Moderator automata huzatszabályozó

You can now view our site in English:

Ne felejtse el felkeresni (és LIKE-olni) Facebook oldalunkat is:


Kémény falazatába építhető, 10-30 Pa közötti érték beszabályozására, horganyzott kivitelben.Csőadapterrel 110-200 mm átmérőkhöz, szerelési kellékekkel, 10-30 Pa beállítását teszi lehetővé, vízszintes csőszakaszba is beszerelhető, kivágó sablonnal, horganyzott kivitelben.
A modern, folytonégő készülékeket egyre többen ismerik meg, és egyre többen tapasztalják, mennyire takarékos és komfortos ezekkel fűteni. A régi beidegződés, miszerint a kandallóval nem lehet fűteni, lassan kezd semmivé foszlani (sok cserépkályha építő nagy bánatára).

Igen ám, de egy jó készülék megfelelő működéséhez biztosítani kell a megfelelő működési feltételeket is! Nem elég megvenni a modern, jó kandallót, hiszen az nem fogja az elvárt eredményeket produkálni, ha számára a feltételek nem adottak!

Mire is gondolok? Elsődlegesen a száraz keményfára, mint tüzelő. Ez elengedhetetlen. Szerencsére ezt már hajlandók vagyunk elfogadni, tényként kezelni: jó fa nélkül nem lehet jól tüzelni.

A másik kérdés kicsit nehezebb, pedig legalább ennyire fontos, hiszen jó kémény nélkül sem lehet jól tüzelni. Ebben a témakörben hajlandók vagyunk elfogadni, hogy a kicsi kémény nem jó. Sajnos azonban a kémények döntő többsége nem túl kicsi, hanem túl nagy a róla üzemelő fűtőberendezés számára. Bátran ki lehet jelenteni, hogy a hazai kémények 65-70%-ában az előírtnál lényegesen nagyobb a huzat értéke. Ez egyfelől károsítja a fűtőberendezést, másfelől kizárja a takarékos, komfortos fűtés lehetőségét, hiszen a képződött meleg nagy része hasznosítatlanul távozik a kéményen át.

Mikor is kell elkezdenem gyanakodni, hogy valami nincs rendjén? Mondjuk, ha azt látom, hogy a rozsdamentes füstcső idomok elszíneződtek (1. ábra). Ilyenkor mindig tanácsos szakember segítségét kérni, aki be tudja mérni kéményünk huzatát. Megfelelő műszer esetén ez egy gyors, hamar megtérülő manőver lesz.

A mérés egy mérőnyílás kialakításával, majd a huzatmérő kalibrálásával kezdődik. Fontos, hogy mérni minden esetben akkor érdemes, ha úgy a készülék, mint a kémény elérték az üzemi hőmérsékletet. Ellenkező esetben félrevezető eredményeket kaphatunk! Építsük ki a mérőhelyet, azaz helyezzük a huzatmérő készüléket fix padozatra, jól látható, közvetlen hősugárzástól mentes helyre. Az érzékelőt helyezzük a mérőnyílásba.

Ha a műszerre tekintünk, akkor látni fogjuk, hogy a készülék kezelési útmutatójában megadott huzatmennyiségnél a mért értékünk jóval nagyobb. Jelen esetben több, mint a duplája, annak ellenére, hogy a kéményméretünk nem nagyobb a kandallóbetét füstcsőkivezetésének méreténél! (200 mm) Gondoljunk bele, mekkora lenne ez az érték, ha mondjuk egy 150mm-es füstcső csatlakozású készülék üzemelne erről a kéményről! Ilyen értékek mellett nem számíthatunk sem folytonégésre, sem szabályozhatóságra, de még igazán komfortos fűtésre sem, hiszen állandóan dobálni kell majd a fát a kandallóba! Ez az az eset, amikor igaz a régi kályhásmondás: kandallóval fűteni nem lehet! Na az itt bemutatott készülékkel nem is lehetett, ez biztos. Mi tehát a megoldás? Mi tettünk egy próbát: megnyitottuk a kéménytisztító ajtót. A huzatérték helyreállt.

Tehát van megoldás, hogy rendesen működjön a kandallónk! Igen, de nyitott kéményajtóval mégsem használhatjuk a kandallónkat! Ilyenkor, a huzat csökkentésére kitalált szerkezet, a "moderátor" lehet a megoldás. Illesszük a képen látható módon a készüléket a füstjáratba, rakjunk jókora tüzet, és a huzatszabályozó ellensúly valamint a huzatmérő segítségével szabályozzuk be a moderátort úgy, hogy a legnagyobb huzatérték se legyen magasabb az előírtnál. Fontos, és erre figyeljünk oda, hogy a huzat túl kicsi se legyen, hiszen hideg kémény esetében ez nem kis gondot jelenthet a későbbiekben.

Ha sikerült a beállítás, nem marad más hátra, mint lezárni a mérőnyílást, megtisztítani és elcsomagolni a műszert. Biztosak lehetünk benne, hogy ez a kandalló "hozni fogja a gyári adatokat".

Maradjunk még néhány percet, figyeljük a moderator működését. Szinte állandó mozgásban kell lennie, a huzat mértékétől függően. Ha egy helyben áll, győződjünk meg róla, nem szorult-e meg a tengely, amelyen mozog a szelep! Ha a szelep a készülékkel "él", akkor biztosak lehetünk benne, hogy jó munkát végeztünk! Az eredeti állapothoz képest jelentős tüzelő megtakarítással, lényegesen hatékonyabb, komfortosabb fűtéssel számolhatunk. Szerényen számolva a moderátor árát 2-3 szezon alatt megtérül tüzelőanyag felhasználásban. Amennyiben valamilyen meghibásodásról beszélünk, amit a nagy huzat idézett elő, a megtérülés szinte azonnali, hiszen a nem megfelelő körülmények közötti használat garancia megvonó tényező.

Még valami! Soha nem keverjük össze a moderátort a pillangószeleppel! A moderátor a huzat mértékét csökkenti a kéményben lévő levegő hőmérsékletének csökkentésével, mert ugye a huzat mértéke nem csak a kémény adottságaitól függ. Minél nagyobb a hőmérsékletkülönbség, annál nagyobb lesz a huzat értéke. A moderatoron keresztül szabályozottan a kéménybe engedett hideg levegő tehát úgy csökkenti a huzat mértékét, hogy eközben nem támaszt akadályt a keletkezett füstgázok távozásának. A pillangószelep pedig éppen ezt teszi: minden egyes négyzetcentiméterével azon van, hogy benn tartsa a füstöt a kandallóban, ezzel a lakásban. Nem a szó szoros értelmében huzatot csökkent, hanem az áramlás mennyiségét. Ez több szempontból is veszélyes lehet: ajtónyitásnál visszaáramolhat a füst, az üveg erőteljesen kormozódhat, oxigénhiány miatt tökéletlen égés jöhet létre és ami nagyon fontos: a pillangószelep mindig egy komoly meghibásodási lehetőség, hiszen ez a kandalló egyik legnagyobb igénybevételnek kitett szerkezeti eleme.


 
Referenciák
Modern kandallók
Kőkandallók
Tégla kandallók
Kandallók falsíkban
Csempekandallók
Cserépkályhák
Kemencék hangulatban
Szolgáltatások
Orosz fordítás
Könyvelés
Termékek
Moderator
Double Spin
Munkáinkból
Kapcsolatfelvétel
Belinszky Ákos: +36-70-638-4187

bakandallo@gmail.com
©2016. BA Kandalló Kft.
Az oldalon megjelenő fotók illusztrációk!