Üzenőfal

nagypal   2012-02-14 19:35:32
Építkező!
Természetesen nem egyszerre. A felfűtési szakaszban rárakok 10-20 kg-ot, egy vagy két lépésben. A felfűtés után a parázságyra 10kg-ot.
zután ha rendesen lángra kap akkor lezárom és vége. Másnap újra kezdem.
Építkező   2012-02-14 14:35:17
Kandallós, Nagypál!

Köszönöm szépen a kimerítő válaszokat!

Még egy. A 20-30 kg fát gondolom nem egyszerre teszed bele ugye? Hanem- ha jól gondolom- valamennyivel megcsinálod a parázságyat, és utána a többit rárakod? Vagy bizonyos idő elteltével még rakosgatsz rá?
nagypal   2012-02-14 13:23:45
Építkező!
A teljesítmény adatokat már kandallós írta. Én egy 165 nm-es házat fűtök vele. Egyhébb napokon 20, masszív hideg napokon 30 kg fával.
A házam kifejezetten jó hőszigetelésű, Falak, födém k=0,106, háromrétegű argongázos üvegezésű nyílászárók, éjjelre szigetelt alu redőnnyel.
Napi egy ( késő délutáni) begyújtással fűtök. A nejem nagyon fagyos ezért van a házban gázos padlófűtés is ami akkor indulna el, ha a hőmérséklet 21,5 fok alá süllyed. Azért írtam, hogy indulna, mert ezen a télen csak most február elején indult el párszor. Azt lehet mondani, hogy kizárólag a kandallóval fűtök.
Hamuzni 5-6 naponta kell. A napi egy begyújtással mindig visszagyullad parázsról. A hamuzáskor izzó parazsat szedek ki.
Kényes a száraz fára. Ha a fa száraz akkor nem kormozódik, az üvegen maximum egy kis hamu por rakódik ki a statikus feltöltődés miatt. Olyan mintha kicsit foncsorozott lenne, de ez nem zavarja a látványt és egy sima száraz ruhával le tudom törölni.
Minőségi gond nincsen.
Az un"nagypal féle"fordított rendszert pont azért találtam ki mert zavart az ellenáramú szellőztető zaja. Most ezzel a rendszerrel egy a padláson beépített 15-30 wattos csőventillátor mozgatja a levegőt.
Remélem nem hagytam ki semmit.
A kandallós   2012-02-14 08:39:27
Építkező!

Azt, hogy hány kW-tal mekkora teret tudunk kifűteni, és tesszük ezt mennyi fával SOHA nem a tűztér határozza meg.
Bármilyen tűztérben elégethetünk 1 óra alatt 1-2-3-4... fát. Annyiszor 4,2-4,5 kW energiám fog felszabadulni, ahány kg fát elégettem. Elégethetem ezt cserépkályhában is, de akár a konyhakövön is, ez ekkor is ennyi lesz.
A tűztér hatásfoka fogja megmutatni, mennyi marad ebből a lakásban, mennyit tudok fűtésre használni. (ugye legjobb az lenne, ha a konyhakövön égetném, ott 100% bent marad, csak sajnos a füst is.)
A felfűtési periódus alatt a folytonégő kandalló is normál kandallóként működik, azaz hatásfoka nem éppen kiemelkedő. Nagy viszont a teljesítménye. kb. fél óra-óra az, amíg teljes teljesítményen felfűtöm a tűzteret (Hit Line esetében kicsit több, a vastag samottozás tömege miatt), a kéményt. Amint mindkettő elérte az üzemi hőmérsékletet, megrakom a tüzet, lezárhatom, átrakhatom folytonégő üzemmódba. Innen óránként 3-4 kW teljesítményt fog produkálni, ami bőven elég a már felmelegített lakás szinten tartásához. Tovább fűtenem felesleges, hiszen kellemes meleget csináltam a felfűtési periódusban.
Az, hogy ez a 3-4 kW mire elég, azt pedig a lakás fogja eldönteni. A lakás hővesztesége. Lehet, hogy ez kevés, akkor kicsit nagyobb lángra veszem, azaz több fát égetek el egységnyi idő alatt.
Nagypál háza azért nem hétköznapi!
Építkező   2012-02-14 04:50:11
Nagypál!

Köszönöm szépen!

Néhány kérdésem van csak:
1. Mekkora kw-tal, mekkora teret tudsz kifűteni vele?
2. Hány kg fával tudod ezt megtenni/nap?
Mennyire takarékos?
3. Ez akkor egy sc2-es kandalló?
4. Van-e bármilyen minőségi probléma (bár ezt inkább 5-6 tél után kéne megkérdezni ) ?
5 . a spéci levegő elosztási módszeredről olvastam itt. Nincs-e emiatt zavaró huzatjelenség? Nem zajos-e?

Köszönöm szépen!
nagypal   2012-02-13 20:44:58
Építkező

Nekem Hit Line van. Ez a második telem vele. Ha meg akarod nézni, kérdésed van akkor szivesen segítek.
Antocian   2012-02-13 20:15:45
Kandallós,

tehát külső levegő nélkül is Hit Line.. hmmm.
A kandallós   2012-02-13 16:37:26
Antocian!

Én még nem találkoztam pattogó konvekciós burkolattal. A Supra mérnökei ennél azért profibbak.
A lángterelő ( a kedvenc alkatrészem) szokott néha "durrani" hűléskor és melegedéskor. Ez is zavaró tud lenni éjszaka, de nem feltétlenül jelentkezik. Lassú hűlésnél nem is szokott.

Hit Line-Tertio esetben én Hit Line párti vagyok. Nagyobb tűztér, samott bélés, süllyesztett égéstér, szabályozható másodlagos levegő...
Antocian   2012-02-13 13:29:17
Kandallós,

A video nagyon jó ötlet, sehol a neten nincs ilyen fent..
..és ha a Tertio és a Hit Line között kellene választanod? (külső levegő ugye none).
Hit Line-hoz nem kellene pl moderátor se..
Más fórumon jelezte egy-két kolléga hogy meghajlott nekik a Tertioban rács alul - ez nem gáz? Olvastam még, hogy a konvekviós burkolat végett (és ezt tudja a Temporis is) tud hűlés közben pattogni, kattogni - nem zavaró ez éjszaka? Vagy lehet ez ellen is tenni valamit?
A kandallós   2012-02-13 09:46:45
Antocian!

Az nem külső levegős. Teljesen más, a Hit LIne-okhoz képest. Ami közös, az jószerivel csak a samottbélés. Gyártják régóta, még egyet sem adtunk el belőle.
Ha a kettő közúl kellene választai, akkor én a Tertiot választanám.
Megpróbálok videót keríteni a Hit Line-ról.
Antocian   2012-02-13 07:17:33
Kandallós,

jól látom, hogy a szlovák oldalon megjelent egy hamutartós típus is? (jdmetal, Eva XL von. popolník). Ára hasonló mint a hamutartó nélküli?
Abban akkor van rácsa az alján, ill. igény szerint betehető bele samottbetét is, ugye? Ha jól értelmezem a dolgokat, akkor a jó működéshez külső levegő nem feltétel ugye? Ez esetben egyenértékű lenne a Tertioval, vagy nem (vagy még jobb is?)?
A lángképe milyen a hit line-nak?
(egyre jobban tetszik nekem..)
A kandallós   2012-02-12 20:39:02
Építkező!
Idézek:
Jól áttekinthető, informatív honlapot szerettünk volna összehozni, amely valóban tájékoztat, és csak ennyit tesz. Szándékaim szerint nem lesznek (vagy csak elvétve) márkák, kereskedők, cégek, viszonteladók, termékek... néven nevezve. Az itt bemutatott készülékek több helyen is megvásárolhatók, bennük a közös csupán annyi, hogy megfelelő használat mellett ezek valóban egyedülállóan hatékony fűtőberendezések.

Szerintem ehhez tartottuk is magunkat.
Igazán többet erre nem szeretnék én sem fordítani. (a Radeco gyártói honlapja azért érdekelne továbbra is, ha erről tudsz valamit, annak örülnék)
A kandallós   2012-02-12 20:15:20
Elaca!
Nem gond, tudod sosem akadtunk fent rajta. Mi van Veled?
A kandallós   2012-02-12 20:10:42
Építkező!

Többet találtál a kandallókról a gyártó honlapján? A működésükről, az előnyeiről, a minősítésről a gyártónál?
elaca   2012-02-12 19:36:11
Na látom ,zajlik az élet ,Kandallós majd Besúvasztom valamelyik nap a rácsok árát,csak levagyok 1 kicsit gyengülve anyagilag :D,Építkező neked 1-es ülj le.


Bejelentkezés

Felhasználónév

Jelszó


Bejelentkezés


Regisztráció

Írjon Ön is a kandallós üzenőfalra! Regisztráljon és kérdezzen tőlünk!
Regisztráció 
Referenciák
Modern kandallók
Kőkandallók
Tégla kandallók
Kandallók falsíkban
Csempekandallók
Cserépkályhák
Kemencék hangulatban
Szolgáltatások
Orosz fordítás
Könyvelés
Termékek
Moderator
Double Spin
Munkáinkból
Kapcsolatfelvétel
Belinszky Ákos: +36-70-638-4187

bakandallo@gmail.com
©2016. BA Kandalló Kft.
Az oldalon megjelenő fotók illusztrációk!