba betolni, kb 3 m egy beépített szekrényen keresztül - nem lenne rossz)? .
Levelemet megkaptad?
Üdv Antocian
A kandallós   2012-01-21 21:09:58
Antocian!

Többek felé jeleztem, a Supra engedélyez egy méret szűkítést. A magyar kéményseprő viszont nem. Ezért nem beüzemelhető így a Temporis szabályosan.
A levegő kérdése: 4-8 m3 a reális adat, fától is függően. Ez nem vészes, mert 1 ember 1 óra alatt kb. fél m3-t szuszog ki, ha jól mondom. (persze lehet, hogy nem, de ilyesmi rémlik) Két ember tehát egyet, 8 ember tehát 4-et, ami máris egyenlő a jó fajta kandalló levegő fogyasztásával. Nyolcan egy lakásban azért nem szoktunk megfulladni, még ha jól szigetelt sem. Több óra alatt sem.
Tehát ennyi levegő innen-onnan azért kerül. A fő problémát a megfelelő kéményhuzat előállítása teszi le elénk: ehhez áramlás kell, áramlani pedig a levegőnek kell, és (ideális esetben kifelé). Na ez a levegőmennyiség már lényegesen több kell legyen az imént említetteknél, hogy megfelelő huzatértéket mérhessünk kéményünkben.
A Tertioba nehéz lenne bevezetni a külső levegőt (bár láttunk ilyen csodát). Nem alaklmas rá. Itt nem azt értem, hogy nem lehet rá vágni egy lukat, dugni egy csövet, és gyerünk... Ez még nem lesz jó, ugyanis nem mindegy, hogy hol, nem mindegy, hogy milyen és mennyi levegő jut a készülékbe. Egy rossz helyen bevezetett, esetleg jó helyen, de nem kellő mértékben, vagy jó mértékben is, de nem kellő hőmérsékleten, levegőfolyam az egész gondosan megtervezett égést tönkretsezi. Így pont az nem fog működni a kandallónkban, amiért ennyit fizettünk. Szóval a hackerkedéssel óvatosan!!
Igen, ez az elhúzás felmerült, de én akkor sem és azóta sem értek ezzel teljesen egyet. Mivel a kandallóból központosan lép ki a füst, így azon belül légnyomás eltérések nem lehetnek annak függvényében, merre megy utána a füst. Nekem is az Oreától jobbra van a kémény, és mégsem mondhatnám, hogy egyik, vagy másik oldala az üvegnek kormosabb lenne. Tény, hogy minél kevesebb elhúzást ildomos tenni egy kéménybe.
Antocian   2012-01-21 18:52:11
Kandallós,

olvasom a korábbi hozzászólásokat, és szomorúan tapasztalom, ha a füstcsőben elhúzás van, akkor tuti hogy a tisztaüvegnek lőttek, vagyis mindig is kormozódni fog..Ez azt jelenti hogy a legjobb a csak függőleges füstcső (nálam ilyen nem lehet) ill ha görbülni kell akkor max 2x45 fok, (vagy jobb már akkor az 1x90, nem?)..Ezek szerint át kellene gondolnom az egész eddigi designomat..:(
Vagy rossz irányba mozgok?
Üdv Antocian
Antocian   2012-01-21 17:31:01
Szia Kandallós,

mail ment tegnap este.. Antocian* subjec-tel.
Olvasom a Temporis kezelésijében, hogy kémény: min D:180.. Akkor ez beköthető lenne az én D:180-as Schiedel kéményembe? Bár lehet, hogy a 76 cm már optikailag túl nagy lenne, ezt meg kell néznem..
Olvasom, hogy 1kg fa 8m3 levegőt használ.. akkor 15 kg fa megeszik 120m3 levegőt?
Akkor a K=1,4-es ablakok mögé a tertio külső levegő nélkül nem necces? Kár hogy a tertio nem hackelhető külső levegőt fogadóssá..

üdv
Antocian

A kandallós   2012-01-13 19:11:08
Antocian!

Veszprém az jó. Onnan jött a feleségem, ott élnek anyósomék. A felár annyi, amennyit pluszba elkocsikázunk, ez pedig durván 350 km, ami 50 forintjával kb. 15-20.000.- forint.
Mondjuk 20, a matricával.
TertioVSAstra, esetleg Orea.
Emlékeim szerint nagy klményről beszéltünk, ami mindenképpen Orea ellenes. Ezzel őt kilőttük.
Nekem a Tertio a kedvencem, több benne a mérnöki találékonyság, mint bármelyik más tűztérben a Világon.
Én személy szerint még nem találkoztam T67, vagy 76 (és ezek megfelelői) reklamációval, pedig első Supra kandallómat közel 20 éve építettem be. Olyannal igen, hogy a beépítésnél nem volt kellő a körültekintés. Esetleg a kiválasztásnál sem. Na ilyenkor nem azt mondja senki, hogy "ejnye-bejnye, de rosszul néztem meg, hogy mit választok és azt kivel építtetem be". Nem, ilyenkor az első, hogy "de rossz konstrukció ez a tűztér, és rám sózták ennyi pénzért"
Az Astra és a Tertio 67 között szerintem mérhető hatásfok eltérés van, de érezhető nem nagyon. (a 80%-t az Astrára nem tudom, ki állítja, de et én sokallom.)
Igen, a moderátor erre is hivatott lenne, egy-két méret eltérésnél a kéményben. A Supra 150-es kéményhez nem is gyárt ilyet, tudtommal.
A flexi könyököt sokan gyártják, itt csak helyfüggő a dolog. Mi mondjuk vascsövet soha nem használunk kandallóépítésnél.


Bejelentkezés

Felhasználónév

Jelszó


Bejelentkezés


Regisztráció

Írjon Ön is a kandallós üzenőfalra! Regisztráljon és kérdezzen tőlünk!
Regisztráció 
Referenciák
Modern kandallók
Kőkandallók
Tégla kandallók
Kandallók falsíkban
Csempekandallók
Cserépkályhák
Kemencék hangulatban
Szolgáltatások
Orosz fordítás
Könyvelés
Termékek
Moderator
Double Spin
Munkáinkból
Kapcsolatfelvétel
Belinszky Ákos: +36-70-638-4187

bakandallo@gmail.com
©2016. BA Kandalló Kft.
Az oldalon megjelenő fotók illusztrációk!