Üzenőfal

HegyenVolgyon   2008-12-09 21:12:05
Kedves Kandallós!

Egy kis szakmai véleményezést szeretnék kérni.

Egyik kérdésem a kémény és bekötés témájába vág.
200-as Schiedelem van, 6m-es magasság.
A leendő kandalló helye és a kémény között van egy 30-as fal, és nem lehet a falon át közvetlenül a kéménybe állni, mert a bekötönyílás a fallal párhuzamosan lett beépítve, tehát kell egy 90 fokos törés a füstcsőbe ott is, meg kell egy ott, ahol a kandalló fölött ráfordul a faláttörésre. Remélem, érthető voltam.
Tehát a kérdés, hogy jó lesz-e így a két 90 fokos töréssel, vagy hagyjam a csudába az egészet?

A másik a tűzterekkel kapcsolatos.
A kandalló számára egy kb 100*100-as sarokrész van kiszemelve. Szerettem volna Temporist venni, de sajnos sem a mérete, sem az ára nem megfelelő nekem, így a kisebbek közül kell, hogy válasszak.
Még nem derült ki számomra, hogy működésében miben tér el egymástól egy Astra és egy Tertio ugyanakkora méret esetén. Fontos, hogy tudja a hosszanégő "üzemmódot" és hogy beleférjen a 67-es méretbe, illetve, hogy 180-nál ne legyen kisebb a kivezetése. Ezt mindkettő tudja a leírások szerint, és a kinézeten kívül csak a füstgyűjtő búbot, és a csappantyút találtam az Astra javára, semmi más különbséget.
Meg azt, hogy a Tertio ennek ellenére drágább.
Erre szeretnék egy objektív választ kapni.

Köszönöm előre is.
Sasa   2008-12-08 15:11:30
Akkor jól van,megnyugodtam:)
Csak jót tudok amúgy mondani,nagyon elégedett vagyok!
Sőt már az ismeretségi körömben is többen szemeznek ezzel a típussal!
Majd irányítom a klienseket:)
Kellemes ünnepeket kívánok én is!
Üdv
A kandallós   2008-12-08 10:45:15
Sasa!
Valóban, az első pár begyújtásnál van egy jellegzetes vegyszerszagú füst! Természetes, bár kellemetlen, jelenség! Egyszer úgy alaposan be kellene durrantani, 4-5 órán át, viszonylag nagy lángon! Ezután a szag minden begyújtásnál csökkeni fog, majd megszűnik! Örülök neki, hogy egyébként szuperál a készülék! Jó egészséget hozzá, és Boldog ünnepeket!
Sasa   2008-12-07 18:38:37
Tisztelt kandallósok!
Beépítésre került az Orea tűztér,nagyon szépen üzemel,nyomja a meleget!Csak párszor gyújtottam még be de elég szagos!Nem füstnek hiszem hanem valami más szúros szag!Ez természetes,csak a kiégetés folyamata zajlik(a hőálló festék ég ki)?
Üdv
A kandallós   2008-12-06 19:12:19
Zotya, ismét!
Mivel a folytonégő lényege a fa izzításakor keletkező füstgázokan lévő éghető anyagok begyújtásával való fűtés, szerintem a szalmabrikettet nem fogja tudni izzítani! A nagy hőleadása miatt is sima kandallóba gondolnám inkább, semmint a Tertióba!
A kandallós   2008-12-06 19:08:51
Zotya!
Szerintem rövid idő alatt irtózatos hőt ad le, parazsat meg nem fog tartani!
Nem tudom, csak gondolom! Amit tudok a szalmáról, abból találtam ezt ki!
Ha valakinek van személyes tapasztalata, tegye már közkinccsé!
Köszönettel!
zotya   2008-12-06 17:39:35
tisztelt Kandallósok!

Mit lehet tudni a szalmbrikettről? Állítólag minden fa tüzelőanyagot felülmúl?!
Supra kandallóban alkalmazható? Előnyei, hátrányai?

Köszi: Zotya
A kandallós   2008-11-28 22:46:50
Kedves Zotya!
Jó választás volt, de csak száraz fára!
Vagy fabrikettre. Keményfából készült brikettre, ami nem a ragasztótól, hanem a gyártás során alkalmazott magas nyomástól áll össze. Ennek kilója 50-70 Ft körül szokott lenni. Ennél sokkal olcsóbbat nem érdemes venni, az fenyőből van, ragasztóval készült, vagy széthullik már a csomagolásban.
Szénszármazékkal a Suprákban TILOS tüzelni!
Brikettből a megszokott fa mennyiség kb. harmadára lesz szükség. Hamuja minimális, de parazsat sem tart túl jól, mert apró szemű, lepotyog a rostélyon át!
Viszont tényleg nagyon jó meleget csinál! Ajánlom, mindenképpen!
Még annyit szoktak visszajelezni, hogy egy picit jobban kormozza az üveget, mint a rendes fa!
zotya   2008-11-28 20:33:08
Tisztelt Kandalósok!

Megvettük a Supra Tertio 76-ot! Kérdésem a következő volna: ha nem tudunk teljesen kiszáradt fával tüzelni, milyen megoldás van még a fűtűsre.

Gondolok itt a fabrikettre. Mennyire jó tüzelőanyag? Csak brikett használatával át lehet vele egy telet vészelni? Miből van pontosan ez a brikett? Halottam már szenes brikettről is. Mi a pontos megnevezése a brikettnek,amit a Suprában lehet használni?

Válaszukat előre is köszönöm!
   2008-11-28 20:30:53
Kedves Zsuzsa!
Szerintem nem egészen értettük egymást a szagelszívóval kapcsolatban. Az rendben, hogy a falon van egy nyílás, de azon kifelé megy a levegő, fújja rajta ki a páraelszívó. De amit a lakásból kifújt, annak a helyére jön be valahonnan levegő?
A bevezető levegőt 5 méteren belülről, vízszintesen, sima falú csőben, törések nélkül, hőszigetelt csatornában kell bevezetni. Ezt olyan készülékhez van értelme csatlakoztatni, amely HERMETIKUSAN zárt a lakótér felé! Ha nem ilyet építünk be, külső levegő ide vagy oda, bármikor elképzelhető visszaáramlás a készülékből!
A csatorna az aljzatbetonnal egy időben kerül kiépítésre, tehát a kőműves csinálja, a kandallóépítő méretezése alapján.
A légcsatorna kiépítése komoly dolog. Ehhez mindenképpen olyan tűztér kell, ami konvekciós burkolattal rendelkezik. Ebből két vagy négy helységbe vezethető el a levegő, össz csőhosszúság 20 méterig (kb), ventillátor nélkül, 25-ig. Fontos, hogy egy kanyar a csőhálózatban 3 méter egyenes szakasznak felel meg. Sima falú, hőszigetelt csatornában kellene elvezetni a levegőt, mindenképpen szabályozható beömlő nyílásokkal.
Mindenképpen javaslom a kandallóbetéthez méretezett gyári ventillátorok alkalmazását. A legjobb fűtési hatásfok ezekkel érhető el! A légcsatorna kiépítése az építési folyamatok függvényében kerül sorra! Méretezése igen fontos! Kiépítését a meglévő tervek alapján bárki végezheti!
Zsuzsa   2008-11-26 20:13:18
Szia Kandallós,
Köszönöm a választ. Kérdésedre: a konyhai elszívó szellőzője külső falról lesz megoldva. Tudnál tippet adni h ki foglalkozik a kandallóhoz kiépítendő égési levegő csö kiépítésével (ház külső falától)és a fütési levegő csöveinek kiépítésével a padlástérben, ventillátorral, kandallóbeépítésével kompletten? Esetleg ti is?
Köszönöm a válaszodat, Zsuzsa
A kandallós   2008-11-26 13:09:23
Splodge!
Hermetikusan a Temporis zárt, logikusan az is csak addig, amíg ki nem nyitom az ajtaját, hogy rakjak a tűzre! Tehát a páraelszívóval és társaival azért óvatosan! A 20x20-as kémény ideális, de a betápláló levegőt kintről vízszintesen, 5m-en belülről, hőszigetelt, sima falú csőben volna ildomos behozni! Az aljzatbeton a legpraktikusabb!
A Temporis részletes leírása megtalálható a honlapunkon, érdekességek címszó alatt.
A tisztítónyílást logikusan kell végigondolni. Oda kell képzelni a kandallót, és ha ezek után hozzáférhető, akkor jó. Ha nem, akkor viszont ki kell találni valamit! Egy kéménynek 4 oldala van, valamelyikhez csak hozzá lehet férni!
   2008-11-26 09:46:45
Kedves Zsuzsa!
A kéményetek szinte mindent megenged, hála a modern tűztereknek! Amit tudni kell a központi fűtéses kandallókról, az az, hogy a gépészeti beüzemelésük bizony elég húzós! Meg kell terveztetni a rendszert, hogy jól illeszkedjen bele a kandalló!
A légfűtés szerintem jobban használható kiegészítő fűtésként.Fő előnye, hogy teljesen független rendszerem lesz, áram sem kell hozzá. A távolabb lévő szoba már akadály lehet!
Mindent végiggondolva, lehet, hogy jobban járnátok a központi fűtésessel, de ezt egyeztessétek le gépésszel!
A külső levegő bevezetéssel kapcsolatban visszakérdeznék, hogy a konyhai páraelszívó ki van-e vezetve a szabadba? Ha igen, akkor ő honnan kap levegőt? Óránként 5-600 légköbmétert használ el a lakás levegőjéből, a kandalló pedig kb. 40-et!
splodge   2008-11-25 16:04:23
Kedves kandallósok,

épülő házamba folytonégő betétes kandallót építenék, szeretnék tisztába kerülni néhány alapkérdéssel:
- lehetséges-e a tűztér teljes, hermetikus elzárása a lakás légterétől? Azaz nincs semmilyen visszaáramlás, nincs koromszag, lehet-e mellette elszívót üzemeltetni stb.?
- külső levegő biztosítása milyen módon oldható meg? Cső az aljzatbetonban, esetleg a padlás felé? (vagyis, mikor/hogyan érdemes megcsinálni, be lehet-e építeni utólagosan is?)
- milyen típusok jöhetnek szóba? (a fűtendő helyiség kb. 40 m2, a kémény 20*20-as méretű)
- a kandalló sarokban lenne, a tisztítónyílást sajnos nem lehetett más helyiség felé kinyitni, így az is a szoba felé néz. jelent-e ez valamilyen problémát?

előre is köszönöm
Zsuzsa   2008-11-25 11:57:07
Tisztelt Kandallós,

Épülő házunkba 14x14-es kémény lett tervezve tartalékfűtésnek. Szeretnénk kandallóval rásegíteni a gázfütésre. Mit javasolsz milyen típusút, és mekkora teljesítményűt kéne beépítenünk? És hogyan lehet megoldani a külső égési levegőt (amennyiben szükséges)? Szeretnénk a lakószobákba is eljuttatni a hőt, 5-6 m-re vannak a kandallótól. Melyik fajta lenne a jobb megoldás: a vizes rendszerű, vagy a légfűtéses, ventillátorral rásegítve? Válaszodat köszönöm, Zsuzsa


Bejelentkezés

Felhasználónév

Jelszó


Bejelentkezés


Regisztráció

Írjon Ön is a kandallós üzenőfalra! Regisztráljon és kérdezzen tőlünk!
Regisztráció 
Referenciák
Modern kandallók
Kőkandallók
Tégla kandallók
Kandallók falsíkban
Csempekandallók
Cserépkályhák
Kemencék hangulatban
Szolgáltatások
Orosz fordítás
Könyvelés
Termékek
Moderator
Double Spin
Munkáinkból
Kapcsolatfelvétel
Belinszky Ákos: +36-70-638-4187

bakandallo@gmail.com
©2016. BA Kandalló Kft.
Az oldalon megjelenő fotók illusztrációk!