Üzenőfal

A kandallós   2009-10-27 08:24:43
GuMiSZu!
Bármely kérdésre válaszolok ZRT+P készülékekkel kapcsolatban, képet küldök, műszaki adatokkal....
Valóban, a ZRT+P készülékekről nem sok info van a neten, de sehol sem!
Most készítjük a www.folytonégő.hu-t, ahová szeretnék minden érdekes dolgot feltenni ezekről a kandallókról, és a többi folytonégőről is!
Addig e-mailben tudok segíteni!
GuMiSZu   2009-10-26 11:26:28
Tisztelt Kandallós!

Érdeklődni szeretnék, hogy az ön álltal sokat említett "ZRT+P" kandallóknak hol lehet utánanézni, ill. melyik cég gyártja, sajnos a neten nem nagyon találok róluk semmit. most építettnék kandallót, és fontos lenne minnél több tűzteret megnéznem a döntéshez.
Előre is köszönöm válaszát
A kandallós   2009-10-26 09:42:47
Andreasz!
Nem vagy egyedül, én is 3 hónapig bénáztam, mire megtanultam használni a folytonégő tűzteremet! Pedig előtte 8 évig már kandallóztunk!
Amit nagyon fontos megérteni: az Astra 2d, de bármelyik folytonégő tűztér, használata picit eltér a megszokottól!
Már begyújtásnál is! Berakom a begyújtóst, rá apró fenyőt, rá keményfát, majd arra a keményfa hasábokat. Meggyújtom, majd az ajtót ráhajtom. Csak ráhajtom, nem zárom rá! Egészen az első adag leégéséig így hagyom, nagy lángon. Ekkor a tűz nagyon intenzíven ég, viszonylag hamar (35-40 perc) leég az első adag fám. Na ezek után lesz üzemkész a kéményem és a kandallóm is! A kéményben meg lesz a megfelelő huzat, a kandallóban a megfelelő hőmérséklet. Ez alatt az idő alatt felfűtöttem a teret, ahol áll a kandalló, innen kezdve csak temperálnom kell. Ehhez elég pár kW-os teljesítmény, amit hibátlanul tudok szabályozni.
A kialakult 3-5 cm vastag parázságyrateszek 5-6 hasáb fát, majd visszazárom az ajtót. Ekkor tökéletes lesz az égés, nem fog sem kormolni, sem füstölni, sem semmi rosszat a készülék. Innen kezdve a lehető legkisebb, stabil lángot kell igyekezni produkálni. A pillangószelepet csak a tüzelés végén szabadna lezárni, amikor már tényleges égés, füstképződés alig van! Addig inkább az elsődleges levegőt vegyük el, akár teljesen!
Elméletileg ennyi a titok, és ez működik! Próbáld ki, jelezz vissza!
A kandallós   2009-10-26 08:47:53
Zotya!
Nem egyszerű a franciáktól választ kapni! Még pár nap türelmet kérnék!
Andreasz   2009-10-25 16:36:03
Szia kandallós.Astra 2D készüléket üzemeltetnék. Sajnoa begyújtásnál és a parázs ágy képződéséig pár mm nyitott ajtóval üzemelek.Parázs ágy után ajtó bezár, pillangószelep lezár, levegőbemenet lezár. Ha zárt ajtóval indul a fűtés 10 perc és az üveg tisztítása a ráégett kéntől majd egy órát vesz igénybe. Várom segítséged, előre is köszi. Szia.
Andreasz.
zotya   2009-10-22 08:43:29
Üdv KAndallósok!

Utána tudott e már nézni a Tertio 76- csavarállításainak? Nagyon szenvedek vele, ismét kormolódik, parázságy után nem igazán akar égni,pedig 2 éves akáccal tüzelek vele.SOS!!!!!
lanko   2009-10-22 05:43:43
Szia
Csak a hely hiánya miat gondoltam hogy legyen egy vizteres.
Akkor és igy nem kellene egy külön helységet keresnem számára.
Köszönöm a korrekt és gyors válaszokat!
ÜDV:LANKO
A kandallós   2009-10-21 21:40:15
Lanko!
Csak mindenáron kandalló? Legyen, de nem én mondtam!
Központi fűtéseshez mindenképpen fűtésszerelőt kell bevonni, aki megtervezi a rendszert, aki ismeri a házat....
Ebben azért nem segítek, mert én semmit nem tudok ahhoz, hogy korrekt infót adjak! Azt meg nem szeretném, hogy javasoljak valamit, amiről aztán kiderül, hogy nem is az ideális! Bocs! FŰTÉSSZERELŐ!!
A kandallós   2009-10-21 21:36:05
Doki!
Kiegészítő fűtésre én sem javasolnék cserépkályhát!
A Temporis valóban remek kandalló, de én csak annak ajánlom, aki rendszeresen és legalább napi 5-6 órát használja, és szüksége van a készülék hermetikusságára. Hiszen pont ez az a két tulajdonság, amiért a Temporis ennyibe kerül.
Ha olyan a házuk, hogy elvagyunk a Temporis hermetikussága nélkül, akkor máris spóroltunk egy keveset (közel százezret) úgy, hogy az égésminőségünk nem romlott szinte semmit.
Igen, persze, névleges teljesítményen a Temporis is tud nagy lángon égni, bár ekkor a hatásfoka nem az igazi!
Az ú.n. liftes ajtajú kandallók bizony hatásfokban nyomába sem érnek a Temporisnak, árban viszont le is körözhetik. Nem lehet alternatívája egyik a másiknak, mert ahova szükség van a Temporis zártságára, oda semmilyen körülmények között nem telepíthető egy liftes ajtajú kandalló, hiszen ennek levegőigénye mega-mega hatalmas, annyira, hogy a lakásból mindenképpen szívni fog, nem is keveset! Feltolt ajtóval 2-300 köbméter levegőt igényel óránként! Hol is jut ez be a lakásba!?
A Temporis 2d egyébként ugyanazt tudja, mint a Temporis 3d, csak más az ajtó kivitele. Cserébe viszont jóval olcsóbb!
Aki igazán szeretne szép tüzet, majd parazsat látni, annak a ZRT+P készülékeket javaslom! Hermetikusak is, hatalmas az üvegük is, samottal béleltek, ami sokkal jobban kiemeli a lángok játékát!
doki   2009-10-21 00:11:28
Helló!
A házunkat már készen vettük, de szeretnénk a gázkazán mellett kandallót is, ha már a nappaliban megvan a helye és a kéménye.
Én cserépkályhát szerettem volna de lebeszéltek.
A lakás 110 nm, központi nappalos, abból nyílnak a szobák és a konyha-étkező.
A nappali belmagassága a tetőig nyitott, galériás.
A temporis 3d-t ajánlották, agyondícsérik, de kérdés, hogy ha én látványként is szeretném a tüzet a nappaliban, arra vajon alkalmas-e vagy csak elfolytott állapotban parázslóan az igazi.
Esetleg egy feltolható ajtós kandalló mennyivel gyengébb hatásfokú?
Üdv.: Doki
lanko   2009-10-20 18:47:11
Szia Kandallós
Köszi, meggyöztél.
És egy jó vizteres készülékkel szerinted meg lehet oldani a füttés, melegviz ellátást?
Napkollektort is tervezek, de azt inkáb csak a melegvizre.
Ha esetleg tudsz olyan készüléket,ami befüttené a házat, és rá segittene a melegvizre is,azt meg köszönném.
Üdv:Lanko
A kandallós   2009-10-20 08:38:44
Lankó!
Mindenképpen fel kell készülni rá, hogy ahol levegőt szállítunk, ott zajt és szagokat is közölni fogunk a helységek között! Megoldható, hogy ne, de az egy-két kategóriával amaeli az árat. Egy korrekt, szűrőkkel, csillapítókkal ellátott légcsatorna elég húzós, és folyamatos karbantartást igényelne! Praktikusan nyomott rendszerben kell gondolkodni, mert ez nem tud esetlegesen a hálózatba kerülő füstgázzal kellemetlenséget okozni!
A szigetelés az jó, vitán fölül áll. Talán ki is tudná fűteni egy Temporis, de óriási kötöttségek árán! Ha rá szánjátok az életetek egy részét, nosza rajta, de én akkor is fő fűtésre vegyes kazánt tennék, puffertárolóval! Mellé mehetne egy olcsóbb, egyszerűbb kandalló, a tűz miatt!
Vagy ami még jobb, kényelmesebb, modernebb: elektromos kazán, vegyesen egy központi fűtéses kandallóval, közös pufferre, amit később esetleg napenergia felé is lehetne bővíteni!
Ha bármiért nem tudtok, akartok fával fűteni, automatikusan fűt a kazán, minimális energia felhasználással. Érdemes utána nézni!
A kandallós   2009-10-20 08:30:48
Szilva!
Én is azokhoz csatlakozom, akik ellenzik a samottot a kandallónál. Egyrészt mert a kandalló konvekciós áramlással fűt, nem sugárzó hővel. Állandó légáramlat van, alulról folyton érkezik a hideg levegő. Nagy tömegű samottot ilyen körülmények között nehéz lenne felmelegíteni, kis tömeggel meg nincs értelme kezdeni, hiszen tömeg nélkül nem lesz hőtartás! A cserépkályhában nem a csempe, nem a samott, hanem a kettő együttes tömege tartja sokáig a meleget! Sokan azért építtetnek csempekandallót, vagy vesznek öntvény tűzteret, hogy majd az milyen jól tartani fogja a meleget! Könyörgöm, egy fél centis falvastagságú öntvény lap, vagy a néhány cm falvastagságú cserép mitől tudná tartani a meleget, ha nincs jelentős tömege!
Ebből a témából kifolyólag siralmas dolgokkal találkozunk! (Astra folytonégő kandalló betét körbezsaluzva, 10 cm betonba öntve, tűztérbetét külső fala telibe tapasztva agyaggal és samottal- kályhásmesterek művei)
Ha teljesen logikusan végiggondoljuk: a samottból falazott építmény segítségével esetleg nyerhetnénk kb. 2-5% plusz hőt, az időben minimálisan eltolva. Cserébe jóval drágább lenne az építményünk, és valószínűleg sokkal több javítgatást igényelne a hőmozgások miatt!
Alapesetben, jól megépített és megtervezett kandallókat nem kell sűrűn ujjáépíteni. Éppen a hőmozgások minimalizálása és a füstgázok zárt rendszerben történő elvezetése miatt. Nem reklámozni akarom magunkat, de 17 éves kandallóinkat használnak minden probléma nélkül! Nincs amitől tönkremenjen egy jól kivitelezett kandalló építmény, vagy egy jól megtervezett tűztér. Vagyishogy de, van! A Felhasználó, aki bármit el tud pusztítani egy hónap alatt! Nagyon fontos, hogy tartsuk be a használatra vonatkozó előírásokat!
Igen, így van. A legolcsóbb kályha is beüzemelés köteles lesz! Reálisan nézve ez plusz költségként kb. 15-20.000.- forintot jelenthet, meg esetleg azt az anyagot, amit egyébként nem vettem volna meg, spórolásból! Cserébe viszont valószín
lanko   2009-10-19 18:13:24
Szia Kandallós
Elösször is köszönöm a gyors válaszokat!
Akkor még a házról irnék:
-a falak 30-cm vastagok poroterm. rajta 8-10 cm höszigetelés.
-a födém az fa födém. 25cm gyapottal szigetelve.
A házban 4 szoba, 2 fürdöszoba lenne, ahova A meleglevegöt csöveken ventillátorral vezetném el.
A konyha, nappali, étkezö a kandallóval egy légtér lenne.
És a kandalló kb a ház közepén lenne.
Igy is ezt gondolod?
Fére ne ércs, nem eröltetni akkarom a dolgot, csak szeretek mindennek után járni.
ÜDV:LANKO
Szilva   2009-10-19 14:20:01
Kedves Kandallósok!

1. A kandalló felépítményeket átlagosan hány évenként kell/praktikus újraépíteni?... Van olyan várható felépítményi élettartamuk, mint pl. a cserépkályháknak?

2. A RATH samottéglákat is gyárt zárt tűzterű kandallók felépítményének (kupola) építéséhez. Javasolja is ezek ilyen irányú alkalmazását.
A samott nyílvánvalóan drágább és nehezebb fajsúlyú építőelem, de mégis rendelkezik olyan előnyökkel a kálciumszilikát szigetelőkhöz képest, hogy hőenergiát tárol, valamint sejthetően kevésbé egészségtelen. A szakmának egyöntetű, vagy megoszló véleménye van a samott kandallófelépítményként való alkalmazása önálló építőelemként? Eddig csak ellenző és "a samott a cserépkályhába való" véleményt hallottam erről kandallóépítőktől (1-2 vélemény mindössze)

3. Mobilkandallók és az új, kéményseprői ellenőrzéssel kapcsolatos szabályzat: a mobilkandallót ezután valóban csak kályhásmesterek csatlakoztathatják a kéménybekötőnyílásra?... Mennyi lesz ennek a díja - egységes lesz-e, vagy minden kályhás annyit kér, amennyit gondol?
Azt gondolom, hogy ezzel még költségesebbé tették a legális kályha és kéményhasználatot, így az illegalitás felé terelve az ellenőrzést.
Már amennyire a kéményseprők többségének munkáját szakszerűnek lehet nevezni - nagy ívben tesznek arra, hogy milyen a kémény, a kezüket sem hajlandók összekoszolni és csak a jattra várnak.


Bejelentkezés

Felhasználónév

Jelszó


Bejelentkezés


Regisztráció

Írjon Ön is a kandallós üzenőfalra! Regisztráljon és kérdezzen tőlünk!
Regisztráció 
Referenciák
Modern kandallók
Kőkandallók
Tégla kandallók
Kandallók falsíkban
Csempekandallók
Cserépkályhák
Kemencék hangulatban
Szolgáltatások
Orosz fordítás
Könyvelés
Termékek
Moderator
Double Spin
Munkáinkból
Kapcsolatfelvétel
Belinszky Ákos: +36-70-638-4187

bakandallo@gmail.com
©2016. BA Kandalló Kft.
Az oldalon megjelenő fotók illusztrációk!