Üzenõfal


Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/passziv1/public_html/kandallosok/php/connect.php on line 13
Szabó István   2012-02-26 17:29:32
Köszi!!
A kandallós   2012-02-26 08:30:17
Szabó István!

160-as van az 56 cm szélesekhez. Ezeket egyediben tudjuk 150-re kérni.
160-as rendelhető továbbá a 67 széles, 45 magas, síküvegeshez.
Ezeken kívül van még egy új típus, ami szintén hermetikus, ez vermikulit béléssel készült, teli üveg ajtóval. 150-es csővel. (Hit Line M)
Szabó István   2012-02-26 06:13:06
Kandallós!

A Hit Line-ok közül melyiknek van 150-es füstcsöve?

Köszi!
A kandallós   2012-02-25 20:52:12
Antocian!

Nem, mehet az Astra is. Az sem rossz. Csak a másodlagos levegő ott is fix. A csöve neki is 180-as.
Antocian   2012-02-25 17:28:05
Kandallós,
korrekt, egyenes válasz, köszönöm.
tehát csak a Tertio 6x család marad (egyedül?), vagy a Hit Line...(a 180-as füstcsövesek..)
Nem nagy választék :) Vagy nem folytonégő..
A kandallós   2012-02-25 16:04:38
Antocian!

Kandallós nem próbál megingatni, nem ez a dolga. Kandallós elmondja a saját véleményét. A döntésbe nem folyik bele. Az, hogy az Oreának a fix másodlagos és harmadlagos levegőjével túlzott lesz a huzat egy ekkora kéményben, az tuti. AZ Orea egy szuper műszer, ahogy Nagypál is mondta. Mint minden műszernek, Neki is megvan a működési tartománya. A 20 Pa feletti huzatérték pedig ezen kívül esik!!!!
Másszóval: itt tönkre fog menni, úgy, hogy egyszer sem tudta megmutatni, mire is képes.
nagypal   2012-02-23 13:41:11
Autocian
Összehasonlítási alapom annyi van, hogy mindkettővel rendelkezem. Van egy épített Hit Line (200 as Sch...kéménnyel) ami az egész házat fűti és van egy SC2 es Turbo 2 vel szerelt Supra kályhám (140 es SCH... kéménnyel) ami a szuterénben lévő szabadidő helyiséget fűti (illetve fűtené mert nem használjuk a helyiséget). Mérnöki szemmel, műszakilag én is az Orea mellett döntenék, de nekem fontos volt a külső égéslevegő és nem kellett a konvekciós burkolat. Így most is a Hit Line mellett döntenék. Biztos jó a Tertio is, hiszen Supra, de az Orea egy más kategória.
Antocian   2012-02-22 20:37:37
Nagypal!
olvasom lejjebb, hogy neked komoly összehasonlítási viszonyod van a Hit Line vs Orea között :).
Neked melyik milyen kéményen van? A szívem nekem az Orea felé húzna (mérnökként), de Kandallós igyekszik alaposan megingatni, hogy annak a füstcső kimenete nekem kicsi lenne...és javasolja a Tertio-t inkább..(a 180-as kéményhez) - vagy a Hit Line-t.
A fafelhasználásban tényleg nagy különbséget tapasztalsz?
Kandallós,
a Tertio is hasonlóképpen un. "műszer" mint az Orea? Tényleg, az M58 mitől "butított" Orea?
Eldőlt egyébként, külső levegőm nem lesz - nem tud, a ház adottságai miatt..tehát egy nyitott kérdéssel kevesebb - viszont a meleget szeretném az emeletre felvinni - ergo Orea vagy Tertio..(sajnos a Taranis talán kicsi, bár a hővesztesége zusammen 240 W/K - a fszint pedig ennek kb 60%-a lehet, tehát maga az épület nem rossz, "B"-s jellemzőket mutat..
A kandallós   2012-02-21 18:02:06
Antocian!
A huzatszabályozónak éppen az a lényege, hogy csak akkor nyílik ki, ha túl nagy a huzat. Addig zárva van. A 20 Pa-t nem nagy szélfúvásként kell elképzelni, meglepően minimális légmozgással jár. Ettől nem kell tartani.
Nyitott (vagyis nem szabályozott másodlagos légbevezetésű) kandalló esetében a másodlagos légbeömlőnél lenne legalább ekkora zaj. Talán nagyobb is, mert a lényegesen szűkebb keresztmetszet miatt itt felgyorsul a levegő áramlása, "fütyül" a szél. Huzatszabályozó mellett ilyen nem nagyon van.
A fekvésen kívül még sok mindentől függ a dolog. Csak a helyszín magassága nem jelent egyértelműen nagy huzatot.
A kandallós   2012-02-21 17:53:21
Robi!
...ami nem azt jelenti, hogy egy kályha nem jó fűtőberendezés, mert az. Csak figyelembe kell venni a felépítését, és mindössze azt elvárni tőle, amire képes. Nem sok hatékonyabb készülék létezik a szilárdtüzelésűek között, ugyanakkor használata korlátokba ütközik.
Caran   2012-02-21 14:47:16
Szia Robi,

Csatlakozva a többiekhez csak azt tudom mondani, hogy a cserépkályhával meg kell tanulni tüzelni. Nagyon klassz dolog, csak tudni kell vele bánni. És persze lehetőség szerint folyamatosan használni, arra van kitalálva és ezzel módszerrel lesz hosszúéletű. Rengeteg anyag van a neten ezzel a kapcsolatosan, olvass utána, hogy hogyan és merre... (bár alap lett volna, hogy a mester ezt elmagyarázza). És persze itt is érvényes: száraz fa. A vizes fával elég könnyen oda lehet vágni a cserépkályhát, az egyéb kellemetlenségekről nem is beszéltem. Tapasztalatom szerint, ha valaki száraz akácot emleget, az egyvalaki : a fakereskedő :) Sok sikert!
A kandallós   2012-02-21 14:32:50
Robi!

Nagypálnak igaza van. Valószínűleg a kályha jó. Aztán, hogy arra-e, amire Te rakattad, az nem biztos.
A cserépkályha főfűtésre ideális. Ősszel begyújtani, tavasszal hagyni kihűlni. Ilyen a fizikája a dolognak.
Nagy tömeget fűtök fel, majd mikor ez teljesen átmelegedett, lezárom, és a feltöltött "akkumulátorom" még órákig sugározza a meleget, a tűz kialvása után is. Természetes dolog, hogy nem egyenletesen melegszik fel. A felső két sorban már kevesebb a bélésanyag (vékonyabb a fal). Kihűlni is itt hűl ki először. Alul pedig, ahol két oldalt melegszik, nos valószínűleg ott van az ú.n. átégő, ahol a legintenzívebb a forró füstgázok áramlása.
Üzemi hőmérsékletét a kályha begyújtás után jó pár órával éri el. Ekkor kezd el sugárzó hőtartományban fűteni.
A pillanatnyi hőleadása szempontjából teljesen minegy, ég benne a tűz, vagy a tonnányi átmelegedett tégla ontja a meleget. Ezért nem is lehet szabályozni az általa produkált meleget sem. Fűt akkor is, ha már elég meleg van. Ha forró a belseje, akkor ontani fogja a meleget továbbra is.
A kíhűlésre két dolog hat nagymértékben: ugye megintcsak a tömeg, egyszer. Másodszor:az ajtó szigeteltsége. Ha fól szigetelt az ajtó, akkor az a kályha lényeesen lassabban hűl ki. Sajnos sokszor látok beépíteni olyan ajtót, ahol az üveg felső élénél levegő lép a kályhába. Ez ugyyan valamelyest javíthat az égési jellemzőkön, de általa a kályha lényegesen hamarabb kihűl. Ha nem jó az ajtó szigetelése, ugyanez lesz az eredmény. Sok ócska, de olcsó ajtó keül be hozzánk külföldről. Aki ilyennel építteti a kályháját, az nem számítson nagy hőntartásra! Minél kisebb az ajtó, annál jobb a szigetelése, és annál jobb lesz a kályhának is.
Szóval a cserépkályha nem igazán való arra, hogy estére egy kis meleget csináljak, vagyis kiegészítő fűtésre. Pont a hőtehetetlensége és szabályozhatatlansága nem teszi erre alkalmassá. Szerény meglátásom szerint, persze.
Ami nem azt jelenti, hogy e
robi   2012-02-21 11:35:38
Hello. A kályhát novemberben rakattam. Kb 3 hétig szárítottam kis rakással.
nagypal   2012-02-21 10:13:13
robi
A legnagyobb gond az, hogy nem tudod, hogyan kell használni sőt még azt sem, hogy hogyan működik egy cserépkályha. A második a "száraz" akácfa. Ettől függetlenül még az is lehet, hogy rosszul rakták, de az előző okok a valószínübbek.
Szóval a cserépkályha lassan melegszik fel mert a nagy tömege miatt pont ez a lényege (az én cserépkályhámnak 6-12 óra kellett a felmelegedéshez). Jó esetben egy cserépkályhát ősszel felfűtünk és tavaszig meleg. Folyamatos tüzeléssel is több óra amíg melegedni kezd. A fa is fontos, legalább két éve száradó fa kell. Ha te vetted több mint két éve és megfelelően szárítottad akkor száraz. Ha csak mondták, akkor nem az. Minden fakereskedő szárazként árulja a fát de az sosem az. Azért is szeretik a kereskedők az akácot mert még 40-50% víztartalomnál is nagy lánggal "jól" ég.
Mikor rakattad? Mennyi ideig és hogyan száradt? A kiszárítást és a használatot nem magyarázta el az építő?
Szerintem a kísérletezés helyett alaposan olvass utána a dolgoknak, egy frissen rakott kályhát könnyen tönkre is teszel a rossz próbálkozásokkal.
robi   2012-02-20 19:42:31
Sziasztok. Fatüzelésű cserépkályhát rakattam, és az a problémám vele, hogy lassan melegszik fel, nem egyenletesen,egy megrakásból csak a felső két sor, és alul oldalt egy egy tégla langyos. Második megrakás után, már kezd forrósodni. Ami egy kicsit bosszantó. És ráadásul hamar kihűl. Pár óra. Pedig száraz akácfával fűtök. Mi lehet a gond? Túl nagy a huzat? Vagy rosszul van megrakva.


Bejelentkezés

Felhasználónév

Jelszó


Bejelentkezés


Regisztráció

Írjon Ön is a kandallós üzenõfalra! Regisztráljon és kérdezzen tõlünk!
Regisztráció 
Referenciák
Modern kandallók
Kõkandallók
Tégla kandallók
Kandallók falsíkban
Csempekandallók
Cserépkályhák
Kemencék hangulatban
Szolgáltatások
Orosz fordítás
Könyvelés
Termékek
Moderator
Double Spin
Munkáinkból
Kapcsolatfelvétel
Belinszky Ákos: +36-70-638-4187

bakandallo@gmail.com
©2016. BA Kandalló Kft.
Az oldalon megjelenõ fotók illusztrációk!