Üzenőfal

zotya   2009-11-02 13:54:11
Nekem is hasonlók sajnos a problémáim,s érdekes én is kecskeméti vagyok és engem is Zolinak hívnak, csak nekem Tertiom van.
Amit Zolinak írtál, hogy be lehetne szabályozni az Astrát, a Tertionál nem megy?Ha brikettel tüzelek azért kormolódik le, ha mással akkor meg azért.
Az első parázságyig nincs gond, hanem csak utána, s akkor is csak az ajtót zárom be, nem folytom le egyáltalán, s akkor is kormolódik, s teljes levegő adással sem úgy ég, mint a begyújtásnál.
Valahol olvastam, hogy ezeknél a kandallóknál a füstcső kivezetésénél min 50 cm-n egyenesen kell kijönni a csővel, majd csak utána lehet valamilyen fokban megtörni.
ebben van igazság?
Zoltán_Kecskemét   2009-11-02 13:27:27
Tisztelt Kandallós!

Köszönöm a gyors segítséget!
Így felmerül még bennem pár kérdés.
A kandallós helyiségbe egy 4 téglás kéményen keresztül, nyitott, csak ráccsal ellátott beömlő szolgáltatja a levegőt. Ez elég-e? Valamit a füstcső bekötés után a kémény hossza 4,5 m átm 180mm? elég ez vagy más kellett volna.
Üdvözlettel: Zoltán
A kandallós   2009-11-02 12:58:42
Zoltán_Kecskemét!
Az Astra esetében egy kis elszíneződés, U alakban az üveg két oldalán, és alul teljesen normális. Mit tudtok tenni ellene? Be lehetne szabályozni az Astrát, és figyelni, hogy a felső huzatszabályozó csak akkor legyen elzárva, ha a tűz teljesen leégett! A folytonégő kandallók, folytonégő üzemmódban kicsit hajlamosak az üveg elszínezésére! Nem átláthatatlan koromrétegre kell gondolni, mint egy olcsóbb kandallóban, hanem egy barnás elszíneződésre.
Ami még gondot jelenthet: a nem elég száraz, nem túl jó minőségű fa, a nem megfelelő huzat a kéményben (itt gond a kicsi, de talán nagyobb gond a nagy huzat)! Fontos, hogy a kandalló helységébe meglegyen a kellő mennyiségű belépő levegő!
A kandallós   2009-11-02 12:52:15
Mónika!
Nekem a fa váltás jött be, elsődlegesen. Azóta viszont a fabrikettes "hőpótlásos" módszert alkalmazzuk. Nálunk működik az M58-as, pedig a kéményünk is rosszabb, a bekötésünk is szabálytalanabb! Tény, hogy a folytonégő kandallók kicsit kényesebbek a fa minőségére! Cserébe viszont beérik nagyon kevéssel!
Ha bármiben tudok segíteni, ezen felül, kérem keressenesk!
Zoltán_Kecskemét   2009-11-02 09:13:43
Tisztelt Kanadallós!

Supra Astra kandallóbetéttel rendelkezem, a begyújtás általad jelzett formában, ( patrázságy résre nyított ajtóval, majd megrakva ajtó becsukva ) ezek után az izzás rendesen beindul, szép minden csak szép lassan az ajtóüveg jobb oldalán felülről lefelé haladva kb 7-8 cm szélességben és az alján az üvegnek szintén 7-8 cm magasságban bekormolodik. Kérdésem lenne vajon mi okozhatja!
Üdvözlettel: Zoltán
Mónika   2009-10-31 20:30:04
Köszönöm a választ, természetesen próbálkozunk. A Mónika2 válasz második fele szerintem nem nekem szólt, lehet érdemes lenne belinkelni még egyszer, hogy az illetékes kérdező észrevegye. :-)
A tölgyet egyébként egy erdész ismerőstől vettük, aki olyan erdőritkításból származó fát hozott, amik már kiszáradtak és úgy vágták ki azokat. Hol lehet nedvességmérőt kapni?
Érdekes még az is, hogy amikor új hasábot teszek a régebbiek tetejére, az ég mint a parancsolat, aztán ahogy elégett a külső része, parázslik. A levegőbeengedés miatt a WC ablakunk folymatosan nyitva van, az ajtó pedig nem zár hermetikusan. De már erre is gondoltam, ezért úgy is próbálkoztam, ha több ablakot kinyitok, de a helyzet nem változott. De akkor veszünk brikettet is és megpróbálom az elején azzal elérni a hőmérsékletet. Már tegnep azon gondolkoztam, hogy milyen jóü lenne, ha lenne "tűztérhőmérő" megnézni, hogy mennyi odabenn a hőmérséklet. :-)
Mi volt a tuti ami bejött amikor Te tanultad a tüzelést?
A kandallós   2009-10-31 20:13:45
Kedves Mindenki!
Bármilyen légtechnikai, meleg levegő elvezetéssel kapcsolatos kérdést intézzenek bátran Andreaszhoz az üzenőfalon! Köszönöm Neki segítségét! Sőt, szerintem örülnénk, ha esetleg más szakma kiválóságai is csatlakoznának a csapatunkhoz, hogy tudjunk segíteni az Olvasóknak! Egyet kérek csak: tényleg csak okosat mondjunk, mert tanácsot adni nagy felelőség! Ne csináljunk reklámoldalt az üzenőfalból, és csak konkrét, tuti válaszokat adjunk! Előre is köszönöm Mindenki segítségét!
A kandallós   2009-10-31 20:08:20
Mónika2!
Az előbbeljelejtettem mondani, hogy egy folytonégő kandallóban meg kell tanulni fűteni! Nekem 3 hónapom ment rá, mire az M58-at megszerettem, mert addig csak méreg volt belőle! Kitartás,menni fog! Segítünk is, ahol tudunk! Most egyébként lehetett valami a levegőben, a múlt héten 6 régi ügyfélhez kellett kimenni, mert nem sikerült Nekik a begyújtás, vagy a tüzelés! Van, akinek 2 éve épült a kandallója, és eddig minden renben volt!
A tanyára cserépkályhát javasolnék, amennyiben folyamatosan használnák!
Ha csak hébe-hóba, akkor legyen csempekandalló! Nem fogja tovább tartani a melget attól, hogy csempés, de szebb lesz, és stílusában odaillőbb! (meg drágább)
Szintén folytonégő betéttel gondolnám, de lehetőség szerint egy nagyobbal, mint az M 58. Mondjuk egy Astrával, vagy agy Altimával!
A többit személyesen, emailben! Nem váltiztak az elérhetőségek, ugye?
A kandallós   2009-10-31 19:59:06
Mónika!
Emlékszünk, persze, a felmérés előtt jót fürödtünk az élményfürdőben! Debrecen szép város!
De visszatérve az M 58-ra, ugyanaz a fa máshogy ég? Elképzelhető, hogy egy eresztésnek más a nedvességtartalma. Az, hogy nem ég el rendesen a fa, tipikusan erre utal. Nincs meg a kellő hőmérséklet a tűztérben, azért nem tud tökéletesen elégni a fa. Ez lehet az egyik ok. A másik az épületbe bejutó levegő mennyisége. Ezt beszéltük a felméréskor! Akkor működik jól a kémény, ha van megfelelő mennyiségű belépő levegő a lakásba! Ennek hiánya is okozhat gondot!
A fa nedvességének mérésére van műszer. Nem drága, ezt Ignácznak is írom, 6-7.000.- forintért már lehet venni! A tölgy amúgy is különös jószág, tovább is kell szárítani egy évvel, meg parazsa sem az igazi! Meg lehetne próbálni, fabrikettel vegyesen használni, a hiányzó hőmérséklet pótlására!
Ha jó vastag a parázságy, megvan a kellő meleg, akkor nincs túl vastag hasáb, mindennek el kell égnie!
A kandallós   2009-10-31 19:46:56
Ignácz!
2. a két éve kivágott akác ideális lehet, akkor is, ha rönk formában száradt. fel kell vágni, az M58-ba akár 50cm-re is lehet vágni, aztán hasogatni! Nagyon apróra nem érdemes, a folytonégést így nehezebb lesz elérni!
A kandallós   2009-10-31 19:39:40
Ignácz!
1. a 40 cm-es hasáb az M58-ba ideális. Jó lenne a vékony hasábokat is elhasítani, mert a kerekbe nagyon nehezen kap bele a tűz! Segítsük az égést azzal, hogy elhasítjuk a fát!
Megéri, kandallónk hálás lesz érte. Ezen belül lehet kisebb, nagyobb is a tuskó, de legyen hasított!
A bizonyos számú kérdésre jár a bizonyos százalék kedvezmény!
A kandallós   2009-10-31 19:32:38
Zotya!
Nyugodtan lehet "döngetni" a Tertiót, névleges teljesítményen akár ősztől tavaszig. Ha a kilincs zárva van, úgy mehet nyugodtan!
A válasszal még tartozom, de rajta vagyok!
Mónika2   2009-10-31 18:02:28
Kedves Mesterek!
A tanyám fűtését csempekandallóval szeretném megoldani. 170 cm hely van az ajtó és a fal között, a kémény az ajtóhoz van közelebb, és úgy szeretném, hogy a padka a falig érjen. A kémény megfelelő (kemence volt eredetileg oda építve)
Homok színben, vagy fehérben terrakotta szegélyekkel szeretném. A falak meszelt fehérek. Jelenleg átalakítás alatt. 2 szoba+konyha+fürdőből áll.
Szeretnék hozzávetőleges árat és hogy a megrendeléstől mennyi idő alatt készül el.
Köszönöm:
Móni
Mónika   2009-10-30 22:04:30
Kedves Mesterek!

Azt szeretném megkérdezni, hogy vajon mit csinálok rosszul. Megrakjuk a parázságyat vékonyabb fából, ahogy korábban olvastam itt, nagy lángon 45 percet várok. Aztán rárakjuk a hasábot. Ez szépen meg is gyullad.majd egy idő elteltével beljebb tolom a levegőzőt, kb. fél állásba. Eddig nem is volt semmi gond, reggelre csak hamu maradt és meleg is volt. De újabban, faszenet gyártunk, a tűz pedig kialszik, a kandalló kihűl. Sőt, ma pl. a hasáb csak parázslott, de nem voltak a kis kék lángok sem, pedig a levegőző még nyitva volt. Előtte már kb 2 órát rendesen működött a kazán. Száraz (tényleg, kérge levált, semmi pattogás) tölgyfát sikerült venni, kb 20 cm vastagra van hasogatva, 33 cm hossszú. Olyan mintha nem kapna elég levegőt az égéshez kinyitott állapotban sem. Vagy túl vastagok a hasábok?
(Mullit25, áprilisban készítettétek, Debrecenben, ha ez segít)
Köszönöm szépen a választ. Biztos nagyon butaság, de még elég kezdők vagyunk.
Ignácz   2009-10-30 21:48:14
2. Olvastam, hogy van egy elég drága műszer a fa nedvességtartalmának mérésére. Létezik valami olcsóbb módszer, vagy marad a sokéves tapasztalat?
Esetleg a megfelelő súly-köbméter arányt lehet tudni, mondjuk akác esetében?
A frissen vásárolt akácfa 2 évig rönk formában hevert egy udvarban. Gondolom felhasogatva jobban kiszáradt volna, de így is jó lesz?
Köszönöm,
Ignácz


Bejelentkezés

Felhasználónév

Jelszó


Bejelentkezés


Regisztráció

Írjon Ön is a kandallós üzenőfalra! Regisztráljon és kérdezzen tőlünk!
Regisztráció 
Referenciák
Modern kandallók
Kőkandallók
Tégla kandallók
Kandallók falsíkban
Csempekandallók
Cserépkályhák
Kemencék hangulatban
Szolgáltatások
Orosz fordítás
Könyvelés
Termékek
Moderator
Double Spin
Munkáinkból
Kapcsolatfelvétel
Belinszky Ákos: +36-70-638-4187

bakandallo@gmail.com
©2016. BA Kandalló Kft.
Az oldalon megjelenő fotók illusztrációk!