Üzenőfal

A kandallós   2009-03-03 21:54:36
Brigi!
Most nézem, hogy a fele lemaradt! folytatnám:
tehát jó lenne megpróbálni a derékszögű bekötést, és megemelni a bekötés magasságát, nagyjából 15-20 cm-el a plafontól! A füstcsövünk méterenként 120-140 fokot lead a környezetének, tehát hűl, ezzel csökkentve a kéményben lévő huzatot. Csökken a hasznos kéménymagaság is, ami megint csökkenti a huzatot!
Szerintetek el lehetne itt mondani, hogy kinél vettétek a tűzteret? Már csak azért is, mert nagyon nem korrekt, ha nem kaptok műszaki támogatást hozzá! Ennek egy ilyen árú és kategóriájú készüléknél nem így kellene működnie! Itt hibázott valaki! (Lehet, hogy Ti, mert csak az árat néztétek, és a legolcsóbb helyen vettétek meg! Nem jártatok utána a mögöttes szolgáltatásnak! Meggyőződtetek az eladó műszaki felkészültségéről! Ilyen dolgot nem lehet eladni, mint 1db terméket! E mögött emberek, családok vannak, akik szeretnének támogatást kapni, ha kérdésük merül fel! Eladni egy terméket, nem nagy dolog! Mögöttes szolgáltatást nyújtani, az valami! Ennek pedig ára van, hiszen ez idő, pénz, tudás, utánajárás, tanulás... Ilyen világot élünk!
Mindenképpen kérnék egy visszajelzést, hogy segített-e valamelyik pont, és ha igen, melyik! Azt is írjátok meg, ha nem sikerült a manőver, akkor tovább gondolkodunk!
A kandallós   2009-03-03 21:41:06
Zotya!
A tölgy jó, ha 3 éve legalább kivágott, és ebből egy évig sokszor megázott. Akkor kimegy belőle a csersav és a nedvesség is! Ez mérhető, fanedvesség mérő műszerrel. Ebből a profi minőség drága, a nem annyira profi, ami mondjuk 45%-ig mér, az úgy 7-8.000.-forintért beszerezhető.
Ami nem túl jó, az a deszka, ami a tűz szempontjából nem szerencsés, Vékony, hamar elég. Tölgy lévén nem túl szépen, kis lánggal, de elég jó parazsat fog tartani! Elképzelhető, hogy egy picit jobban kormoz!
Vegyesen használnám rönkfával, úgy ideális lehet!
   2009-03-03 21:34:40
Brigi!
Ha ez megnyugvás, én is ezt a készüléket javasoltam volna erre a kéményre! Szerintem mindenképpen jó választás volt, le a kalappal az előtt, aki utánajárt, tájékozódott!
Első lépésként próbáljuk meg lecsökkenteni a kémény huzatát! Ez roppant egyszerű lesz, mert a huzat egyik alap összetevője a hőmérséklet különbség. Minél nagyobb a hőmérsékletkülönbség, annál nagyob lesz a huzat mértéke. Másszóval, minél nagyobb tűz van a kandallóban, annál nagyobb lesz a huzat a kéményben! Csökkentsük ezt le, mondjuk úgy, hogy a kéménytisztító ajtót résnyire kinyitjuk, mondjuk 1-2 órája működő kandalló mellett! Nem kel félni a füsttől, a kéményem kifelé szív, be nem jöhet semmi! De ha befelé akarna jönni, akkor amúgy is bejönne, hiszen sem a kéményajtó nem zár hermetikusan, sem az Orea nem zár hermetikusan. Szóval figyeljük, hogy csökken-e a tűz intenzitása! Csökkenni fog!
Meg kellene nézni a tűztér tömítettségét, hogy szigetelések épek-e! Ez is lehet oka a szabályozhatatlanságnak!
Nekem is Oreám van, tökéletesen szabályozható benne az égés! Olyan nincs, hogy nem!
Ha a szigetelés ép és ez sem segít, nézzétek meg a szabályozót, ami egy fém lapocska, amely elcsúszik egy nyíláson. Leget, hogy szállításkor lecsúszott, vagy akármi. A hamuzófiók kivétele után fogjátok látni, hogy minden rendben van-e!
Ha igen, akkor meg kell vizslatni a zárat, ami talán a leggyengébb láncszem az egész készüléken! Nagyon fontos, hogy a kilncs teljesen le legyen tolva, ütközésig, mert csak akkor zár jól az ajtó! Ha nem zár jól, fals levegőt szív, nagyon ég, és szabályozhatatlan! Letolni, kattanásig!!!
Ha ez is rendben, akkor tüzifa! Száraz? Két éve kivágott? Nincs túl apróra hasogatva?
Ha ez is rendben van, akkor nagyjából passz!
Az, hogy kormos az üveg, az a túl nagy huzatra, a nem jól zárt ajtóra, illetve a nedves fára utalhat. Ezeket megnéztük. Talán jó huzatcsökkentés lehetne még a 45 fokos bekötés derékszögűre változtatása, ille
zotya   2009-03-03 19:33:23
tisztelt Kandallósok!

Lehetőségem nyílna olyan deszka TÖLGY tüzifára,amit hulladékként megkapnám az ismerőstöl. A deszka nem tartalmaz semmiféle kötöanyagot, semmivel nincs inpregnálva, teljesen nyers. Ennek tudatában milyen lehet a fűtőértéke?Könnyen ellonbanható?Tudok vele kárt okozni a tűztérben vagy nyugodtan használhatom?Közvelen a fa tövében kék lánggal ég, majd felette sárgásan ég? Abban tudsz segíteni, hogy hogy lehet, illetev mivel lehet megállapítani egy fa szárazságát?
Brigi   2009-03-03 13:03:03
Kedves Kandallósok!
Nagyon örülök, hogy rátok találtam, de lehet már késő. Nagy problémára szeretném a tanácsotokat kérni.
A családi házunkba kb 1 hónapja vásároltunk egy Supra Orea típusú tűzeret, egy viszont eladótól ún. folyton égő készülék ez állítólag, ami több órát elvan egy megrakással. Egy 12x24 cm-es kéményünk van ami , mint kiderült nem is szabványos. A kémény magassága 8 méter körüli. Pont ezért nem javasoltak nagy teljesítményű készüléket, vastag füstcsőbekötéssel. A férjem körbejárta a lehetőségeket amennyire tudta, utána olvasott,megtett mindent, hogy a családjának egy remek kandallót építsen és végül megvásárolta az Oreát, mondván ,hogy a mi kéményünkre csak ez a jó, mert ennek vékonyabb a füstcső bekötése.. Takarékos, szabályozható, szép, kényelmes stb. 45 fokos bekötéssel bekötötte és jött a próbafűtés vele a pofon! A jobb alsó sarkán lévő huzatszabályozóval nem lehet az égést szabályozni, a láng hatalmas erővel ég az üveg kormosodik, pedig akác és bükk fával tüzeltünk, ami már több éve megvan, tuti száraz. A viszonteladót azóta nem érjük el, így tanácsot sem kapunk, mit tehetnénk. Az uram annyira elkeseredett, hogy rá se tud nézni, azt mondta, hogy jól becsapták és körbe sem építi, így nincs értelme, mert a kémény nagy huzata tönkreteszi, és csak ablakon kidobott pénz volt.
Tudtok tanácsot adni mit tehetnénk, hogy a tűztér tökéletesen működjön, vagy hol tudnák eladni. Olvastam ezen az oldalon, és úgy érzem, hogy ti nagyon értetek ezekhez a tűzterekhez és nem csak viszonteladók vagytok, hanem építők és vizsgázott szakemberek. Ezért írtam, hátha tudtok segíteni.
Nagyon várom a válaszotokat.
A kandallós   2009-03-02 20:30:29
Csabás!
Nem kéne reménykedni, olvasni kéne, majd megkérdezem a kollégát, hol maradt ennyire el a dolog! Bocs! Teljesen jogos, itt a következő szám mindjárt! Ha van elég türelme, a Hungarothermen ott leszünk!
A Temporisnak tökéletes a külső kémény, de a falon történő átvezetésnél azért hőtechnikailag gondosan kell eljárni! A Leier legalább olyan jó, és olcsóbb is! Bár kisebb is pár mm-el, úgyhogy a Temporis csövét egy átmeneti idommal kell majd bekötni! Az árkülömbözetbe bőven belefér, és ez egy korrekt megoldás!
Csabás   2009-03-02 14:13:10
Üdv!
A kérdésem az lenne,h a Temporist lehet-e külső kéménnyel üzemeltetni,s ha igen milyen egyéb kritériumai vannak a dolognak(Schiedeles kolega még nem reagált kémény rehab ügyben).Aszem menek Leierhez...
Ja és még mindig reménykedek Kandallók Világa ügyben...
A kandallós   2009-03-02 13:14:00
Zotya!
Én is találkoztam a jelenséggel néhány brikett típusnál! Van amelyiknél vastagon fekete lett az üveg, van amelyiknél éppencsak elszíneződött, van amelyiknél semmi sem történt. Még csak azt sem tudom mondani, hogy ár függő, hiszen ez nem bizonyosodott be! Amiben szinte biztos vagyok, hogy valami adalékanyag lehet bizonyos brikettekben, amely ilyen hatást válthat ki! Meg kellene próbálni beszabályozni a kandallóbetétet, amennyiben erre van mód! Igaz, hogy ezzel a hatásfoka alig érezhetően (inkább csak mérhetően) csökkeni fog, viszont az üvege láthatóan tisztább lesz!
Ami még lehet oka, hogy túl nagy a kémény huzata, és a tiszta üveg rendszer levegője ezáltal nem a tervezett irányban áramlik, hanem idő előtt visszafordul a kémény szívóhatásának ereje miatt.
Ennyire futotta hirtelen, saját kútfőből, de utánakérdezek briketteséknél, hátha Ők tudnak valamit, amit mi nem!
zotya   2009-03-02 11:04:54
Tisztelt Kandallósok!

Ugye azt mondjuk, hogy kandallóba minimum 2 éves száraz fával lehet tüzelni stb. Így nagyon jó az égés, nincs lekormolódás stb. Akkor miért van az, hogy ha fabrikettel tüzelek, ugyanúgy lekormolódik az ajtaja, pedig a brikett max. 5-10 %-os a nedvességtartalma. Most akkor mivel fűtsek, hogy ezt elkerüljem???????
A kandallós   2009-03-01 20:49:25
Zsolti!
Én mindent értek, de könyörgöm, miért kőművessel akar kandallót építtetni! Miért nem hentessel, vagy manikűrőssel? A kőműves tudja, hány fok lesz a kandalló mögött, hogy mivel kell, kell-e mögötte szigetelni, hogy mekkora levegőnyílásokat, légréseket kell kialakítani ahhoz, hogy az áramlás a tűztér körül létrejöjjön, ezáltal a hőleadás és a tűztér élettartama is ideális legyen, hogy hova, milyen távolságra és milyen módon lehet elvezetni a levegőt, hogy milyen a szabványos kéménycsatlakozás...
Fog garanciát adni a helyes működésre, a kandallóbetétre, az építmény és az Önök épületének állagmegóvására? Írásban, öt éveset? Be fogja szabályozni a kandallóbetétet a fa és a kémény minőségéhez? Meglepne a dolog, mint ahogy már maga a kérdés is meglep!
Szerintem egyébként a hölgyeket ész érvekkel meg lehet győzni! A takarékosság pedig, az egyenletes meleg órákon át, a ritka tűzrerakás, és üvegtakarítás, az egyszerű, heti egyszeri hamuzás-ezek mindenkit meggyőznének!
Zsolti   2009-03-01 20:15:57
Tisztelt kandallósok!
Köszönöm az őszinte válaszotokat. Engem már meggyőztek, már csak nekem kell a feleségemet: -) ! Valószínű, hogy Supra M58 lesz a végén...
Olyan kérdésem lenne az építéssel kapcsolatban (mert én szeretném egy tapasztalt kőműves mesterrel), hogy a mögötte lévő szobát is szeretném fűteni az alábbi elgondolás szerint: A tűzteret beburkolom kb. 5 cm-re lv. 0,55 horg. lemezzel (a tetejét is be kellene?), innen 2 db átm. 150 mm-es alu flexcsővel felül átvezetem szellőző ráccsal. Alul is csinálnék egy kb. 15x25 cm-es levegő bevezető nyílást, hogy a keringés kialakuljon. A felső süveg nurkolatnál is elhelyeznék egy levegő nyílást (ne a burkolatot melegítse).
Ilyenkor kell-e a fatárolónál alul is levegő bevezetést alkalmazni?
Remélem érthetően próbáltam vázolni a dolgokat.
A kandallós   2009-03-01 10:28:27
Elaca!
1 vélemény is vélemény, főleg a Tiéd! Akkor már ketten vagyunk, akik Easyboxot még fagyhalál ellen sem tennének be, főleg ekkora kéményre!
A kandallós   2009-03-01 10:26:27
Zsolti!
AZ Easyboxot egész biztosan meg fogod bánni, a másik típust annyira nem ismerem, de biztos, hogy Elaca javaslata nagyon jó a Pilisről. Amihez képest azért az M58 már nem horror! Ha figyelembe veszed azt is, hogy ebben kb. negyede annyi fát fogsz eltüzelni, és teljesen egyenletes hőmérsékletet produkál, szemben a felsorolt három másikkal, amelyek hamar leégnek, hirtelen csinálnak mega-meleget, aztán meg semmi, szóval ha számolsz, akkor kiderül, hogy 3-4 év múlva az M58 hozni fogja a pénzt!
Mindehhez persze tudni kellene azt is, hogy mivel szeretnél tüzelni, és naponta, vagy hetente mennyit! (magyarul hobby lesz a kandalló, vagy valóban fűtésrásegítés!)
elaca   2009-03-01 08:44:37
Én Easyboxot akkor se vennék ha nem lenne más lehetőségem,14x14-es kéményre pedig ott a Pilis ami szerintem veri mind a kettőt.De ez csak 1 vélemény.
Zsolti   2009-02-28 21:45:31
Kedves Kandallósok!
14x14 cm-es kürtöm van, így nem túl sok tűztér közül választhatok. Az Easyboxról azt mondta kettő viszonteladó is, hogy leszűkíthető a 160 mm-es füstcső 150 mm-esre, ha 5 m körüli kéményem van (8 m van). Ajánlották Önök a Supra M 58 -at, de az nekem egy kicsit drága.
Ezért választanék az említett kettő tűztér közül...De lehet, hogy meg fogom bánni?!


Bejelentkezés

Felhasználónév

Jelszó


Bejelentkezés


Regisztráció

Írjon Ön is a kandallós üzenőfalra! Regisztráljon és kérdezzen tőlünk!
Regisztráció 
Referenciák
Modern kandallók
Kőkandallók
Tégla kandallók
Kandallók falsíkban
Csempekandallók
Cserépkályhák
Kemencék hangulatban
Szolgáltatások
Orosz fordítás
Könyvelés
Termékek
Moderator
Double Spin
Munkáinkból
Kapcsolatfelvétel
Belinszky Ákos: +36-70-638-4187

bakandallo@gmail.com
©2016. BA Kandalló Kft.
Az oldalon megjelenő fotók illusztrációk!