Üzenőfal

SuperTempo   2009-12-06 15:47:32
Üdv mindenkinek!

Kedves kandallós!

Mint lelkes kezdő, elolvastam az egész üzenőfalat, ... hát le a kalappal, kedves és segítőkész a társaság. Na ennyit a polírozásról, önző mód neki is kezdenék a (lehet hogy a profiknak bugyuta) kérdéseimnek. Ám előtte vázolnám milyen installációval is rendelkezem:
A tűztér Supra Temporis 2d, ytonggal körbeépítve, tűztér mögött hővédő szigetelés, burkolaton belül hőtükör, 1200 cm2 be, 800 cm2 kifúvás burkolaton, 125 cső égési levegő betáp, össz. 2 m hosszban, 2 90 fokos könyökkel, annyi nehezítés még van a tűznek, hogy az égési levegő csöve nem a falon van kivezetve, hanem egy 200-as pvc csőből szívhatja a levegőt ami kb 30 cm mély és egy csecse ráccsal van lezárva. A két hátsó konvekciós kivezetésre flexi cső van bilinccselve, az felvezetve padlásra, onnan hőszig flexi cső, és mindkét ág kettészedve T-idommal, tehát össz 4 anemosztáton fúj be 4 helyiséget. Tűztér alatt gyári KTE-152 ventillátor. Házikóm 110 nm, falon 15 cm hőszig, födémben 30 cm hőszig. Kéményem Schiedel SR20, össz. kb. 6,5 m magas. A mester aki építette, elég lelkiismeretesen dolgozott, adott is minden papírt, garit, kivitelezőit, stb. Ő picit máshogy mutatta a tüzeléstechnikát, mint ti leírjátok, elmondom hogy: szabályozó karok kihúzva full, tábortűz megrak, begyújt, ajtó csak bezár nem becsuk, de csak addig míg igazán nagy lángra kap a tűz (ami kb. 3-5 perc). Aztán ajtó becsuk, parázságyig vár, aztán hasábbal megrak, ajtó becsuk, megvár míg hasáb nagy lángra kap, aztán szabályozni tetszés szerint.

Tapasztalataim: "mellékesen" jegyzem meg, hogy a fűtési oldalával elégedett vagyok, kérdésem inkább "tisztaüveg" jellegű lesz. Az első rész szuper, amíg a parázságy kialakul, az üvegen egy mákszem korom nem jelentkezik. Amikor a hasábot berakom, és már 2-3 órája lassan ég, utána elkezd "U" alakban lassan kormosodni, de csak diszkréten áttetsző barnán. Kérdésem, hogy ezen esetleg szabályozással lehet-e még javítani,
Csabás   2009-12-04 08:22:47
Mesterek!
okok én is azért nem erősködtem..csak egy választ vártam volna,de hajrá örülök ha végre beindult a szezon,s persze irígylem akik már vmi hasonlóval fűtenek..addig mi szárítjuk a fát a tempónak :-)
Jó sok munkát pá!
A kandallós   2009-12-03 12:41:43
Bergyu!
Persze, az elérhetőségek email címén szívesen látunk mindent, ami érdekes lehet. Itt az üzenőfalon nem szoktunk egyéni építésekhez segíteni, mert nem tartjuk a kandallót "csináld magad" programnak. De mindenki ott szúrja el az életét, szórja ki a pénzét az ablakon, ahol akarja. Ehhez nem segítünk!
Ha személyes a megkeresés, kárenyhítésben szívesen részt veszünk.
Várom a képeket!
A kandallós   2009-12-03 12:37:22
Csabás!
Bocs, akkor tudom miről van szó!
Mivel tavaszi építésről volt szó, azért nem forszíroztam, hogy most menjünk. Most azokhoz kell menni, akinek most kell építeni!
De ha aktuális, megyünk szívesen, akár a jövő héten!
Bergyu   2009-11-30 21:24:01
Tisztelt kandallós urak!

Építek egy Supra Astra alapú kandallót de megakadtam az áthidaló építésénél. Gondolom ha képet küldenék akkor jobban érthető lenne a problémám. Van e lehetőség kép küldésére és utána persze némi segítségre.
Köszönettel!!
Csabás   2009-11-30 13:09:24
hát igen ezek szerint ugyan úgy mint anno a Kandallók Világáról :-)))
szval erre info@kandallosok.hu küldtem érdeklődő levelet esetleges felméréssel kapcsolatban,gondoltam nem terhelem személyes bogaraimmal az üzenőfalat(bár most is ezt teszem)írtam a levélben is h én vagyok..no pá!
A kandallós   2009-11-30 12:13:37
james!
Mire gondol, tisztítás alatt?
Ami fontos: rostély átjárható legyen, oldalfalak lerakódásmentesek legyenek, üveg tiszta legyen. Ez napi rendszerességgel.
Fa terén: két éve kivágott (nem fél, nem egy) száraz keményfa, nem fenyő!
A kandallós   2009-11-30 12:11:15
Csabás!
Melyikre is? Lemaradtam volna valamiről?
Csabás   2009-11-28 20:30:37
Tisztelt Mesterek!
Az e-mailemre esetleg kapok választ közeljövőben,vagy még gondolkoztok a válaszon??
Köszi pá!
james   2009-11-28 20:28:25
Körülbelül hány használat után szükséges a kandallót tisztítani?
Van-e speciális, javasolt kandallófa?
A kandallós   2009-11-28 08:02:33
adrienn!
A kandalló semmi esetre sem! Ő nem csinál semmilyen áramlást! Hibás lehet a kandalló építóje, mert nem győződött meg a lakás megfelelő levegő ellátottságáról, illetve hibás lehet a kémény, mert befelé áramlás történik benne. Vagy meg kellene magasítani, vagy "sapkát" rakatni rá, vagy megfelelő szellőzést csinálni az épületre.
Ezen gondok elkerülése végett szoktam javasolni vagy a Temporist, vagy a ZRT+P készülékeket., mert ezek valóban zártak a lakótér felé. Ezekből nincs visszaáramlás, hiszen tökéletesen zártak.
adrienn   2009-11-27 22:01:53
Kedves Kandallósok!

Van egy géja típusú kandallónk, melyet idén szeptemberben helyeztettünk ütembe. Az utólag épített, külső kéményt is az idei évben készítettük. A kandallóval kapcsolatban egy komoly problémánk van, ha nem gyújtunk be (inkább hétvégente használjuk), akkor a hamu szaga kiáramlik a kandalló ajtón lévő elülső nyílásokon. A nyílások teljesen elzárt állapotban sem zárnak 100 %-osan, van huzatuk. Ha az elzárt rések elé helyezem az ujjam érzem a huzatot, ha odahajolok érzem a szagot. Ha teljesen kitisztítjuk a kandallót (már amennyire lehet), akkor is érezzük a füstölt szagot, ami kiáramlik. Ez a jelenség normálisnak tekinthető Önök szerint? Ha nem, akkor a kandalló, vagy a kémény hibája?

Válaszukat előre is köszönöm!
A kandallós   2009-11-27 16:51:43
Szilva!
A felsorolt anyagokkal csak egy baj van: egyik sem hőszigetelő, úgyhogy bajos lenne velük hőszigetelőt helyettesíteni.
A kálcium szilikát pora, ha be is jutna a szervezetbe, nem tud beágyazódni, mert felszívódik.
Ha ez nem elég megnyugtató, akkor ajánlanám a Rath PORRATH 900-as szigetelőjét.
Hozzátenném, nem a Rath határozza meg, hogy melyik anyagon mit tüntet fel! Erre előírások vannak, szigorúak. A KVS lapon pedig fel van tüntetve, hogy "belélegezve rákkeltő hatású lehet", a mai napig.
A linkre térve pedig, ott kifejezetten a bazaltgyapot, üveggyapot lettek megemlítve. Tetőszigetelésre mit használtak?
Hát a falak külső szigetelésére?
Szilva   2009-11-26 15:42:39
Kedves Kandallósok!

Én viszont nem örülnék - bármilyen szakszerűen van is kezelve -, ha rákkeltő anyagok kerülnének a lakásba.

A RATH-nál (gyártó) azt az információt adta az egyik mérnök, hogy valamikor még szerepeltették a karcinogén figyelmeztetést a csomagoláson, majd miután az emberek emiatt "ok nélkül"(!) óvakodtak a használatától, ezért úgy döntöttek, hogy leveszik a "R49: May cause cancer by inhalation" http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_R-phrases jelzőt. Ennyit a RATH megbízhatóságáról és hitelességéről.

Egy érdekes kutatás e szempontból:
http://193.224.76.4/download/konyvtar/digitgy/phd/2006/jackel_marta_thu.pdf

Természetes alternatíva: samott, cserép, tégla, agyag
A kandallós   2009-11-25 17:45:38
Szilva!
Nekünk semmi bajunk a felsorolt anyagokkal! Megfelelően alkalmazva őket sokkal kevésbé veszélyesek az egészségre, mint a kasírozott üveggyapot, vagy a vakolt, festett tégla fal szigeteletlenül hagyása! Én itthon is ezzel szigeteltem! Az alkalmazástechnológia az viszont fontos!


Bejelentkezés

Felhasználónév

Jelszó


Bejelentkezés


Regisztráció

Írjon Ön is a kandallós üzenőfalra! Regisztráljon és kérdezzen tőlünk!
Regisztráció 
Referenciák
Modern kandallók
Kőkandallók
Tégla kandallók
Kandallók falsíkban
Csempekandallók
Cserépkályhák
Kemencék hangulatban
Szolgáltatások
Orosz fordítás
Könyvelés
Termékek
Moderator
Double Spin
Munkáinkból
Kapcsolatfelvétel
Belinszky Ákos: +36-70-638-4187

bakandallo@gmail.com
©2016. BA Kandalló Kft.
Az oldalon megjelenő fotók illusztrációk!