Üzenõfal


Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/passziv1/public_html/kandallosok/php/connect.php on line 13
zotya   2009-10-15 10:13:32
Régebbi hozzászólásnál írtatok a beszabályozásról, hogy nagyon egyszerű művelet, aki tudja. Szerintem a beszabályozás az üveget tartó csavarok állításást jelenti,csak az a nem mindegy, hogy milyen mértékben.Nem de?
zotya   2009-10-15 10:08:25
Üdv Kandallósok!

Supra kandalló beszabályozásról érdeklődnék.NEm azért, mert én szeretném megtenni, hanem az elvét szeretném tudni.
VALÓJÁBAN MIT JELENT A BESZABÁLYOZÁS?Állítást jelent a kandallón, hogy mennyi plussz levegő jusson be a tűztérbe?

köszi
A kandallós   2009-10-07 18:54:01
Istvánka!
Örülök, hogy téma lett a szigetelés, mint eddig leghanyagoltabb része a kandallóknak!
Miért is kell szigetelni? Egy jól megépített kandalló esetében a kandalló testben akár több száz fokos hőmérséklet is lehet! Vajon a műanyag tartalmú festékek, glettanyagok ezt hogyan viselik? Mondjuk, ha ezek tolerálnák is ezt a hőfokot, mi történhet, ha több mázsa téglát elkezdek felfűteni néhány száz fokra? Elkezdenek tágulni, repedni fog a vakolat, rosszab esetben le is hullik a kandalló mögött!
Ez magában is elég ok lehet a szigetelésre, nem is kell a műanyagok által kibocsátott egészségkárósító anyagokat belélegzésére kitérni!
A kandallós   2009-10-07 18:27:57
Szilva!
Nem is így gondoltuk mi sem, és tényleg örülünk, ha segíteni tudunk valakinek. Ha bármilyen kérdés felmerül, e-mailben szívesen válaszolunk! Ahhoz azonban nem szeretnénk asszisztálni, hogy a lapunkról el-el szedegetett infókból valaki "csináld magad " kandallós mozgalmat indítson, ahogy ezt sajnos már több honlapon is látjuk. Annak a hívei vagyunk, hogy ki-ki a maga tollaival ékeskedjen! Szeretjük, ha kérdeznek, igyekszünk is válaszolni. Azt tartjuk, hogy a legbutább kérdés a fel nem tett kérdés! De értsük meg végre sem a honlapunk sem az üzenőfal nem szeretne arra csábítani senkit, hogy maga építse a kandallóját! Tanuljuk meg végre, hogy a tüzet bevinni a lakásba nem játék!
Örülnénk neki, ha mindenki legalább ennyire utánajárna a dolgoknak, mint Ön! Komolyan! Nekünk ciki, hogy nem lehet többet, részletesebben, nyilvánosan elmondani, mert visszaélnek vele!
Jogos a felvetés az azbesztről, de ezzel kapcsolatban úgy érzem a kérdésben Ön nálunk járatosabb!
A silikátlapnak, megint csak azt tudom mondani, állítólag, nincsenek egészségre káros hatásai. A kerámiaszálas anyagok viszont erősen rákkeltő hatásúak lehetnek nem megfelelő felhasználás esetén. Ez egyébként a csomagolásukon is fel van tüntetve.
Az pedig, hogy sok kérdésben a szakma sem ért egyet, ez sajnos megint így van, és így is lesz, amíg az anyagi érdekek az erkölcsi értékek előtt állnak! Jelenleg sajnos ezt látjuk!
Ha bármi másban tudunk segíteni, kére keressen bennünket bizalommal!
Szilva   2009-10-07 15:56:15
Ez lemaradt:

Köszönöm az eddigieket is.
Szilva   2009-10-07 15:54:44
Kedves Kandallósok!

Elnézést, ha félreérthető voltam, vagy túl kiváncsinak tűntem. Megértem, hogy a túlzottan gyakorlati kérdéseknek nem örülnek és elnézésüket kérném, mert magam ennek határvonalát nem nagyon érzékeltem, csak a megértés szándéka hajtott.
Az elmúlt 100 év azbeszttévedése és -botránya után a megrendelő számára fontos a biztonság.
A biztonságosság alapvető paramétereit előre kell tudnia annak, aki a házába veszélyes (szigetelő-) anyagokat, ill. azokkal dolgozó mestereket enged. Az ilyen munkálatokat megnyugtatóan felügyelő szerv (ez lenne a munkavédelmi minisztérium) híján az embernek magának kell meggyőződnie
(a lehetőségeknek megfelelően) arról, hogy a vállalkozók közül melyek lehetnek a legkörültekintőbbek.
Tisztázandó az érdeklődésem célját, természetesen azért kérdeztem mélyrehatóan e kérdésben, mert el kell tudnom dönteni a vállalkozók közül, kik megfelelően gondosak és kik nem. Még csak a kandallóépíttetés szándéka fogant meg a fejemben, de időben szeretném megtalálni a leggondosabb kivitelezőket és ehhez sajnos rengeteg energiát és időt nem kímélve valamennyire kénytelen vagyok megérteni és megtanulni, majd számonkérni a kiválasztott vállalkozóktól azt, hogy hogyan építenék meg a kályhát. (Az Önökhöz intézett kérdéseim a megértést és a tanulást volt hivatott szolgálni természetesen, nem pedig a vizsgáztatást.)
Természetesen nem arról van szó, hogy egy olcsó, tapasztalatlan és gondatlan kályhaépítőt kívánok felfogadni és az Önök igen nagy tapasztalatot tükröző tanácsaival instruálni őt.

Ugyanakkor zárójelben meg kell mondanom, hogy bizonyos szempontból számomra elgondolkodtató az, hogy a legkomolyabbnak tűnő kandallóépítők is (a tőlük kapott információk alapján) is egészen más, olykor egymásnak ellentmondó metodikával építik a felépítményeiket. Sajnálatos az is, hogy bár számos monográfiát fel lehet lelni e mesterségről idehaza, de egyik sem tűnik meggyőzően korszerűnek.
Istvánka   2009-10-06 20:27:27
Sziasztok kandallósok!
Nekem egy Astra típusú tűzteret építettek be. A kandalló ára jó volt, ezért is döntöttem a mesterek mellett.
Szilva levelét olvasva azonban kétségeim vannak! Nálunk 5 cm vastag, lapra préselt bazaltgyapotot tettek a tűztér mögé. Ez jó szigetelésnek? Elég ha a tűztér mögött van szigetelés? Tényleg nem mindegy, hogy mivel szigetelnek? Egyáltalán miért kell szigetelni egy 1000 fok körül égetett téglát?
A kandallós   2009-10-06 11:10:24
Szilva!
Ha kiadjuk minden szakmai tudásunkat, mitől maradunk mi a legjobbak? De félretéve a viccet: ezt már tudja az, aki építeni fogja a kandallót! Ha nem tudja, mást kell keresni!
Ha nem tudja, hogyan viselkedik az anyag, amit használ, ne használja, ne vállajon vele munkát!
A szabdalás, a vágások illesztése, igen ez is kérdés, de erre is csak azt tudom mondani, hogy ha nem tudja hogyan oldja meg a "mester", akkor nem biztos, hogy Ő a jó választás!
Az jó, hogy aggódik, de nem kellene egy olyan szakembert keresni, aki mindezt maga el tudja mondani, meg tudja csinálni? Akiben feltétel nélkül megbíznak? Nem szoktunk belemenni olyanba, hogy mi elmondjuk, más megcsinálja, aztán ha mégsem olyan, akkor megy az egymásra mutogatás! Bocsánat! Segítünk, de más munkájába nem szeretünk belefolyni! Ha valaki kandallóépítést vállal, vállalja a felelősséget is elejétől a végéig! A garanciát is Ő fogja adni az elvégzett munkára!
Szilva   2009-10-05 19:24:43
Kedves Kandallósok!

Köszönöm a gyors választ!

Ezek szerint - ha jól értem - valóban a szilikátlap a kevésbé veszélyes, ám így is további kezelésre szorul. Milyen kezelésre kell gondolni?... Egyszerűen csak levakolják, leglettelik (gondolom hőálló anyaggal) - milyen korszerű védelmet érdemes ilyenkor a "mestertől" megkövetelni?... A kandallóépítés során (pl. szabdalás) a lakás légterébe nem jutnak szilikátszálak?...

Józan ésszel mondjuk a kerámiaszál tűnt volna kevésbé veszélyesnek, hiszen az valószínűleg ugye, valamilyen megfelelően kiégetett agyagszövet lehet.

Köszönettel!

Igyekszem nem túlaggódni a továbbiakban a dolgot... :)
A kandallós   2009-10-05 17:00:19
Róbert!
Mindkettő jó a maga nevében! Kicsit többet kellene tudnunk, ahhoz, hogy bármit is javasoljunk!
A központi fűtés teljes kiváltására semmiképpen nem javasolnék kandallót! Gondolja végig életvitelét, a mindennapjait! Belefér, hogy naponta begyújtson, ne mehessen el egy téli hétvégére, behordja a tüzelőt szakadó ónos esőben is, munka után, este a sötétben!?
Ha igen (van ilyen), akkor nosza rajta, lássuk, hogyan tovább, mit kellene fűteni!
Egy kandalló ára csak akkor térül meg, ha használva van, ez pedig tényleg kihívás a kandalló számára!
A kandallós   2009-10-05 16:55:42
Szilva Laci!
Valóban, végre valaki, aki ennek is utánajár!
A szilikátlapot javasolnám szigetelésre, amennyiben nem konvekciós burkolattal felszerelt készülék kerül beépítésre. Konvekciós burkolat megléte esetén szerintem elég a vékonyabb, kerámiaszálas anyag is. Valóban, amennyiben ez nem megfelelően van beépítve, kezelve, a légáramba bekerülő elemi szálak egészségkárosítóak lehetnek! A gyárban ezt az anyagok nem egyszerű maszkokban, állandó elszívás mellett kezelik! Tehát a felragasztás után gondoskodni kell róla, hogy szálak a levegőbe ne kerülhessenek!
A szilikátlapot is érdemes lekezelni, hogy ne legyen annyira porózus a felülete!
Ami bizonyos: minden hőszigetelő csak ideig-óráig hőszigetel, amennyiben felületéről a meleget el nem tudjuk vezetni!
Ami még fontosabb: üveggyapot, bazaltgyapot szóba sem jöhet, semmilyen formában!
Én a szilikátlap mellett voksolnék, még ha jóval drágább is! Ez mindenképpen a kandalló árában is meg fog mutatkozni! Egy kandalló ár nagyjából 3-4%-a kellene legyen a szigetelés ára! Ha ez nincs benne az árban, azzal a "mesterrel" nem érdemes kezdeni!
Köszönjük a dícséretet, remélem tudtunk segíteni!

Warning: mysql_result(): Unable to jump to row 0 on MySQL result index 20 in /home/passziv1/public_html/kandallosok/php/uzenofal.php on line 19
   2009-10-05 15:51:39
Kedves Kandallósok!

Gratulálok az igen jól informáló honlaphoz és üzenőfalhoz!

Olvastam (több helyen), hogy a tűztér felépítményekhez egyrészt magas hőállóságú szilikát-, másrészt kerámiaszálas szigetelőanyagokat használnak a szakember építők.

Mit lehet tudni, melyiket hol érdemes alkalmazni praktikussági és egészségvédelmi szempontból?
(Azért lennék kiváncsi rá, hogy kivitelezés esetén biztos lehessek abban, hogy a kivitelező a megfelelő szigetelőanyagot használja a megfelelő helyen).

A RATH (mind szilikát-, mind kerámiaszálas szigetelőanyagokat forgalmaz) szakembere azt mondta, hogy a kerámiaszálas szigetelő egészségi (belélegzés) szempontból igen aggályos, holott máshol azt olvashattam, hogy éppen az az, ami kevésbé ártalmas az egészségre.

Mi az Ön véleménye erről a kérdésről?
Fontos számomra ennek tisztázása, mert az azbeszt (szintén a szilikátásványok közé tartozó egy kisebb csoport) botrány után szeretnék e tekintetben igen megfontolt lenni.

Köszönettel:
Szilva Laci
róbert   2009-10-05 10:52:57
Központi fűtés kiváltására akarnék kandallót építtetni, mit ajánlanak? Légfűtés, esetleg vizes kandalló? Melyikről mi a véleményük?
A kandallós   2009-10-02 22:42:41
kori!
Köszönjük, az ilyen véleményekért megéri csinálni!
Sajnos a ZRT+ készülékek 180-as füstcsővel rendelkeznek, nem jó hozzájuk a 14x14-es kémény!
Az Orea mindkét típusa, az Orea 58(nagy üveges ajtó) és az Orea 59(öntvény ajtó) viszont ideálisan köthető erre a kéményre!
Ha végiggondoljuk, hogy régen a tonnánál is nehezebb kályhákat is építették ragasztott parkettára, akkor a válasz igen. Lehet, hogy valaki megszól érte,de mi is rá szoktuk építeni.
A 10 cm aljzatbeton elég kell, hogy legyen, ráadásul elméletileg vasaltnak is kellene lennie! Fontos lehet még, hogy van-e alattunk pince, garázs..., hogy milyen teherbírású a födém, amire kerül a kandalló!
Persze, ami munka,és amihez értünk, azt szívesen elvállajuk,ha van, aki ránk bízza!
Az Orea 59 öntvényes ajtajú 249.000.- forint, az Orea 58, üveges ajtajú pedig 268.000.- forintba kerül. Maga akészülék ugyanaz, bár szerintem az 59-es egy picit jobban eltalált. Meggyőződésem, hogy jobb az ajtó szigetelése, bár elméletileg nincs különbség!
Az Orea 59 konvekciós burkolat nélküli változata már 211.000.-forinttól elvihető!
Ezek természetesen bruttó árak!
kori   2009-10-02 16:53:20
Kedves Kandallósok,

Igazán nagyszerű ez a honlap, rengeteg hasznos infót találtam rajta!!! Ezért egy nagy köszönet !
Én is sok jót hallottam az Orea betétekről, ezzel kapcsolatban kérdezném, hogy mennyi jelenleg az Orea 58 és az 59 kandalló betét ára? A ZRT+ betéthez milyen kémény szükséges? Nekünk 14x14-es van.
Illetve olyan technikai kérdésem lenne, hogy lehet-e kandallót aljzat betonra ragasztott parkettára állítani, vagy ki kell-e vágni azt a részt? És mennyire jelent problémát, hogy az aljzatbeton (10cm) alatt hungarocell (3cm) szigetelés van?
Én olyan kandallóban gondolkodom, amelyiknek a kandallóteste kisméretű tömör téglából készül, annak pedig igen nagy súlya van. Ilyen típusú munkát vállalnak? Válaszukat előre is köszönöm.


Bejelentkezés

Felhasználónév

Jelszó


Bejelentkezés


Regisztráció

Írjon Ön is a kandallós üzenõfalra! Regisztráljon és kérdezzen tõlünk!
Regisztráció 
Referenciák
Modern kandallók
Kõkandallók
Tégla kandallók
Kandallók falsíkban
Csempekandallók
Cserépkályhák
Kemencék hangulatban
Szolgáltatások
Orosz fordítás
Könyvelés
Termékek
Moderator
Double Spin
Munkáinkból
Kapcsolatfelvétel
Belinszky Ákos: +36-70-638-4187

bakandallo@gmail.com
©2016. BA Kandalló Kft.
Az oldalon megjelenõ fotók illusztrációk!